Започва изследване на колективния геном на българите

Това ще отвори вратата към адекватно лечение
29 яну 2024 16:35, Анисия Иванова
58
Започва изследване на колективния геном на българите
Снимка: Bulgaria ON AIR

Науката е тук, за да помага и да ни даде отговори на дълго задавани въпроси. За първи път ще изследваме колективния геном на съвременните българи. Събраните данни ще ни помогнат да научим повече за нашето ДНК и да се предпазим от коварните заболявания, които ни заобикалят.

"Целим да създадем референтен геном на съвременните българи със специфичните за нас като нация вариации в генома. Когато успеем да изследваме всички варианти, ще можем да разберем, ако открием някоя вариация, която е уникална само тук в България, дали това е вариация, специфична за българите, или е сигнал, че нещо не е наред, защото има някакво заболяване. Сега имаме шанс чрез даряването на нашите данни да помогнем за развитието на медицината. В дългосрочен план ще можем да диагностицираме по-рано и да лекуваме по-адекватно. Същевременно това позволява да се състави терапия, която е персонализирана според нашия генетичен профил. Предстои да изследваме геномите на 1000 здрави пълнолетни български граждани. Вече имаме около 400 човека, които са дали кръв", каза експертът от екипа на "Геномът на България" Цветана Керелска в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ конфиденциалността на данните е напълно гарантирана. Те се съхраняват при най-високи нива за сигурност в българска геномна инфраструктура, която е създадена за целта. Резултатите ще бъдат публикувани за колективния български геном, но ако доброволецът е отбелязал, че в случай на така наречените "инцидентни находки" експертите могат да се свържат с него и да го информират, те ще го насочат за това какви мерки може да вземе.

"В момента събираме пробите, след това данните ще се обработват и анализират. Ние ще публикуваме данни от нашата работа периодично на страницата на Центъра по молекулна медицина на Медицинския университет", посочи още Керелска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Първият пилотен проект е финансиран от МОН, а за следващия етап, който ще бъде част от "Генома на Европа", очакват финансиране. В него ще участват почти всички европейски държави.

"Когато имаме български референтен геном, ще знаем как реагираме на определени лекарства. Всеки лекар, знаейки тази информация, ще може да изпише съответното лекарство. Много страни в света разполагат с така наречения паспорт, в който е отбелязано как хората реагират на съответните лекарства", уточни Керелска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
21
 
! Отговори
Да попитам: преди 3 месеца
Коя е Цветана Керелска? Кой стои зад проекта"Генома на България?" Нямат търпение да ни доунищожат западните господари! Откакто сме се появили като народ и държава сме им трън в очите!Един щеше да сади картофи върху унищожената ни от демократични бомби РОДИНА,друг ни обещава,че до 2050год.няма да ни има! Сега тази ни будалосва,че са много загрижени за здравето ни,при положение,че унищожиха здравеопазването,че няма лекари,линейки,закриват болници! А все още съществуващите са търговски дружества!
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 29 - Стига това да истинските им намерения и цели. Че хич не са за вярване белите престилки.
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От такова изследване има смисъл. Например, в Англия аналгина е забранен, в Германия с ограничена продажба - част от населението в тези държави страда от странични ефекти. За нас се знае, че по линия на (пра)българите се среща специфично заболяване на сърцето. А носещи прабългарски гени са около 20-25% при мъжете (при жените по-малко). Така че лошо няма, да изследват.
28
2
 
28
 
! Отговори
По-скоро преди 3 месеца
Затриването на българите,започва!!НЕ ВЯРВАМ НА ИЗВРАТЕНИТЕ УЧЕНИ,ИМАЙКИ В ПРЕДВИД,ЧЕ ЛЕКАРСТВО ЗА РАКА ИМА ВЕЧЕ ОТ 30ГОДИНИ,НО ТОВА Е БЯЛАТА МАФИЯ,КОЯТО ТРЯБВА ДА ПЕЧЕЛИ ОТ СМЪРТ!!!И СИГУРНО СЕ ЧУДИТЕ КАК ЩЕ ВИ ВЗЕМЯТ ГЕНОМА,СПОКО ТЕ ВЕЧЕ ВИ ГО ИМАТ С ПСР ТЕСТОВЕТЕ ГИ СЪБРАХА, В ЦЕЛИЯ СВЯТ,СМЯТАЙТЕ ЗБЪРКАНИЯ ЕЛИТ КАКВО НИ ГОТВИ ОЩЕ????
27
1
 
20
 
! Отговори
до Читалище Заря преди 3 месеца
Не мисля, че имат намерение да лекуват... или не точно в правия смисъл. Щом събират от всички етноси - чистка иде.
26
0
 
7
 
! Отговори
читалище заря преди 3 месеца
кво точно ще лекуват, че в статията не пише? ендемична нефропатия ли кво ли
25
12
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 месеца
александър фол не можа да изкара траките славяни, но на основа на декрета на путин за защита на автохтонно население и исконни територии, бегенцата са на път да станат татари официално
24
0
 
19
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
некво нпо ще събира генетичен материал на доброволен принцип. интересно кво би могло да се обърка.
23
0
 
10
 
! Отговори
Кина преди 3 месеца
До Не зная дали сте: Да бе, то в държавните лаборатории една тайна, една неприкосновенност, една защита на личните данни хахаха
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 20. Амчи ти от койо племи си ?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 16. А през останалото време се разчекват на къде кого срещнат.
20
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българинът, е баси простото нещо. Цял свят тръгнал, българите да затрива, пък то, те сами си копаят дупката. Алчни и продажни, злобни и завистливи, глупави и неграмотни. С тези качества, трябва да ви изучат генома, че да не се допуска никога повече такова племе да се пръкне.
19
2
 
15
 
! Отговори
Странно. преди 3 месеца
Преди войната в Украйна, Путин беше дал едно интервю, в което говореше за изследване на руския геном. Много неприятно съвпадение. Пак се размириса на наднационална конспирация. Вече чухте за очакваният от Бил Гейтс вирус "Х", който щял да има висока смъртност. Тъй че - очаквайте скоро и у вас!
18
1
 
17
 
! Отговори
Кочо преди 3 месеца
Да не барате генома български, че топчето ке пукне у колбите ви, еей, айдуци у бели амулбуци.
17
2
 
12
 
! Отговори
Хубаво предаване! преди 3 месеца
Най-много ми харесва избора на цветове за декора.
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-близо са до турци и гърци защото бг жените са били робини 800г,.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И сега да не излезе ,че идейната обосновка на Възродителния процес е бил правила на научно доказуема основа?
14
0
 
18
 
! Отговори
Адекватно лечение, преди 3 месеца
но и индивидуализирани вируси...
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едва ли ще е възможно да бъде съставен подобен профил на българското население. Ония дето се женят по на 12-13 години и живеят в обособени групи, ония които живеят в обособени групи по всички граници де повече србско, де повече влашко де повече румънско де повече турско де повече гръцко че и наследници на бежанци от армения , еврей и т.н. и те не се мешат много-много. Не знам какъв общ геном ще търсите.
12
9
 
3
 
! Отговори
какъв преди 3 месеца
геном,какво 5 лв.бългрите отвътре имат само пари,вместо кръв,сърце и т.н. както всички нормални хора по света,на българина във вените му текат банкноти,от там идва и безграничната им алчност