Големите компании бягат от Европа, това е шанс за България

Причина са прекалените регулации, зелените и социалните политики в ЕС
13 мар 2024 08:40, Анисия Иванова
62
Големите компании бягат от Европа, това е шанс за България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Зелените цели, санкциите и социалните политики в Европа, свързани с мигрантите (получават се повече пари да се стои вкъщи, отколкото да се  работи във фабрика), оказват финансов натиск върху компаниите и влияят негативно, а резултатът е, че големите компании бягат от Европа. Това е шанс за България, ако се действа бързо и с малко далновидност. Може да оберем каймака. Това каза инж. Мартин Петров, изп.директор на "Технически компоненти България", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Технически компоненти България" е компания, развиваща дейността си във Видин, която получи наградата "Златен бик" в категория Инвестиция в човешки капитал на Българската агенция за инвестиции.

Ние не сме зависими от българския пазар, изтъкна инж. Петров. Той добави за бизнес климата в Германия и в света, че има забавяне вследствие на множество фактори като пандемията, войната в Украйна, рецесионните процеси. Влияние имаха и социалните политики вследствие на миграционния натиск и зелените политики. От друга страна санкциите на Китай също оказват влияние на пазара. "В икономиката няма проблеми, но заради административния натиск - данъци, такси, зелени регулации - е нормално нашите клиенти да са по-предпазливи".

"Нидерландската компания AMSL е единственият производител на машините, които произвеждат последно поколение чипове и процесори. Те продават на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), която работи с Apple, Nvidia, Advanced Micro Devices (AMD) и т.н. Поради тези регулации - санкциите спрямо Китай (те не само не могат да изнасят за Китай, а не могат и да обслужват тези машини) те имат милиарди долари пропуснати ползи. В момента AMSL се мести в Лондон. Същият пример от миналата година е Royal Dutch Shell. Те вече са Shell plc. Същият пример е и Unilever. Резултатът е, че големите компании бягат от Европа.

За нас - в Източна Европа - настоящата бизнес среда в Европа и света може да се окаже позитивна, защото "се затвориха много подобни производства в Русия, в Украйна и те си търсят място. При тези условия никой не би отишъл в Западна Европа и поне повечето не биха", каза гостът.

Според него може бързо и ефективно да заемем едно място в този вакуум, който се получи - проблеми на Запад, проблеми на Изток. Ние сме в перфектната географска ситуация и със съвсем малко усилия може да направим нещо изключително позитивно и реално. От друга страна, Африка е сравнително близо и има безкрайно много и евтини ресурси, работна ръка и потребители. Там бизнесът върви след политиката, но търговските контакти бързо биха били последвани и от политически стъпки".

На въпроса защо в Северозапада предприемачеството се развива трудно гостът каза, че може би причината е, че бизнес средата и климата там, и на национално и на локално ниво, няма достатъчно насърчения това да се случи. Ние сме немска компания, дисциплинирана и разчитаме основно на собствените си сили.

"Статистиката не е цветуща за този регион. Тази награда, основната й сила, е, че обръща вниманието и на държвата към този край. За пръв път компания от Северозапада получава такова отличие и дава сигнал на други инвеститори, че това е възможно. Едно е да си пръв, а друго е да видиш, че има дългосрочен успех. Това дава кураж, че и ти можеш да успееш".

С кадрите се справяме, когато предложим отлични условия за труд и заплащане. Вече и с новите ни сгради средата е много привлекателна а има и други програми за допълнително стимулиране като транспорт и тн. Когато можем да предложим всички тези предимства, нямаме съществени проблеми с набиране на персонал, подчерта Петров. "Аз също съм използвал тази фраза: "Няма хора, няма хора", но статистиката казва над 14% безработица във Видин. Тоест, получава се парадокс - хем голяма безработица, хем няма хора. Според мен при приложени правилни условия това не е казус".

Над 90% от работещите в предприятието не са квалифицирани инженери, сподели Петров. "Изискват се специфични умения, които трябва да бъдат създадени. Този процес отнема между 6 месеца и 1 година. Сега с новите сгради сме изградили обучителен център, като сериозен HR екип работи по тези теми и се надяваме да съкратим този период на обучение до 4-5 месеца".

Какъв е изходът за развитие на Северозападния регион в България? Трябва ли да се страхуваме от възхода на изкуствения интелект? Какво означава да се бориш за каузата "България срещу диабета"? Как и защо една българска компания строи сиропиталища и училища в Кения и Танзания?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
ЕС ТРЯБВА преди 1 месец
Да се разпадне веднага или България трабва да ги напусне !!! НЕ ИСКАМ НЕАДЕКВАТНИ ЛГБТИ ОЛ.....ОФРЕНИ ДА МЕ УПРАВЛЯВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО Е ,ЧЕ НАЩЕ КУЧЕНЦА ИМ КОЗИРУВАТ ЗА ДА СИ ПРЕБИРАТ ТЛЪСТИ ХОНОРАРИ В ШВЕЙЦАРСКИ БАНКИ!!! ПУТИН ПАСТИ ДА ЯДЕ ПРЕД ЗАПАДНИТЕ ИЗМАМНИЦИ НЕ СА СИ СПАЗИЛИ НИТО ЕДИН ДОГОВОР ОТ КАК СМЕ В ТОЗИ ЕВРОБАРДАК!!!!ДАВА ЛИ НИ ПАРИ ГЛУПОСТИ ТОВА КОИТО НИ ДАВАТ СИ ГО ВЗИМАТ С ЛИХВИ ЖАЛКО,ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ВИ ИНФОРМИРА С ИСТИНА!!!
52
0
 
1
 
! Отговори
И България преди 1 месец
Е в Европа ТЪ...АК!!!СПРЕТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ И ЛЪЖЕТЕ ЕС ТЕПЪРВА ЩЕ ПОТЪВА В ЛА...ТА СИ!!! ЕС И САЩ СЪСИПВАТ БЪЛГАРИЯ,ЩЕ ВИ ЗАРИНА С ДОКАЗАТЕЛСТВА,ЧЕ Е ТАКА! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ БРЕ ОЛИГО..РЕНИ СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ НИ СПИРАТ СВОБОДАТА С ПАРИТЕ ТОГАВА И ДА ПРОТЕСТИРАТЕ,ЩЕ Е ВЕЧЕ КЪСНО ЗАЩОТО СПИРАТ ПАРИТЕ КАТО ПРЕДМЕТ И СТВА ДИГИТАЛНА ВАЛУТА CBDC!!!
51
0
 
5
 
! Отговори
Читател преди 1 месец
Никой няма да дойде в България и да направи истинска инвестиция съизмирима с такава каквато съществува в Западна държава. За толкова години "ДЕМОКРАЦИЯ" ако имаше някой желаещ щеше да я реализира. За този период мога да посоча Китай и Турция където бяха направени множество такива инвестиции вследствие на което се вижда от всички какво технологично предимство имат тези държави спрямо България.
50
0
 
0
 
! Отговори
Тясен СпециалиС преди 1 месец
Как да нема ора бе!Страната с най-много "модератори" във Фейса ,Инстаграма иТик-тока.На стари години ще създават индустриална култура и то само за 0,5 до 1 година.Някой чувал ли е за виртуоз в нещо ,което е пробвал за пръв път на 25-30 години?
49
0
 
5
 
! Отговори
Справедлив преди 1 месец
Та ние да не би да сме в Азия, че да имаме шанс. Българите захитряха и не искат да хрантутят чуждите олигарси.Нашите са им достатъчни.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя инж. Е като ония където като знаел какъв инж е го било страх да иде на доктор.
47
0
 
11
 
! Отговори
бизнес изнасящ се преди 1 месец
...аз от статията разбеах, че съм на прав път предвид, че господина определено намеква, че ще станем оглозгана африканска нуферна република, която ще преживява от тол такси и производство на брашно от инсекти....инфраструктурата преносната за интернет в който бранш бях отфавна е продадена и не носи никаква полза на държавата освен на харвардско лондонско завършили политици....Производството ни се уповава на доработка и сглобка и няма смисъл мили деца, това е катастрофа
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този какво говори . Та ние сме в ЕС от 2006 г. Не е ли гледал как баби от Бистрица пяха в Люксембург. Как бившия Президент Георги Първанов бе до кралското семейство , като се пя одата на Радоста. Този е невеж за това место което са му дали . И сега като тръгнат стотици фирми в Мерцедес, БМВ, за бедния северозапад . От другата страна на Видин целия Калафат ще заработва евро принас?
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До като са в политиката гн ББорисов и гн Делян Пеевски,няма да стъпим в България.Виждаме какво вършат.110 милярда е прибрал Борисов.
44
0
 
17
 
! Отговори
От хората преди 1 месец
Майтапчия ,ами ние къде сме бе.А като добавим, че по-големи послушковци от нас няма, хайде,тичайте да правите бизнес и да оберем не каймака,а загорялото.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама, бате! Нали и България е в Европа, бе? Да не би ти и Жан Виденов да сте учили география при един и същи даскал? Нали Виденов твърдеше, че Европа се намира между Ванкувър и Владивосток?
42
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бързо излезем от ЕС колхоза, би представлявало възможност за България. Иначе, не би имало никакви влияние.
41
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Резултатът е: големите компании бягат от Европа. Това било шанс за България. Да избягаме от пропадащата Еесовска Зона ли?
40
1
 
34
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 месец
Отказа да инвестират в България на големите компании е с дългогодишни традиции. Да припомням ли историята на КРАЙСЛЕР, компанията имаше огромно желание да инвестира у нас. Построи завод, внесе оборудване, плати си на всички държавни рекетьори... обаааче, рекетра не спря и САМО ГОДИНА по-късно КРАЙСКЕР ИЗБЯГА, като изостави оборудване и завод и всичко. А Фолксваген, дето още докато дойдат да огледат за терен и ни отрязаха. Дори и китайците успяха да изкарат само няколко години. НЯМА ШАНС ЗА БъГъ.
39
0
 
27
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Хахаха шанс за България да избяга заедно с големите компании)
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последно покрай земетресението в Турция ли се облизваха тия специалисти че не си спомням ? Е никой не дойде въпреки мокрите сънища.
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не съм чул някой да каже сега ще направим еди какво си и започваме да се конкурираме на световните пазари с големите лидери. Винаги казват ей там стана някаква беда ние чакаме да намажем от тая работа. Някак си все по баевиганювски а ?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 41. Как разбра че е руска ? А и въобще прочете ли кво пише или си караме на празноглаво дърдорене.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ша обереш да не казвам кво празноглав дърдорко. Как пък все чакате някъде нещо да се порине и вече с мечти че няма кой друг освен нас да търсят щот сме много убави. За кой път вече бе плоскоглави ?
34
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е руска пропаганда! Европа е залята от инвестиции на големи компании. Разширяват производството си! Ако пък е истина,значи някой пак ни лъже като ни казва обратното!? Урсула не лъже, Бойко и той! Сега е времето българите да направят големи компании и да превземем европейския пазар! Най-накрая да изгрее слънце и на нашата улица!