Нов сняг над Банско, опасност от лавини

Покривката е 16 сантиметра
12 мар 2024 12:05, Стела Стоянова
4
Нов сняг над Банско, опасност от лавини
Снимка БГНЕС, архив

Новият сняг в Пирин над Банско е 16 сантиметра на 2000 метра надморска височина. Това ново натоварване е върху навявките от силния до ураганен южен вятър в понеделник вечер, предупреждават специалистите от организацията Avalanche Bulgaria (проект на Българска Лавинна Асоциация), която прави локални наблюдения за снежните условия над най-известния зимен курорт в България.

Днес остава основен проблем снежни дъски от навя сняг във високата планина и в преходния пояс на север-североизточни и и северозападни изложения.

В алпийския пояс опасността от лавини е от трета степен, тоест значителна. Същото предупреждение важи и за преходния пояс. В горския пояс опасността от лавина е умерена.

За района на Банско, трябва да се избягват леснодостъпните терени на Ечмище (Чашата), север-сероизточен склон на връх Тодорка, Къркъма, както и на ребрата със север-северозападни изложения в Бъндеришки улеи.

От Avalanche Bulgaria добавят, че днес очакват нов естествен лавинен цикъл като лавини от човешко натоварване са силно вероятни, особено в алпийския и в преходния пояси на север-североизток и северозападни изложения. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: снягбансколавини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Глобален Затоплист преди 1 месец
Стига с тия фалшиви новини! Сняг не съществува! Лавините са мит! Преклонете се пред Зелената Сделка!
3
1
 
2
 
! Отговори
Сашка Васева преди 1 месец
"ПРииитооориии сееее плаааанинаааатаааа. ИИ затрупа два снолбордисти"
2
1
 
2
 
! Отговори
Лаво преди 1 месец
Навявания! Така че, внимателската.
1
2
 
6
 
! Отговори
Малката Пишка преди 1 месец
16 СМ покривка?! О Боже! Това е с 6 сънтиметра повече от моята малка пишкa, но това не ми пречи да ги шия като шевна машина Жуки.