Автошествие на миньори и енергетици блокира пътища в Старозагорско

Основните им искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии
Обновена: 13 мар 2024 13:24 | 13 мар 2024 13:24, Красимир Ангелов
40
Автошествие на миньори и енергетици блокира пътища в Старозагорско
Снимка: БГНЕС, архив

Представителите на новоучреденото сдружение с нестопанска цел „Миньори и енергетици заедно“ блокираха за кратко с десетки автомобили пътни артерии в Старозагорско, съобщава БТА.

Миньорите и енергетиците, работещи в комплекса „Марица Изток“ се събираха на паметника на св. Иван Рилски в Раднево тази сутрин. Те тръгнаха на протестно автошествие, което премина през града към ТЕЦ "Брикел"- Гълъбово, където движението беше блокирано, а след това се отправиха към точката, известна като Птицекомбината в Стара Загора. Тук те блокираха движението, като по този начин препречиха преминаването към главния път Стара Загора-Димитровград, който е и подстъп към автомагистрала "Тракия".

Протестиращите пропускаха автомобили със специален режим на движение. Движението остана затворено до 13:00 часа.

„Сдружението е ново, но всички участници са работещи в комплекса. Този протест го правим за самия комплекс и за обществото“, каза пред журналисти Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението „Миньори и енергетици заедно“. Той посочи, че основните им искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии.

Това ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на ел. енергия, добивана от въглищни ТЕЦ „да има конкурентна среда при производството на електроенергия, защото в момента нашите централи плащат непосилни цени на емисиите и ние няма как да излезем в конкурентна среда“, каза той. И подчерта, че това е единственият ресурс в момента, с който страната ни разполага за производство на електроенергия.

Второто искане на протестиращите е изпълнение на концесионния договор на „Мини Марица-изток“, като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса, като една част от земите да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.

Събралите се се обявиха против излизането на битовия потребител на свободния пазар, което според тях „ще доведе до немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток“. (БТА, Павлина Дудева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Миньор преди 1 месец
До АнонименА бе,кадърния анонимко,ела да поработиш малко при нас,да те видим какво си.
32
2
 
2
 
! Отговори
ВЪГЛИЩАТА УМРЯХА! преди 1 месец
ИСКАМЕ ЕВТИНИ ФВ- ПАНЕЛИ ЗА СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛ--ЕНЕРГИЯ, ЗАЩОТО ТОВА Е БЪДЕЩЕТО!!!!
31
2
 
2
 
! Отговори
СТИМУЛИРАЙТЕ.... преди 1 месец
....разполагане на ВЕИ за домакинството на обикновения българин----НЕ МИСЛЕТЕ САМО КАК ДА ГО ИЗДОИТЕ СЪС ДЪРЖАНИТЕ СМЕТКИ ЗА ТОК!!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фотоволтаичен парк Дъбово гарантира порои и свлачища, обезлесяване, засушаване и горски пожари, отровена от хербициди земя без пчели, птици, бозайници.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
въглищата са гориво от миналите векове, време е за нови мощности и чиста енергия!
28
2
 
4
 
! Отговори
SOS преди 1 месец
Закривайте тези комунискически пушилки,унищожили 250 000 декара плодородна земя и черпещи в изобилие вода от Тунджа.
27
2
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
Абе, ВЕЧЕ втора година не ползвам въглища.....ТИЯ ЗОРЕМ ЛИ ШЕ МЕ КАРАТ ДА ГИ КУПУВАМ......ХАХАХАААА
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
почти навсякъде се виждат символи за въглеродния отпечатък оставен от човек /в магазини,банки и т.н ,и идята е скоро да започне да ни се налага данък за това че дишаме ивъздуха /кислорода е единственото нещщо което зелените терористи и т.н глобалисти не магат масово да продават както направиха с водата но скоро и това ше се промени ако продължаваме да подкрепяме зелени сделки и др .измишльотини които се налагат само в ЕС .защо ли???
25
2
 
3
 
! Отговори
Им пера тор преди 1 месец
По време на римската империя ток не е имало.По време на византийската империя също.И османската империя не е знаела що то ток.Руската империя е ТОК.
24
6
 
5
 
! Отговори
Румъния има преди 1 месец
петрол и френската АЕЦ. А фото и перки при 6 месеца зима, не става. Нови реактори едва ли ще има поне 20 г. След година сме на борса ток, потребители, а има предложения да маха нощната, плюс седем процента допълнителна такса. Вчера писаха, че в Канада в сметките за ресторант имало два процента въглероден отпечатък. Ще изключваме електромерите, но и свещите поскъпнаха.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
има технологии за изгаряна на въглища с намаляване на емисиите с 80%, но никой не работи в тази посока. В Китай по тази технология работят въглищни централи с обща генерираща мощност 156 гигавата.
22
5
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Гърция и Румъния значително намалиха производството на ток от въглища. Заменят го с евтин ток от газ, вятър, солари. От тях внасяме, според ЕСО. Цената на въглеродните емисии падна до 56 евро, но въглищните ни централи пак са неконкурентни, защото съседите пускат нови мощности.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закривай пушилката. Протестиращите на трудовият пазар да видят как се изкарва парата
20
4
 
4
 
! Отговори
Не е само ГЕРБ преди 1 месец
Станишев спря Белене 2009 г. Дойде ББ и окончателно го закри 2012, подпис на негов зам. мин. Орешарски го отложи, но го изнудиха да си подаде оставката. ББ ни изпрати на борса газ, спряха ЮП, Белене, Б. А. Василев увеличи квоти на ТЕЦ2, вдигнаха цена до 200% ток, единствено България беше намалила вредни емисии над 46% в ЕС от пикови години. Заради ПВУ да вземе няколко милиарда, за бюджета Евро.Сега Уестинг 120 милиарда лева без прибиране ОЯГ.Белене 12 милиарда лева с прибиране ОЯГ.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и несммия ТЕЦ беле в историята...
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Евроатлантик- Щом ГЕРБ-СДС (не БСП) го знаят, ше се намери друг, който не го знае...
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Между другото ТЕЦ-3 вече е в историята...
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 16 - Абене точно...
15
0
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
ГЕРБ-БСП МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ ЧЕ НЯМА НАЧИН ДА ПРЕМАХНАТ ИЗИСКВАНЕТО НА ЕС ЗА ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ... НАЛИ ГЕРБ ПОДПИСАХА. ВЪПРЕКИ ТОВА ПОДТИКВАТ ХОРАТА КАТО ИМ ВНУШАВАТ ГЛУПОСТИ.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1 - Палк ли ти бе, гном безподобен!