Кметът на Созопол против перките: Ще бъдат в ущърб на поминъка

Политиците да ни убедят, че ветрогенераторите не са вредни, заяви Тихомир Янакиев
23 фев 2024 13:46, Анисия Иванова
21

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев изпрати декларация до парламента и Министерския съвет, в която категорично изразява своето несъгласие с идеята за поставяне на ветрогенератори в Черно море.

Против се обявиха рибари, хотелиери и ресторантьори. Очаква се днес те да излязат на протест.

"Най-големите ми притеснения са, че процедурата по приемане на закона е много бърза. Без да има необходимото обществено обсъждане, което да разсее страховете на хората и местния бизнес. Всички страхове, ако могат да бъдат разсеяни, да бъдат разсеяни, а не набързичко да се вкара такъв закон", заяви Тихомир Янакиев за Bulgaria ON AIR.

Кметът уточни, че не са против въвеждането на ВЕИ като основни източници на електроенергия в България, но искат гаранции, че зоните за риболов ще бъдат защитени. Притеснява ги височината на перките и не са убедени, че подобен род съоръжения няма да са в ущърб на екологията и риболова в региона.

"Преди приемането на второ четене апелираме за информационна кампания сред местните хора, за да бъдем убедени, че това няма да е в ущърб на нашия поминък. Не знаем къде точно в морето ще бъдат изграждани тези перки и по какъв начин ще бъдат обслужвани. Не знаем как ще бъдат извеждани от експлоатация", обясни Янакиев в "България сутрин".

Местните хора искат да изпратят ясен сигнал до управляващите, че трябва да инициират срещи с всички населени места по Черноморието ни, за да ги убедят в тезата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идеята е Някои/ 4-5 връколапци/ бързо да натрупат перки в морето и Милиарди в жоба ! Същите тея имат палати на Малдивите,Карибите и тн безперкови плажове , а че ще съсипят Бг плажа и набедните българи ще им е гадно Хич не им Пука ! С Милиарди у жоба не ходиш на Приморско !
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цяла Западна Европа е пълна с перки..дори Гърция няма ядрена енергия.. топлата вода ли ще открива този.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СЛЕЗТЕ НА ЗЕМЯТА БЕ ХОРА,ОГРАМОТЕТЕ СЕ МАЛКО.ИСКАТЕ ДА ОСТАНЕМ КЪДЕТО СМЕ,ЗА ДА ВЪРТИТЕ САМО ДАЛАВЕРИ. ТОЛКОВА СМЕ ИЗИСКАНИ,ЧЕ ПЕРКИТЕ ЩЕ НИ ПРЕЧАТ НА СВЕТОГЛЕДА И БИЗНЕСА?????
16
3
 
6
 
! Отговори
Предлагам преди 1 месец
Всички, които са за зелена енергия да си сложат по един ветрогенератор в двора или на покрива и на си покрият дворовете със солари и давят колко добре ще им е и дали няма де се повиши с няколко градуса температурата в домовете им
15
1
 
6
 
! Отговори
Да му мисли преди 1 месец
Карлсон, щом ще забранявате перките, откъде ще си купува ***.Иначе ветрогенераторите нарушават екоравновесието точно толкова, колкото и строителството в Стария град.
14
1
 
6
 
! Отговори
Жена преди 1 месец
му на тоя от години държи платените паркинги и репатраците в Созопол. През сезона се изкъртват от пари. Пък за поминък говори милионерчето.
13
5
 
5
 
! Отговори
Карлсон преди 1 месец
Перколясалите веи лобисти могат да си забучат генераторите, на едно друго тъмно и влажно място, вместо в черно море.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Морето не е Созопол.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАКЪВ ПОМИНЪК ИМАТЕ ОСВЕН КРАДЕНЕТО БЕ?
10
3
 
1
 
! Отговори
да вдигнем сметките преди 1 месец
това е целта, тока да поскъпне а не да се ползват природните ресурси като в албания и камерун например. ще плащаме кво да праим
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Териториалните ни води са 22 км навътре, но след тях морето става много дълбоко и неудобно за забиване перки. Следователно, за да не се виждат перки от хотелите, когато перките са на двайсетина километра, ще трябва хотелите да са макс 2- 3 етажа! Ето как ще се ограничи бетона и строителството на грамадни хотели! Строиш висок хотел- предупреждаваш туристите какво ще гледат в морето- те не идват в хотела и цените падат яко... Ето как ще стане регулацията!!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен-4 На пук на БСП , ще заличим държавата ... Това са новите ИЗМИСЛЕНИ Бг-''атлантици'' !
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мотото в Бг е :Да живее ДАЛАВЕРАТА , майНЪТЪ му на държава и народ !
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, че не иска учените да го убедят, а политиците.Кото казва поминък все едно се трепят по цял ден на полето. А реално за 3-4 месеца надуват цените и цоцат пари, работят им деца от провинцията за ниски заплати и дават на туристите третокачествена храна и обслужване!
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МОРЕТО НЕ Е СОЗОПОЛ, КМЕТА НЯМА ДУМАТА. ДА ХОДИ ДА СЕ ЖАЛВА НА ЛЕНИН И СТАЛИН.
4
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Перки в морето ще има, напук на БКП
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДА ГО УБЕДЯТ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ - БОЙ, ЛАГЕРИ, БОЙ, ЛАГЕРИ ДОКАТО СЕ ПРЕВЪЗПИТА
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А отходните хотело-ресторантьорски отпадъчни тръби директно в Черно море сигурно са много природосъобразни?
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е толкова кмет колкото Марк Рюте футболист. Щом като твърди, че политици трябва да убеждават хората в нещо си, а не експерти в дадената област. Ясен е тоя чичка от БКП/БСП