Туристите на Боровец сами са предизвикали лавината

По първоначални данни загиналият е гръцки гражданин
Обновена: 13 фев 2024 06:32 | 13 фев 2024 06:30, Анисия Иванова
14
Туристите на Боровец сами са предизвикали лавината
Снимка: БГНЕС

Туристите сами са предизвикали лавината, като са минали оттам, снегът не е бил стабилен, каза пред БТА началникът на Планинската спасителна служба в Боровец Ангел Керкелев. Турист беше затрупан вчера и загина при паднала лавина в Боровец.

Керкелев посочи, че според него затрупаният е бил на дълбочина около 1,60 сантиметра. Туристите са направили грешка, като са минали по тази писта, където не е разрешено, посочи той. По думите му сигналът за трима затрупани от лавина е подаден в 14:10 часа. Двама от тях са  успели сами да излязат от снега.

По първоначални данни затрупаният от лавина е гръцки гражданин, който е бил част от група сноубордисти и скиори.

"Трима сноубордисти и един скиор попадат в лавина. Местността - Маркуджик 3, е типично място за падане на лавини. Двама се изкопават сами, единият от сноубордистите не е засегнат, но скиорът е в неизвестност", каза малко след инцидента директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев за Bulgaria ON AIR.

Ангел Керкелев каза, че спасителите и доброволците са били около 25 души, като в операцията са участвали и четири кучета. Туристът е намерен с помощта на апарат RECCO. Затрупаният е намерен около 19:30 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: боровецтуристилавина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отдавна смених Боровец с Осогово. По евтино е, няма да ти сложат скоба на колата, няма да ти напишат акт за фарове без да си виновен, въобще по-добре. Пистите са малко по-аматьорски, ама за мен и децата са си ок
10
9
 
5
 
! Отговори
още нещо преди 2 месеца
кята си знаят лавиноопасните райони защо не ги обрушват през ноща когато няма скиори ами чакат да загине някой
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
пак като не са затрили маса ти и друг народ. Представете си такива да предизвикат лавина и в ниското да има тълпи народ какво меле ще стане. намерили са каквото са търсили...
8
9
 
3
 
! Отговори
Съсел акаДенк0ФФ : преди 2 месеца
"Летя с хеликоптера,идвам на помощ!"
7
0
 
21
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
"затрупаният е бил на дълбочина около 1,60 сантиметра" - Че сте необразовани го знаем, но поне в такива новини гледайте какво пишете!
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 4. То и като ходиш на работа мже да се случи трагедия или ти и на работа не ходиш ?
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако попаднете в подобна ситуация, гледайте, докато си пазите чутурата, да си заформите въздушен отвор около лицето с якето и ръцете. Когато се успокои снега плюйте за да видите на къде пада плюнката за да се ориентирате на къде да копаете. Още по-лесния вариант е... Не ходете на ски извън пистите. Не си заслужава. Ако искате нещо екстремно, но и полезно се качете на баба Ви на къщата, вържете се за комина махнете керамидите, контра решетката и й поставете хидроизолация, след което го пренаредете
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жалко за момчето. Бог да го прости
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фриийрайдър ама накрая дедрайдър, изобщо много подобни индивиди си мислят, че ей сега хеликоптера идва за тях, като като Просто Киро който също го раздава фрирайдърче!
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво че са ползували апарата за намиране на затрупани от лавина хора RECCO и за има-няма 5 часа са го намерили човека. Туй новите технологии са голяма работа. Само трябва да знаеш как да ги ползуваш. Те не са предназначени съвсем за намиране на загинали, а по-скоро за спасяване на пострадали докато не загинат, но все пак сме в крак с модата.
1
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има си хас. Обаче има един прУблем в обяснението, че не си виновен. По световните курорти има екипи за борба с лавините. Често нарочно ги предизвикват даже с оръдия ако не знаеш да ти кажа понеже явно си неосведУмен. Гоуем световин курорт сти бе също както на мУрето, но то не може да бъде по друг начин нали сте едни и същи. Дано рдонините на загиналия да се сетят да ви осъдят за много милиони.