Напрежение сред розопроизводители: Без субсидии полетата ще запустеят

Парите ни трябват до края на април, каза Петър Симеонов
23 яну 2024 12:11, Анисия Иванова
30

Напрежение сред розопроизводителите - браншът се опасява, че няма да бъде включен в т.нар. украинска помощ.  

"Все още не е ясно дали ще бъдем изключени или включени. Надяваме се разумът да надделее, иначе ще бъде пагубно за сектор "Розопроизводство". Миналата година бяхме включени. Но 5 г. назад секторът страда, бяхме засегнати от Ковид кризата, войната в Украйна, спадат земеделските производители, които се занимават с розопроизводство", алармира заместник-председателят на професионалната Асоциация на розопроизводителите Петър Симеонов пред "България сутрин".

Той уточни, че секторът е 100% на светло чрез уреден Закон за розата, доклади, които подават дестилериите към НСИ и общинските служби за преработения розов цвят.

"Държавната помощ ще бъде добре дошла за всеки розопроизводител. С всяка година има насаждения, които се изоставят поради липса на работна ръка. При нас средствата са нужни до края на април, режат се, чистят се, торят се градините, идват първите пръскания", уточни Симеонов.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че все повече розопроизводители изоставят градините си, след като нямат доходи и насаждения загиват в рамките на 2-3 години.

"По данни на НСИ изкупната цена на розовия цвят е 3,82 лв. при бране на цвета и всички разходи 2 лв. на кг, оттам нататък имаме 1,2 себестойност, едни 50-60 ст. за розопроизводителя са крайно недостатъчни, за да пръска, оре, да подготвя насажденията, да не говорим за печалба", каза розопроизводителят.

Очакванията му са важният за България сектор да бъде включен в подпомогнатите от държавата отрасли, за да има бъдеще розопроизводството. Това ще стане ясно до края на седмицата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е истината и за земеделие , и за говедарство, и т. н. . Те правят това само заради субсидии от нашите данъци. Мразя ги всичкибоклуци
24
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Гласуват ли за ЕС - гласуват. Да фалират!
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тез Не можаха да се наядът на субсидии,Вчера ЗРЪНЧОВЦИТЕ реваха при министъра.Да продават бентлитата и вилите ай стига вече.
22
2
 
1
 
! Отговори
Борко преди 3 месеца
Само за субсидии мечтаят, даже ако може субсидия без да земеделстват.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Субсидиите са два вида по Брюксел от ЕС . И Държавни за които фараона реве. Да, но на овчара му се разбегали овцете. И без овце какъв овчар е ?
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На снимката ми прилича на един фараон в земеделието . Щом претендира за държавна субсидия. Разбираме , че само избягали робите от колектива.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 18 . Поляците никога не са имали насилствена колективизация за отнемане на лична земеделска собственост и ТКЗС.България е единствената в ЕС
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 18. Фонд Земеделие обича колективите . Защото имат много роби и един фараон с който работят. Нямат капацитета за цяла България да се справят с индивидуалните собственици . Във фонд земеделие са чиновници наслада работа за цялата Държава
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До18. Не е така . Да се захванеш със земеделие и да си със субсидии от Брюксел. Първото условие да си личен собственик с ЕГН и площ регистрация във фонд Земеделие . Но от тук започва големия риск. Още от първата година. Колкото и да спасиш договора по очертаната земеделска площ. Фонд Земеделие ще те завлече със субсидиите. От чиста завист срещу самостоятелната ти инициатива. И административно безразличие. Това е централната власт . Единствена в ЕС
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 15. На добре си отварят устата , М. Манолова , Д. Атанасова , П. Волгин и много , много други. Но в земеделието няма да отидат . Нямат лапите на селяните
15
0
 
4
 
! Отговори
До предният преди 3 месеца
ЕУ Брюксел решава коя държава с какво ще се занимава. И отпуска пари от въздуха за съответния сектор. Така отпуска за поляците за Гъбите им, и доколко знам на 100 км от гъбопроизводиреля всички транспортни разходи за разнос се поемат от ЕУ субсидиите. По същият начин работят всички сектори. Всичко е определено от Брюксел, в БГ не се вземат решения, само някой трябва да казва "Да"и до там. Бг производителите няма как да постигнат цена на някой който са му налети предварително 30 милиона за сектор
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никои няма да се захване за частна дейност докато не се оправи Правосъдието и бе ги защитава . Самостоятелните инициативи са обречени на загуба в които бранш да е . Държавата подкрепя само партииния колективи и техните съсловия от ***. При тях са държавните субсидии. За да няма следи от крадене . До сега е така при Централата Власт
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо всичко у нас се произвежда само със субсидии? Кой произвежда по-евтино розово масло от нас?
12
2
 
3
 
! Отговори
Stefan преди 3 месеца
Вижте го бе, той устата не може да си отвори пък за пусти полета говори!
11
1
 
5
 
! Отговори
от БАН преди 3 месеца
Закривайте, да останат само колцентровете за устатите селямсъзи дошли в Сф за да ръсят акъл на тема капитализъм. Утре като заплатата им едва стигне за един дезодорант друга песен ще запеят.
10
5
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 3 месеца
Тези съвременни бай *** не спряха да ревът за субсидии. Всеки който развива непечеливш бизнес е нормално да фалира. Докога ще я карат на хуманно дишане доста бизнеси на разни БГ таркати. Докога народни пари ще се крадът от подобни хитреци?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Малък спомен май 1972г- ние ученици завършили втори курс на техникум по химия в красивото село Розино- ставане в 1 часа през нощта, сбор в двора на училището, натоварват ни на камион, слизаме в огромен розов масив и берем до към 6часа- след това лепнат, следват лозовите масиви- а после който може в двора на ТКЗС за хранене- това ми дойде толкова жестоко че го запомних завинаги.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А на нас обикновенните работещи кога ще ни дадът субсидии,ние да не сме по-долно качество хора а ?
7
3
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 3 месеца
Беше с най-доброто качество. Произвеждахме малко, но най-доброто. Големите козметични компании го изкупуваха на зелено. Сега произвеждат много, и с по-ниско качество. Иран и Турция произвеждат с идентично качество, в много по-големи обеми, на по-ниска цена. Както се казва - кой каквото сам си направи... От лакомия се ушиха, сега да траят.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
розопроизводството трябва да бъде защитено от държавата и субсидирано, това е традиционен бг бизнес, да не говорим, че нашето розово масло е с едно от най- доброто качество