Климатът не е стабилен, но ще продължи да има зима и студ

Човечеството е основният фактор за покачването на температурите
12 фев 2024 10:02, Анисия Иванова
10

Климатът не е стабилен, но ще продължим да имаме зима и студове, каза ръководителят на програмата "Климат и енергия" в WWF Апостол Дянков в студиото на "България сутрин".

Няма да станем с гръцки климат, ще продължим да имаме зима и студове, отговори той на твърденията, че климатът ни се доближава до този на Гърция.

"Говорим за повече енергия в климатичната система, която ще я дестабилизира и ще има екстремни явления, или топло-студено. Това не е добре за земеделието. Първо трябва да се опитаме да намалим излишния разход на енергия. Възобновяемата енергия не е единственото решение. Нашата задача е до около 2050 г. нетно да не емитираме повече емисии, отколкото могат екосистемите да поглъщат. Климатът в момента не е стабилен", уточни още представителят от WWF.

Светът премина прага на затопляне от 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, който, според учените, не бива да бъде надхвърлян.

"Тази граница беше премината още миналата година, но сега вече е премината за 12 поредни месеца - от февруари 2023 досега. Това е безпрецедентно и става въпрос за една голяма аномалия, за която учените предупреждават от много време. Случва се с по-негативния спектър от прогнозите за затопляне", коментира  Дянков.

Гостът обясни, че: "Когато говорим за световната климатична система, порядъците от енергия, които влизат в затоплянето, са големи. За да се онагледи, учените го измерват с термоядрени бомби, които ние вкарваме в океана".

По думите на Дянков човечеството е основният фактор за покачването на температурите.

"Слънцето и природните процеси имат значение, но случващото се в момента се дължи основно на нашите емисии от парникови газове. За да обърнем тренда, трябва ускорено да изведем от употреба изкопаемите горива. В момента протестите на фермерите са също толкова вкоренени в тази система, тъй като за торовете и горивата, за които протестират, също е необходимо огромно количество изкопаеми горива", каза специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 месеца
Стабилен климат няма, не е имало и НЯМА ДА ИМА.Но винаги ще има гласовити олиго8рени и платени лузъри
9
0
 
0
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 месеца
Краят на науката. *** и Пульо дрънка
8
0
 
6
 
! Отговори
требе да има шаш преди 2 месеца
Мали-й-й , що лапачи имало , яхнали т.тар "климатични промени" , включително и у нас !Така е - световните измамници трябва да си имат протежета ...
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Надвишихме прага на средна годишна темп според който Ню Йорк и Лос Анджелис ще са под вода. Де-а тия учени пак не познаха.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
туй точно като 'некоалиция' и 'нешенген' :)))
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости! Човешката дейност на земята се равнява на действието на един малък вулкан, каквито на планетата има десетки!
4
0
 
7
 
! Отговори
До 3-ти преди 2 месеца
Именно! Много хора, които се занимават с изследване на климатичните промени твърдят, че това са циклични процеси на нашата планета и е нелепо да се твърди, че човешката дейност е основен фактор. Но както виждаш, това не пречи на шарлатаните да си пеят тяхната песничка за зелена сделка и нулеви въглеродни емисии. Мога да говоря много по темата със зеленото лицемерие, но не мисля, че има смисъл.
3
0
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 2 месеца
Климатичните промени са абсолютно реални! Тука големият спор не е дали има глобално затопляне. То е факт! Спорът е дали човешката дейност го причинява или е резултат от естествени процеси свързани със слънчевата активност, наклона на земната ос и промени в орбитата. Може и да свързано с ядрото на Земята. Има много различни хипотези. Ако се окаже че процесът е естествен то тогава каквото и да направим няма да има ефект. Най много да се самоунищожим по бързо или да забавим унищожението.
2
0
 
10
 
! Отговори
Зелената сделка преди 2 месеца
не е никаква сделка, а жива измама. И за ковида бяха много настоятелни и категорични, после се оказа, че маските не са ефективни, нито пък ваксините предотвратяват разпространяването. За 21-ва година са произведени 57 милиарда еднократни маски, които ще се разграждат в световния океан следващите 450 години. Тежките метали от всички "зелени" технологии кой знае колко хиляди години ще тровят планетата. Напъват за "зелено", защото там ще е следващата голяма лапачка на пари, друга причина няма.
1
5
 
0
 
! Отговори
Наближава краят преди 2 месеца
Затоплянето ще се ускори в геометрична прогресия заради натрупване на фактори! Тези прогнози които правят учените сега не са верни понеже проектират линеарно покачване в хоризонт 25 години. Геоложките слоеве обаче показват че големите катаклизми се случват много по бързо. В рамките на дни най много седмици. Процесите протичат линерано само до точката на пречупване. После започва да работи експоненциална функция която е непредвидима. Точно както не могат да се предвидят земетресния и наводнения.