Министерството на образованието откри нарушения в Югозападния университет

Това стана след проверка, назначена от министъра на образованието
17 яну 2024 19:36, Красимир Ангелов
12
Министерството на образованието откри нарушения в Югозападния университет
Снимка: БГНЕС

Голяма част от учебната документация в Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски" се води непрецизно, некоректно, допуснати са редица технически грешки, поправки на заглавия на дисциплини, грешки в хорариума, както в ECTS кредитите по отделните дисциплини. Това са част от констатациите от извършена проверка на Министерството на образованието и науката (МОН) в университета, разпоредена от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Повод за това са сигнали за неправомерно нанесени оценки на студенти без да са положени изпити, съобщи пресцентърът на МОН.

От проверените главни книги на специалностите "История", "История и археология" и "Архивистика и информационна сигурност" - на случаен принцип, от випуск 2015 г. до випуск 2020 г., комисията установи 58 случая на нарушение на изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища. В допълнение към посочените по-горе нарушения липсват изпитни протоколи, но от тях са били нанасяни оценки в главните книги. В други случаи липсват номера и дати на изпитни протоколи, както и оценки по определени дисциплини. Има коригирани текстове с коректор, неподписани оценки и невписани оценки в главната книга при издадени дипломи, отчитат от образователното министерство.

От проверените главни книги по специалността "Право" с всички студенти - редовно обучение, записани от 2015 г. до 2018 г., комисията установи 80 случая на нарушение на Закона за висшето образование и на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионалната квалификация "юрист". Сред нарушенията са: обучение в съкратени срокове, преместване от друго висше училище от друга специалност, неспазване на продължителността на обучението, неспазване на хорариума по задължителните дисциплини, както и признаване на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.

Установено е, че липсват четири протокола от проведени изпити, а в други протоколи има вписани оценки без подпис или невписани такива в главната книга. В главната книга има вписани оценки по дисциплините, които са водени от един преподавател, но са подписани от друг човек, както и други нарушения.

От ректора е изискано писмено становище за всеки от установените случаи на вписани в главната книга оценки, за които липсват изпитни протоколи, в това число да посочи кои са лицата, които са ги вписали. Той трябва да изиска и писмени обяснения от отговорните членове на академичния състав и на административния персонал за всички неподписани оценки в изпитните протоколи и в главните книги, и да приведе документацията в съответствие с изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.

Ректорът трябва да представи на МОН образци на изпитни протоколи и главна книга по изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.

Направена е препоръка да се спазват стриктно разпоредбите на чл. 58 "а" от Закона за висшето образование. Според него член на академичния състав или на останалия персонал на висшето училище подлежи на дисциплинарно уволнение, ако умишлено извърши някое от следните нарушения: постави изпитна оценка без да е проведен изпит; изпита и постави оценка на лице, което няма право да се яви при него; издаде документ, който невярно отразява завършени етапи в обучението на студент, докторант и специализант.

При необходимост констатираните факти и обстоятелства ще бъдат предоставени и за целите на проверката на Прокуратурата на Република България, която е в ход във висшето училище, информират от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Най-голямата беда преди 3 месеца
в сферата на нашето днешно висше образование е прекалено големият брой ВУЗ-ове, създадени само за да получават пари от няколко места отделни хора, наречени "хвърковати чети", защото обикалят България, за да четат едни и същи остарели лекции на по няколко места. Другият също толкова пагубен проблем е това, че с пари от бюджета се спонсорират частни ВУЗ-ове. Такова нещо няма в никоя стабилна държава, а тук ограбват данъкоплатците за да облагодетелстват връзкарите в науката и образованието.
9
0
 
3
 
! Отговори
Мъже-преподавтели преди 3 месеца
наистина се съгласяваха да изпитват някои от по-засуканите студентки в приемния си час. Всяка такава мома успешно си взимаше изпита, не знам точно как. В самия край на соца, във Философския факултет имаше скандал, който беше успешно заметен под килима. Някой беше наковладил определени преподаватели, че нанасят оценки на чуждестранни студенти, които не са си ходили на лекции, нито са идвали да ги изпитват. Но правили щедри подаръци, а един доцент дори гостувал на Лазурния бряг, във Франция.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма смисъл да припомняме за дебелите професорски щерки и племенници, които почти никога не се явяваха на изпит в дните, когато се явява тяхната група. Оправдаваха се с това, че вече имали късогледство, получавали очни кръвоизливи от много четене и затова им разрешавали да си взимат изпитите след като се уговорят със съответния преподавател да ги изпита в приемния си час. За такива на майтап казваха, че си взимат изпита по телефона и после преподавателят им нанася отлична оценка в Главната книга
7
0
 
2
 
! Отговори
Продължение 2 преди 3 месеца
... се оказа студент по специалността "Международни икономически отношения". Как стана това, бе? Той каза, че е подал молба до ректора и го прехвърлили. Не ми се вярва ректорът да е удовлетворявал такива молби всяка година, подавани от какъв да е студент. За моя съученик знам чий племенник беше - на един от първите хора в държавата.
6
0
 
1
 
! Отговори
Продължение 1 преди 3 месеца
...и ако те приемат отново, тогава ти признават изпитите, които вече си взел. Да, ама имаше една мома, която завърши успешно първи курс в специалност "Педагогика" и през следващата учебна година се оказа студентка в специалността "Право" без да е напускала университета и без да се е явявала на кандидат-студентски изпит за специалност "Право". Не знам как ставаха такива фокуси. Но от нашата гимназия имаше един, който влезе във ВИИ "К. Маркс" специалност "Счетоводна отчетнос" и след първи курс се
5
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 3 месеца
Това да не е от днес? Познавам двама, които още през соца, не знам по какъв начин още през първия семестър бяха прехвърлени от МЕИ (така се казваше тогава ТУ) в СУ, специалност бълг.филология. В самия СУ, ако учиш в един факултет, но искаш да се преместиш в друг, трябваше да се отпишеш като студент и да се явиш на кандидат-студентски изпит. Ако не ти стигне балът, не можеш да си възстановиш студентските права във факултета, който си напуснал. Трябва следващата година да кандидатстваш отново и...
4
0
 
3
 
! Отговори
До МОН преди 3 месеца
МОН да направи гореща линия за нарушения и злоупотреби в университетите. Да не се правят, че всичко е наред. Да се проверява учебния процес внезапно, а не да се пращат разни акредитатори на гостуване с почерпчици. Да се проверяват всички разходи. Да се проверяват и парите за хранене на студентите, които се дават от държавата. Ял ли е Пешо на стола или не? Да има единни държавни изпити за всички студенти и още много има за проверяване и правене.
3
3
 
8
 
! Отговори
Инженер-юрист преди 3 месеца
А в кой университет не се допускат посочените нарушения? Образованието в момента е търговска стока в България.
2
0
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 3 месеца
Какъв университет,най обикновен ПУЦ!Да се обезсилят дипломите на това фалшиво учебно заведение.От предучилищнааи начална педагогика,се роди ПУЦ.Само дето не даваше дипломи за космонавти.
1
0
 
13
 
! Отговори
Пеевски преди 3 месеца
Опааа...май закъсах с дипломата...