Мекицата като обединител на религиите

На фестивала в Хасковско се изядоха над 200
25 мар 2024 15:37, Анисия Иванова
3

Третият фестивал-конкурс на мекицата се проведе в хасковското село Въгларово. Мотото традиционно е "Храната като обединител на етносите". Организатор е Народното читалище "Светлина - 1926".

"Мекицата присъства във всички религии като традиционно обредно ястие, което се предлага и в българската обредна традиция, в мюсюлманската и в ромската. Решихме, че това ще е нещото, което ще ни обедини. Тази година е третото издание на фестивала. Всички бяха много доволни и опитаха от мекиците. Една мекица е хубава, когато я направим с любов за някого и когато е свързана с хубави емоции. Тази година имахме около 50 деца от училища и читалища, и около 50-60 възрастни посетители. 150-200 мекици се изядоха", разказа секретарят на Народно читалище "Светлина - 1926" Станка Стоянова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мекицата се нарича още колаче в Хасковско. Традиционно се прави с мая, другият вид е с кисело мляко и сол. На последното издание на фестивала се появиха и творчески изпълнения, направени като кроасан със сладко и сирене.

"Догодина имаме обещание от Община Хасково, че ще ни осигурят финансиране", каза още Стоянова в "България сутрин".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Царе сте в едиотщините ей
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Карай религия ли е, етнос ли е, в България всеки си плямпа
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шкембе чорбата е обединител на религиите.