В Карлово откриват за туристи реставрираната в музей Куршум джамия

Очаква се тя да стане местната атракция
13 мар 2024 14:45, Петър Бойчев
30
В Карлово откриват за туристи реставрираната в музей Куршум джамия
Снимка БГНЕС

В Карлово ще бъде официално открита реставрираната Куршум джамия, превърната в музей, съобщи БНР. Тя е построена през 1485 и е била мюсюлмански храм до Освобождението.

Общината очаква Куршум джамия да стане един от най-популярните туристически обекти в региона.

Близо девет години продължиха съдебните спорове за собствеността на "Куршум джамия", като началото им беше съпътствано и от поредица на протести. В края на 2022 Пловдивският апелативен съд я върна на община Карлово след обжалване и отмяна на решението на Окръжния съд от 2013, според което собствеността беше на Мюфтийството.

Така стана възможно да се пристъпи към реставрацията на една от първите построени у нас джамии и съответно към облагородяване на пространството около сградата, като беше осигурено и европейско финансиране за проекта.

При археологическите проучвания е установено, че на мястото има стар градеж от античността. Специалистите предполагат, че става въпрос за тракийско светилище, а откритите артефакти туристите ще могат да видят на първия етаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонименот 1485 е и няма нужда да ходя в Турция, имам си достатъчно джамии в България. Знам, че е много забавно да превърнете джамия в атракция. Но имайте малко срам.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Никой на нищо не е посягал.А ти като искаш джамии прав ти път в Турция или друга мюсюлманска държава.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям беше зора на кмета да не я даде на мюфтийството. затова и разкопа да търси вътре, за да я третират като музей. Истината, че се установи, че е на мюфтийството, но вече била отредена за публични нужди и затова не може да се възстанови собствеността. Посегналите на храмове не са видели хубаво.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лудия полицай Емил Димитров от Бобов дол избива масово хора и никой не му обръща внимание!