Топим се: Малък брой жени в детеродна възраст и застаряващо население

Доц. Спас Ташев: Падаме под 5 млн. в следващите години
31 яну 2024 13:45, Анисия Иванова
218

В края на миналата година Националният статистически институт прогнозира, че населението ни ще продължи да се топи. Според последните данни населението на страната ще падне под 5 милиона души през следващите години.

"Проблемът е повече от 30 години, започна да се говори за него след 1989 година, макар че ако погледнем структурата на населението преди този период, ще видим, че предпоставките за този срив се наблюдават и в предходния период. Това е нещо, което е било предизвестено, друг е въпросът е, че се е мълчало. Големият проблем пред България е, че след прехода, особено през последните години, ние нямаме правителство, което да е изпълнило своя мандат", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му, за да имаме успешна демографска политика, трябва да си дадем сметка, че първите резултати ще бъдат след 10-15 години.

"Със сегашните краткосрочни перспективи пред българските политически формации, това е страничен проблем, който те на думи му обръщат внимание, но на практика политики в тази посока няма. Ние като народ и политици трябва да се научим да имаме друга философия. Няма нищо лошо в това да има партийни противоречия, но по основни приоритети трябва да има консенсус", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че политиката по демографския въпрос трябва да бъде постоянна и надграждана, а не при всяка смяна на властта да се търсят нови решения.

"Преди 2017 година средният брой на деца на една майка беше 1,56, това беше и средният за Европа. След 2017 година ние вече имаме раждаемост над средната за Европа. Така че, ако ще говорим за демографска криза, тя е в ЕС, а не толкова към България. В момента този показател е 1,8, ние сме с доста добра раждаемост. Проблемът е, че имаме малък брой жени в детеродна възраст на фона на едно застаряващо население", коментира експертът.

Според него смъртността в България ще продължи да бъде висока през следващите 25-30 години.

"За съжаление, средната продължителност на живота в България е по-ниска, отколкото този показател в ЕС - разликата е 5-6 години, има разлика между жените и мъжете. Жените живеят повече. Един от начините за по-дълъг живот е подобрение на условията за живот, здравеопазването. Средната продължителност на живот в България е около 75 години", подчерта доц. Спас Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
12
 
! Отговори
Германец преди 4 месеца
"Топим се" -- И това е лошо, защото?
72
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важното е Бойко, Кирчо, Кокорчо, Шиши и Сокола да са добре. А защо ли всеки бяга от тази държава!?
71
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не разбрах семейството на Путин колко деца имат?
70
3
 
16
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
дори и да има някой желание и възможност, има и др логика, например защо да раждам и гледам деца, след като те ще емигрират? и ше се виждаме веднъж годишно защо да отглеждам деца в тази мизерия, и отровна среда? особено след като 30 г много не се е променило или подобрило. Просто се вижда, че страната няма никакво бъдеще! затова който може емигрира на млади години и ражда там! тук е пълна глупост да имаш деца, наказание за родителите и децата
69
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей сега като дойдат руснаците и почнат да ви таковат ще има много деца.
68
2
 
14
 
! Отговори
Приятен ден преди 4 месеца
МВР ви гледат личният живот буквално за какво са ви деца!?
67
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще се топите, какво очаквате след 50г диктатура, грабежи и убийства? Да не би да сте се заблуждавали, че ще сте в разцвет? 90години имаше купонна система, магазините бяха празни, не можеше да види човек по улиците или превозните средства майка с бебе. Хората бяха спряли да хравят бебета от вашата диктатура. Агенти на ДС и фурашки. Управници велики! Затвор за вас
66
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дреме ми. Лани си продадох и последния софийски коптор и ми остана една селска къщичка, а децата отдавна са по чужбините и нямат никакво намерение да се връщат.
65
3
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 месеца
Ай сиктир бе, нали имате апартаменти и за внуците ви и сте всички милионери.
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
българина е склонен да се самоубива с действия срещу себе си, 500 г не успя, просто защото му трябваше някой да работи на нивата и да плаща данъци на султана. Но сега мисля, че ше му се получи, защото сме в ес, където директивите идват без ятаган на врата, което сломява всяка съпротива у българина. Българина се плаши само от сопата и ятагана, които сега липсват
63
5
 
10
 
! Отговори
Virtuozzo преди 4 месеца
за краварският окупатор милиарди има ,но за българите не !НОВ НАРОЕДЕН САМО! ДО СТЕНАТА !
62
5
 
25
 
! Отговори
Стъклето преди 4 месеца
До 61 ИсторикТи май изплиска тотално. Били сме супер по Османската Империя. Само дето ти вземат синовете насила да станат еничари и после се връщат да те колят. Само дето ако не приемеш исляма те колят пред цялото село. Направо се чудя такива като вас в лаборатория ли ви произвеждат или сте правени в едно друго място отзад.
61
3
 
22
 
! Отговори
Киргизстан преди 4 месеца
Просто опитват да превърнат България в гето както е например Моленбек в Брюксел или Женски пазар в София. Въпросът е дали българите ще се съгласят с това.
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин колко деца има?
59
11
 
4
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
Големият спад в раждаемостта сред българите започва през 60-те години на 20-ти век. Другарите, като се усетиха, взеха мерки и наваксаха с ... другите.
58
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Споко. До десетина години в Манастирски Ливади и Малинова Долина, няма да се чува българска реч, а хората, които ще живеят в имотите ни, още не са тръгнали от Афганистан, Ирак и Сирия.
57
2
 
11
 
! Отговори
Гризел преди 4 месеца
Тъкмо няма да има кого да чипирате,контролирате,експлоатирате и т.н.,така че може да е за хубаво.Този свят става все по-лош и пропаднал,дано поне в другия изстрадалите човеци да намерят покой.
56
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През комунизма семействата имаха по 1-2 деца недейте лъгахте за големите семейства червени ботове дол--ни
55
9
 
15
 
! Отговори
Голата истина преди 4 месеца
След като отвориха вратите на комунистическия концлагер НРБ България- 4 милиона избягаха затова сме 5 ина че по света сме над 10м. ...
54
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
Правете разлика между "в България" и "сред българите" :) Понеже в България живеят и едни други :)