Строят завод за соларни панели и клетки до Стара Загора

Към проекта ще бъде изградена и фотоволтаична централа
Обновена: 13 фев 2024 14:03 | 13 фев 2024 14:03, Анисия Иванова
29
Строят завод за соларни панели и клетки до Стара Загора
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До края на 2024 г. или началото на 2025 г. се планира да започне работа завод за фотоволтаични панели в България. Производството трябва да започне до края на 2025 г., като заводът ще бъде първият такъв в страната и един от малкото в ЕС, каза Тодор Георгиев, управител на "Смарт Солар", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Решението е взето, избрани са терени. Заводът ще е край Стара Загора и ТЕЦ Марица-Изток - от гледна точка на комуникация и инфраструктура е много добре. От гледна точка на потенциална работна ръка също би трябвало да е много добре, тъй като заради Зелената сделка се очаква затваряне на част от производството на електрическа енергия от изкопаеми горива. През първата година работните места ще бъдат между 350 и 500, а когато заработи и производството на клетки - до 800 души."

Към проекта ще бъде изградена и фотоволтаична централа, която ще захранва производството, каза Георгиев. При отварянето капацитетът ще бъде между 800 MWh и 1000 MWh на година, като идеята е да се достигне до 2.4 GWh на година.

В коментар за натиска от китайски панели на пазара в Европа, Георгиев каза, че ще са нужни държавни субсидии и преференции, за да се отговори и даде за пример как Турция стимулира производството с данъчни и осигурителни облекчения. Турция е наложила и сериозни мита на китайските панели, но така 80% от използваните в строителството панели са местно производство.

"Турция е на второ място по внос в ЕС след Китай. Разликата е много голяма, но е добро начало", каза Георгиев и добави, че България може да се стреми да заеме пазарен дял.

Очакваме регулация на европейско ниво, като в Германия се говори усилено за помощи при изграждането на заводи и въвеждането на антидъмпингови мита за панели от Китай, каза Георгиев. Не може да се говори за забрана на вноса, тъй като производството в Европа е много далеч от нивото да може да задоволи търсенето.

Ако бъдем поставени на равна основа с китайските производители, има шанс за развитие на този бизнес в Европа, смята Георгиев.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: панелиBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е *строят*, докато не се затворят ТЕЦ, все ще го строят, а полята за садене, вместо плодове и зеленчуци и пасища, чине соларки, а може и вятърни мелници.:))
24
0
 
2
 
! Отговори
Доган преди 2 месеца
Си върти далаверите.
23
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Много фирми произвеждаха фотоволтаични панели, но фалираха, защото не можаха да се конкурират с китайските. И с тази ще стане същото.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Браво на Ст. Загора!" - За кое? Ще стане наееление, колкто Нова Загора :D
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 21 - И откдъе ще дойде тока за това производсво. Много народ забравя, че тези ТЕЦ-ове се правиха по-много и големи, за да дават енергия на индустирята. ЗММ-то не вървеше на батерии ...
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Начи да разбирам ли, че са се заинатили да ммбат ТЕЦ-а заради зелената сделка и да инсталират токсично производство, от което накрая може и нищо да не излезе. Чооодесно!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За половината от сумата на финансирането, ТЕЦ2 може да си инсталира фотоволтаици, на прилежащите терени, които да позволят да се запази в резерв въглищната централа!
18
0
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 месеца
Всяка полянка ще я нацвъкаме със соларни панели . За да имаме ток от 9 до 16 часа. Браво, гении, браво!
17
0
 
7
 
! Отговори
Директора на завода преди 2 месеца
Заплати големи ,не даваме искаме субсидии от Брюксел оти сме либерал-капиталисти.
16
2
 
9
 
! Отговори
Ежко преди 2 месеца
Само едно не разбрах.Кой ще му плати масрафа на завода?С готови пари ли ще бъде построен,от тези за справедливия преход или с банков заем и спонсорирано производство?
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От една страна се мрънка, че няма производство. От друга страна се мрънка, че няма технически напредък. От трята страна се мрънка, че нямало работа! тук сега мрънкат какъв щял да бъде този бизнес, колко било вредно... и не знам си к'во си още! Ами хора, време е да осъзнаете, че сте бедни, защото сте пр0сти. И сте пр0сти, защото сте бедни! Щом толкова ги разбирате нещата... що не направите и вие един бизнес и да ви обсъждаме, а? Ааааа...нямате знания, умения, и капацитет :) Да, за това и мрънкате
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоест , някой иска да прави скъпи панели без конкуренция. Да му се гарантира изкупуването , като наложат данъци на китайските, а неговите се субсидират. Познавайки бъргарския "бизнесмен" звучи като лоши времена и посккъпване на цени
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е еднотипно производство в големи обеми на големи автоматизирани линии. Все едно да произвеждаме телевизори!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС има ли мита за Китайски фотоволтаични панели? Какво става с производството на български панели от Солар Про?
11
6
 
12
 
! Отговори
Работник преди 2 месеца
Електроавтомобилите и панелите , който работи знае , че това производство е токсично както за работниците така и за почвата върху която се действа! Справка литий съдържат новите батерии за бричките , да той е отровен!!!!!
10
2
 
25
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
Колкото пуснаха завода за електрички в Ловеч, толкова и този ще пуснат.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на Ст. Загора!
8
3
 
22
 
! Отговори
долу ес преди 2 месеца
всъщност строят соларен парк със завод към него. Парк ше има завод не...... в ЕС е нерентабилно да се произвежда почти нищо, особено панели. Ще карат китайски части и сглобка ЕС. страшен бизнес
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
значи тва е идеята ония гушват 14млрд. евро за въображаеми реактори, затваряме тецовете, минаваме изцяло на електрички АЕЦа кляка и вкъщи ток ще има само ако навън е слънчево.
6
0
 
12
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
А, де шъ строят завод за утилизация на "Слъно папелите"???