Не се очаква драстично поскъпване на българското море

Сега е моментът да планираме почивка
11 фев 2024 13:53, Александър Попов
36
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Снимка: БГНЕС

За първи път от доста години хотелиерите не са предвидили сериозно поскъпване по българското Черноморие. По данни на Института за анализи и оценки в туризма нощувките няма да поскъпнат с повече от 3-3,5 %. Според други организации ръстът ще е с между 5 и 10 на сто.

За разлика от съседна Гърция и други популярни европейски дестинации, у нас не се предвижда увеличаване на туристическата или на еко таксата.

Така в предсезона средната цена за 5 нощувки в хотел за 4-членно семейство ще е около 1200 лв., в пика на сезона – над 2000 лв. Или цената на стая се движи между 120 и 250 лева.

Част от хотелиерите по Черноморието не предвиждат промяна в цените спрямо миналото лято.

„Има такива обекти, които са по-гъвкави, които могат по-добре да регулират и да работят с разходите. По-гъвкави са откъм работна ръка, по-гъвкави са откъм производство на храна. Имат по-добри енергийни източници. Те могат да натискат цената надолу или да я задържат“, обясни хотелиерът Антон Тръпков пред bTV.

Ранните записвания продължават до края на април, а отстъпките стигат до 30%. Според бранша най-изгодно е да се прави резервация чрез туроператор или през сайта на хотела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: мореплажцени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
ХоХо преди 2 месеца
Българското море!?!? Остана ли такова ?
30
0
 
4
 
! Отговори
Гърция е решението преди 2 месеца
Въобще не ме интересува с колко и дали ще поскъпва почивката по българското Черноморие.Успяха да изгонят нашето семейство и вече от 5 години ходя в Гърция на почивка.То не беше цена за сянка, цена за паркинг, нагли плажни концесионери - в по голямата си част бандити и *** вода.Местните се държат така, сякаш си се натрапил и не желаят туристи. Може би са прави и затова не ги обвинявам, но за услугите които предлагат ценита са с пъти завишени.
29
0
 
4
 
! Отговори
Почиващ преди 2 месеца
Няма да е драстично поскъпването - само двойно.
28
2
 
2
 
! Отговори
Глупи преди 2 месеца
Добрата новина е че сега и по курортите има супермаркети, където се продава хляб, салам и бира, не ви трябва да ходите по заведения, купувате 10 литра бира и се натрясквате на плажа.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този рефрен "не се очаква" го слушаме всяка година! И винаги има поскъпване!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали успяха да скрият пак феkaлните тръби по плажовете, които се показаха миналата есен при наводненията? Ако е тъй значи са готови за новия сезон и имат пълни основания да вдигат цените
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Морските хотелиери са си все умрели от сркъб. Няма бъдеще за тях.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямам пари за море
23
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те и от Гърция ще ви изгонят, българчета долни
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези прогнози са след като вече вдигнаха цените. Правих сравнение точно в началото на годината колко ще ни струва почивката в същия хотел тази година спрямо миналата. Разликата е 50 евро на вечер, без храна, без нищо допълнително, което са ни предлагали досега. Семейство сме с две деца. Винаги сме предпочитали България, но не виждам никакво основание за увеличението. Затова тази година ще си наемем апартамент. Нито сме Ривиерата на Черно море, а за храна и обслужване няма да коментирам даже.
21
4
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 2 месеца
Не търсиш където трябва!
20
1
 
4
 
! Отговори
Както и преди 2 месеца
Драстично увеличение на туристите.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изчерпаха явно темата за вечно поскъпващите и дефицитни апартаменти и сега се почват статиите за черноморска почивка. Не сме забравили още тръбата с изпражненията в Царево, а и не само. Нема да ви стъпнем! :)
18
0
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
И това лято съм в Гърция.
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поскъпването ще е само до 50%. Няма да има драстични скокове с 100-200%. Ами добре. Те и летовниците ще намалеят само с 50%, нищо драстично.
16
2
 
28
 
! Отговори
Уха преди 2 месеца
Кво българско море??? С тези цени предпочитам Бразилия, Чили, някое испанско островче. Бг морето просто не ми е по джоба.
15
3
 
18
 
! Отговори
от село преди 2 месеца
И кака без пари да ми дават -никога на умрелото море !!
14
5
 
29
 
! Отговори
виждал преди 2 месеца
В Гърция е много по-евтино. Качество/цена няма какво да се коментират.Не вярвам на лъжите на мутрите, а само на банковите си сметки.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 2 месеца
2000 лв за 5 нощувки а може и повече знаеш ли колко са 2000 лв и какво друго мога да купя с тях
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Все тая, без друго не ходя на море.