Мъртва риба покри Гребния канал в Пловдив

Водоемът бил зарибен преди два дни заради първенство по риболов
9 апр 2024 15:25, Петър Бойчев
9
Мъртва риба покри Гребния канал в Пловдив
Снимка Марица

Стотици мъртви риби изплуваха по корем до двата бряга на Гребния канал в Пловдив. За това алармираха граждани в социалните мрежи, показвайки снимки и видео. До момента не е ясно каква е причината за масовия мор.

Водоемът е зарибен преди два дни  с близо тон каракуда, като всяка рибка е с тегло 100 грама. Зарибяването е извършено от Клуб за спортен риболов Димекс Логистикс Фишинг Тийм, с регистрация в София, който е член на Българската федерация по риболовни спортове /БФРС/.

Негови представители, които са участвали в зарибяването са пуснали клип от акцията в профила си във Фейсбук, с уточнението, че до дни предстои  зарибяване и с 600 тона шаран.

От Сектор "Рибарство и контрол - Пловдив“ към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, нямат информация, че е извършено зарибяване на Гребния канал. „Водоемът е общинска собственост и ангажимент по зарибяването и контрола върху него имат от Община Пловдив.

По принцип трябва да ни уведомяват, когато предстои зарибяване, за да извършим необходимия санитарен контрол на зарибителния материал“, коментира пред „Марица“ Христомир Копчев – началник отдел  "Рибарство и контрол - Пловдив“. Той подозира, че вероятно рибата не се е адаптирала към водата в Гребния канал, което е причина за масовото й измиране.

Според еколози има вероятност причината да е в качеството на водата, което може да се установи с лабораторни проби.

До момента в РИОСВ - Пловдив нямат подаден сигнал. От екоинспекцията се самосезириха, а оттам ще изпратят сигнала по компетентност към Басейнова дирекция.

От община Пловдив потвърдиха, че Гребният канал е зарибен вчера с 800 кг каракуда от Българската федерация по спортен риболов. Те цитират специалиста по рибите доц. Ангел Цеков, който е присъствал на акцията, че „около 20 килограма от това количество не е успяло да се адаптира към средата, тъй като рибите били наранени при улова и транспортирането“.

Служители по поддръжката на Гребния канал събират с кепчета мъртвата риба. Тя ще послужи за храна на кучетата в общинския приют.

Зарибяването е извършено във връзка с предстоящо събитие от календара на Федерацията. На 15 – 16 юни Гребният канал в Пловдив ще приеме Световното първенство по спортен риболов с плувка за „Мастърс“ (55-65 г.), ветерани (над 65 г.) и инвалиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Страната
В Хасково ще гласуват три пъти през лятото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Ясно преди 3 седмици
някой умишлено е излял отрова в канала.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен До там стигнахте да атакувате бившия министър в оставка акад. Денков. Все едно той е натровил рибата в Пловдив. Болни герберски мозъци! Сигурно ПП/ДБ управлява Пловдив.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е лоша поличба за града.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
как 600 тона шаран. Мислете като пишете
4
1
 
2
 
! Отговори
Сифилиско преди 3 седмици
Като знам нивото на образованието ни, и лигитимността на дипломите ни, никак няма да се учудя ако наистина са пуснали соленоводна риба в сладка вода, мислейки че пускат каракуди.
3
1
 
2
 
! Отговори
Странно, преди 3 седмици
преди зимата бях там за последно и има доста риба. Някой според мен е изхвърлил нещо във водата.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да не сте пуснали соленоводна риба пак вместо сладководна? Не е като да не се е случвало преди
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
хубава работа ама българска това някой "учен" от БАН го е измислил.