Опасност: Стара Загора губи 51 000 работни места до 15 години

Общинският съвет с декларация за критично финансово състояние на "ТЕЦ Марица изток 2" и "Мини Марица – изток"
29 фев 2024 22:49, Красимир Ангелов
65
Опасност: Стара Загора губи 51 000 работни места до 15 години
Снимка: Община Стара Загора

След близо 40-минутни дебати в Общински съвет на Стара Загора с  46 гласа „за“, един „против“ и нула „въздържал се“ беше приета декларация за критично финансово състояние на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД и „Мини Марица – изток“ ЕАД и растящото социално напрежение в региона, съобщава БТА.

"Въглищните централи от комплекс "Марица изток" и Бобов дол произвеждат над 47 процента от електроенергията в страната ни. При себестойност на произведената енергия от над 300 лв. на MWh (в зависимост от цената на въглеродните емисии) „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД няма възможността да се съревновава на пазарен принцип, което предвещава намаляване на производството и неговото спиране, водещо до последващо обявяване на несъстоятелност. Вследствие на това ще бъде намален и добивът на суровина – лигнитните въглища, и като резултат на пазара на труда ще излязат близо 12 500 души непосредствено заети в двете дружества и живеещи предимно в Старозагорски регион.

Социалният ефект ще бъде катастрофален, защото намаляването на добива от „Мини Марица-изток“ ЕАД ще рефлектира и на сложни връзки с мрежа от контрагенти, включващи доставчици на суровини и материали, строителни и ремонтни фирми, доставчици на инженерни услуги и те също ще прекратят дейност. По социални проучвания това са още 37 000 работни места в регион Стара Загора. Общо за периода от 2023 – 2038 г. област Стара Загора ще загуби над 51 000 работни места, което е над 53 процента от всички работни места в областта, а непряко засегнатите членове на семействата ще са повече от 146 000 души, което е над 45 на сто от населението в област Стара Загора", се посочва в декларацията, внесена от общинските съветници Деян Дяков, Наско Митев и Борислав Йорданов.

Според тях "това ще бъде шок за системата на социално осигуряване, както и шок за засегнатите области като цяло, тъй като прогресията ще доведе до затваряне на десетки малки бизнеси и услуги. Липсата на възможност за алтернативна заетост ще доведе до миграция, обезлюдяване и повишаване нивата на битовата престъпност. От своя страна, това ще доведе до закриване на още десетки бизнеси, се отбелязва още в документа.

В приетата днес декларация съветниците посочват, че "със затварянето на комплекс „Марица изток“, ще бъде изключен основният двигател на икономическия и социален живот в община Стара Загора. България ще изпадне в изключителна зависимост от външни доставчици на гориво и ел.енергия при наличие на собствени такива за още поне 50 години. Енергийният комплекс „Марица изток“ е основният гарант за сигурността на електроенергийната система поради наличието на четири ТЕЦ, работещи с местен енергоизточник – въглища. „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД е единствената централа в страната ни, която има връзка с трите нива на напрежение на ЕЕС на Република България – 110, 220 и 400 kV, което я прави основен фактор за устойчивата работа на ЕЕС, за ограничаване разпространението на тежки аварии и подпомагане бързото възстановяване на системата", пише още в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Баба. преди 1 месец
До 15 години ще изчезне България заради "Нотариусите" , а те се разтревожели за някакви си работни места!
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тецът трябва да умре, за да се освободи инфраструктурата за пренос и да се открадне от Промяната. Не разбирате ли още какво планираха Денков, Киро, Асен, Пинокио. А Боко пак седна да се разбере с тях.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промяната цели фалита на тецовете, за да се появят те и да си предложат планираните далавери с еврофондове. Промяната чакат да фалирате. Задушават ги бавно и чакат да умрат тецовете.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промяната на Боко и Пеевски обещават на всеки старозагорчанин да му осигурят работа по въртене на педаллите на новите зелени енергии. Ще се отворят цехове за 51 хиляди човешки сили. Ще въртят, когато спре вятъра и се скрие слънцето.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тия къде викат закривай явно са от продажните еуроатлантици които всичко искат да закриват и всичко им пречи,закривайте се и вие центаджии
53
0
 
7
 
! Отговори
Ураааа преди 1 месец
Всички старозагорци ще вдигнем празник ,когато тези ги затворят.Писна ни от наглеци със самочувствие ,които са толкова неграмотни и про***.На 2-3 хил заралии накрая наистина ще им се наложи да поработят/ а не 50 хил/
52
1
 
10
 
! Отговори
Закривай преди 1 месец
90% в тези предприятия са държавни хрантутници с 3-4 хил. заплата. Работният щат е свръх раздут, а какви далавери за милиони се въртят през всички накачени фирмички -просто ви е бедна фантазията.Точат хазната и "куче влачи-диря няма".Въобще да не плашат колко зле ще е,заралии ще си отдъхнем от мръсния въздух и нахалните и прости рудничари
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД е единствената централа в страната ни, която има връзка с трите нива на напрежение на ЕЕС на Република България 110, 220 и 400 kVТова е лъжа, АЕЦ също има връзка с трите нива. после как да им вярваш на казанато в целост...
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дай Боже! И всички *** наводнили Стара Загора последните години да се приберат по родните места. Нямаме нужда от тях тук!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
има възход , има и падение
48
4
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 1 месец
А като продавахте изкуствено скъпия ток от договорите на Костов с американците, хората едва го плащаха но взимахте(и все още взимате) големите заплати в ТЕЦ-а - тогава нямаше проблем.Това беше преди зелените енергии.Сега искате да са състрадателни хората към вас, а вие бяхте ли такива преди години?НЕ, не Ви пукаше и живеехте на широко.Е дойде Видов ден.Бъдещето е ясно и със сигурност не е катастрофално както го разказвате, даже напротив!То в БГ всичко ново е лошо, а после изненада - пак последни
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно над половината и сега са на държавна хранилка, част от безполезния административен апарат на Бойко, тъй че няма страшно.
46
1
 
7
 
! Отговори
Отчитане на дейност преди 1 месец
Общинския съвет просто отчита дейност
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То след 15 год там хора няма да има, най-много некой жаагал, ама тях работата не ги интересува много много.
44
3
 
1
 
! Отговори
Шах преди 1 месец
Турският ток е като турските домати. Има за всички.
43
6
 
6
 
! Отговори
…… преди 1 месец
Може да умирате от глад, ама ще сте европейци, изпълнили всички зелени разпоредби. Стойте си вкъщи и кротко постещнете съдбата си, да не ви е минало през ум да се бунтувате.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да станат виетнамци щото да не изтървем ,,членството,, Без членството няма усвояване без конкурси и безнаказаност на евроатлантическите режими .
41
3
 
12
 
! Отговори
Яааа преди 1 месец
Сетила се Мара да се побара!В Испания цените на тока драстично паднаха поради тока от фотоволтаиците!?ХА!А тези искат още да ни тровят!
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви 300 лв, зимата на 22 г мариците продаваха тока на по 800-1000лв, а не е имало такава драстична промяна в цената на емисиите. Освен това, затварямето е прието преди повече от 10-15г и ще продължи още толкова., ако са мислели за работните места, защо не са реконструирали нещо -алтернатвно гориво пр.
39
3
 
8
 
! Отговори
Никос преди 1 месец
Нищо. СофиЯ ще се напълни с още озверели 15 000 провинциалисти.