Възможно ли е да има спящи клетки на Хамас в България?

Трябва да се отговори ясно на въпроса дали има процеси на радикализация
4 апр 2024 21:30, Нели Христова
67
Възможно ли е да има спящи клетки на Хамас в България?
Снимка: БГНЕС

Няма краткосрочна заплаха за националната сигурност на България. Има опасност от съществуването на спящи клетки на "Хамас" на българска територия. Това коментира пред Nova News експертът по международна сигурност доц. Искрен Иванов.

В България беше открит тайник с оръжия, които е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия. Това съобщи германският вестник "Шпигел". От Министерство на вътрешните работи потвърдиха, че има такъв случай.

"Ние не знаем какви лица преминават през територията на страната. Не знаем и какъв точно е произходът на тези оръжия. Нямаме ясна информация по какъв начин са попаднали, кой ги е оставил", обясни Иванов.

"Има прекалено много неизвестни. Определяно трябва страната и секторът за сигурност да засили усилията си в посока на това да се установи има ли спящи клетки на "Хамас". Ние имаме добри контакти с партньорските служби, но тази заплаха е неконвенционална и затова трябва постоянен мониторинг върху терористичните заплахи на територията на страната”, коментира Искрен Иванов.

По думите му България е един много удобен вход терористичните мрежи и организации да прехвърлят терористи, самотни вълци или цели групи от терористи за Западна Европа. „От една страна, поради причината, че граничният контрол е отслабен, от друга - тъй като сме външна граница на ЕС.

"Голяма група от този поток тръгва от Сирия минава през Турция, по-лесно е да мине през България. Тревожно е, че тези терористични мрежи използват България за това да съхраняват логистиката си. Както и да го погледнем, откритията, които бяха направени, свидетелстват, че на територията на страната има, макар и остаряла, логистика. Все още няма ясна информация за това чие притежание е. Проблемът е да се установи дали има спящи клетки в България на "Хамас", добави Иванов.

Според него трябва да се отговори ясно на въпроса дали има процеси на радикализация в България, които засягат пряко определени малцинства. Иванов посочи, че усилията да се предотврати такъв трафик на оръжия към Европа трябва да бъдат общи, заедно с европейските партньори, за пълноценното присъединяване на страната ни в Шенген. „Такъв тип открития дават повод за това да има съмнение в способностите на България да гарантира сигурността на границите си”, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от Страната
Бивша съдийка е загиналата в пожара в Калояново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още като опитаха да взривят буса в Сарафово с чи ...фити 2012 и тогава нашите *** питаха джихадистите "България интересна ли е за вас като терористична дестинация ? "и онези с лек присмех отговориха "Не .Вие не сте важни за такива неща . Само да минаваме към Европа ". Даже и ТЕРОРСТИТЕ НИ СМЯТАТ ЗА СМОТАНА ДЪРЖАВА ,ЧАК НИ СЕ СМЕЯТ !
57
0
 
0
 
! Отговори
до 56-ти преди 3 седмици
Азбуката и религията са български, но за другото си прав.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-бедната, най-корумпираната и най охамасената държава в ЕС. Държавата, която изповядва руска религия и пише на руска азбука.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само на Запад няма спящи клетки и там няма Хамас. Запада ни се подиграва всеки ден с хибридни атаки на Брюксел.
54
1
 
1
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 3 седмици
След магариите на Съсел АкаДенкофф и 3% въздушно капков Шенген сигурно вече и армия си имат...Бог да пази България от родните алчни национални предатели и пр0дажни слуги на Посолството!
53
2
 
1
 
! Отговори
Майната Ви преди 3 седмици
Този в коя държава живее??! Още в развета на социализЪма имаше лагери за обучение на хората на Карлос Чакала - най-зивестния терорист който идваше за почивка, превъоръжаване и финансиране. Имаше и още има лагери на "Сивите вълци". Али Агджа беше на обучение тук и именно в България получи пистолета с който стреля по папата! И НИКОЙ не прави нищо за да ги изгони! Няма такава заповед от мАсква!
52
1
 
3
 
! Отговори
У БЪЛГАРИЯ.... преди 3 седмици
.....Е РАЙ ЗА РУСКИТЕ ТЕРОРИСТИ И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧИСТИ....
51
0
 
0
 
! Отговори
Сега като се замисля преди 3 седмици
ако Хамас влезнат в НС и разчистят малко, никой няма да им се обиди, даже ми се струва, че паметник ще получат.
50
1
 
3
 
! Отговори
Ако САЩ кажат преди 3 седмици
всичко може тука. Щом може да дадем десетки милиарди за чертежи и може разни фалирали фирми да ни строят експериментални ядрени реактори, без конкурс, без обявена цена и без срок за изпълнение - колко му е Хамас да се завъди тука? :D
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България всичко е възможно, даже и не спящи клетки да има.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Ние не знаем какви лица преминават през територията на страната. /"!"/ .... Нямаме ясна информация по какъв начин са попаднали, кой ги е оставил". Обаче знаят, че са Германия?!? - Така са им казали, явно! И какъв е изводът? - Нява заплаха за България?!? Смешната държава, със смешните политици в смешния съюз /даже два съюза/, рекламирани и подкрепяни от смешни медии, вероятно с пари от ... Хамаз!
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Напълно възможно, след като целия народ е спящ...
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като видях снимката, с тез пръстчета сглобени едно срещу друго, не ми трябва да чета! Спящите клетки на всички терористи са в БГ парламента, под формата на партии.
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тотални глупости е наговорил този експерт по темата! Все верни неща, но по темата са Ц-ц-ц. Клетки на терористични организации, ако има в БГ (а експерта нито потвърди нито отрече това!), то това вече хвърля нещата във вътрешен за страната проблем а не за опазване на границите й
44
2
 
5
 
! Отговори
много специалисти преди 3 седмици
се навъдиха напоследък, кой разбира, кой не но се изказва за всичко, по скоро има спящи политици а на вас са ви заспали клетките на мозъка.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако логистиката на ХАМАЗ са 5 пистолета и 5 автомата - зарежи ги!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Военният арсенал, който е заловен представлява 2 ръждясали пистолета, увити в найлон и заровени в корените на дърво. Зорлем ще ни изкарат терористична държава.
41
6
 
0
 
! Отговори
Ала Бала преди 3 седмици
Да, спят в американското и израелското посолство. :) Има съвсем официална новина от израелския борсов регулатор, който разследва огромни къси позиции на израелци към големи фирми точно преди атаката на Хамас - тоест са знаели за нея и по-точно казано партньорите в организирането и са ги информирали.
40
2
 
1
 
! Отговори
Сведущ преди 3 седмици
ДАНС е спяща клетка на Хамас, защото са опънали чадър над контрабандата и си партнират с мафиоти.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
последните 30 години има повече построени джамии, отколко църкви. Дали няма радикализация?