Спад в цените на храните, трапезата за Великден ни излиза около 108 лв.

Купете български продукти, за да подпомогнем родните производители
Обновена: 10 апр 2024 16:23 | 10 апр 2024 16:05, Анисия Иванова
46
Спад в цените на храните, трапезата за Великден ни излиза около 108 лв.
Снимка: БГНЕС

Данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват спад в цените на основните храни и сезонните плодове и зеленчуци за първи път от месец насам. Означава ли това обаче по-малки разходи за Великденските празници?

"Има успокоение на цените, много стабилно пазарно равновесие. Цените са по-ниски в сравнение с миналата година. В момента първо има повече количество, второ – нямаме условия за развитие на някаква тенденция в посока нагоре", обясни пред БНР председателят на комисията Владимир Иванов.

По думите му основните хранителни продукти, включително основните плодовете и зеленчуците, са малко по-евтини в сравнение със същия период на миналата година:

"Ако всичките ги съберем - при зеленчуците имаме 2 лв. по-малко, при основните хранителни продукти – 1 лев. Като цяло потребителската кошница, ако от всичко купим по единица, 108 лв. – за сравнение миналата година е 111 лв. Това е под 2%. Намалението е незначително и малко, но важната новина е, че имаме стабилно и устойчиво равновесие на взаимодействието и няма тенденция, която да показва, че ще видим някакви резки изменения. Годината върви доста добре като климатично изпълнение към момента. На практика ще имаме едно пренасищане на пазара".

В предаването "Преди всички" Иванов даде пример с краставиците, където се очаква пренасищане на пазара. В този смисъл той прогнозира спад на цената им: "До 1 месец ще видим доста сериозни вариации в посока надолу".

По думите му салата е с 16% под нивата от миналата година, олиото – с около 20%, яйцата с около 5%. При млечните продукти се наблюдават почти същите равнища.

"Ще наблюдаваме може би същата ценова стойност на трапезата", изчисли председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата и препоръча на хората да не купуват стихийно и да пазаруват информирано, за да не участват в лоши търговски практики. Той апелира да купим български продукти за нашата трапеза, за да подпомогнем родните производители.

"Естествено, ще има определени места и определени търговци, които ще искат да изкривят пазара, но зависи от нас дали ще го допуснем. Обръщам се към всички хора – да не участват в лоши пазарни практики и да пазаруват разумно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от Страната
Сигнал: Хаос на софийската гара, пътници изпускат влакове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
АКО преди 2 седмици
СТЕ НАЙСТИНА ГЛУПАВИ,ПАЗАРУВАЙТЕ ,,УМРЕЛО ОТ УФСЪ,,И СИ МИСЛЕТЕ ЗА ,,АГЪНЦЕ,,
43
0
 
3
 
! Отговори
Явор преди 2 седмици
Ха , в българия няма никакво увеличение,на нищо! ВЕЛИКДЕН-2023,98 ЛЕВА,ВЕЛИКДЕН-2024,108 ЛЕВА! Свикнахме с краденето и лижите от Парламента и телевизията,но на лъжите за Великден, ми идват в по-вече!Те търговците са плътно в храма,част от добрата служба,по ерархия!
42
0
 
2
 
! Отговори
агент 009 преди 2 седмици
те 100 лв. я дадат, я не дадат, ама ние ще си ги платим в магазина като поп...а тоя Иванов не го показвайте повече,че много лъже...
41
0
 
2
 
! Отговори
дедо от село преди 2 седмици
Мноого ни лъжат, пък ние уж им вярваме...Излиза по ТВ някакъв високоплатен чиновник и ни лъже,че цените падали, ами той не купува агнешкото от магазина по 30 лв./кг...Агнешко ни пускат да опитаме веднъж годишно, сякаш милостиня ни го дават...Другите храни ги изнасят в ЕС пък на нас *** от Азия, РСМ и др.на цени като за световно...
40
0
 
6
 
! Отговори
Кол преди 2 седмици
Това звучи като предизборен поздрав от Денков... според който инфлацията падаше. Чудя се защо тази сутрин се събуждам с новини за повишаване на таксата за ГТП, цените на храните и имотите... Да живеят "хубавите новини" и хората, които ги разпространяват!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз агънца няма да ям . Само яйца и салата
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако купим от всичко в малката кошница само по една бройка...В смисъл едно яйце, една бучка имитиращ сирене продукт и т.н.? И за тази една "найлонка" и половина продукти за бедни над 100 лева? Мислех си, че ще прочета положителна новина, ама се излъгах.
37
0
 
12
 
! Отговори
Баба Гица преди 2 седмици
Е чакайте де,не е дошъл Великден.Нека наближи и ще видите колко по ниски ще са цените.Е тогава цените отиват в космоса.Във белите държави всичко се намаля драстично.Само тук в Абсурдистан цените стават тройни.
36
0
 
19
 
! Отговори
алчен Хъргаш преди 2 седмици
поредната манипулативна и дезинформационна статия целяща да ви УБЕДИ ДА ПОХАРИЧТЕ ПО-ВЕЧЕ ПАРИ!!!за великденските празници да купите ненужно повече храна която след това ще изхвърлите!!!поредните алчни и лукави трикове на родните Мъргаши да може да пазарувате все по вече и по вече и после да се чудите защо нямате пари!!!хайде бегом марш да пазарувате...искаш велик ден получаваш велик ден сензационно ниски цени ще видите по пазари и магазини не вярвайте на очите си а вярвайте какво ви манипулират
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълни глупости!Само агнешкото за Великден струва повече!Най мразя да ме лъжат!Манипулатори!
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Глафчо ли ги свали цените?? СМЯХ! Аз никакво намаление не виждам.
33
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
в мом захарта и олиото падат всичко останало е на макс и кои стоки са поевтинелив резултат на украинския внос нито един артикул всичко са празни приказки сегаще видите агн месо замразено от нова зеландия на колко ще върви за великден
32
10
 
6
 
! Отговори
Клеций II преди 2 седмици
"Домати, ставащи за ядене 7.50" - ама пичага, ти ако искаш може да отидеш на пазара на Ситняково, да си ги купуваш по 10 лева. Никой не те спира. То и кафе има по 10 лева късо. Кеф ти кето хляб по 10 лева на слайс. Козунаците на жената на Петков за по 60 лева, и т.н. Живеем във времена, в които всеки има право на избор. Качеството варира, цените варират. Според възможностите на клиента. Със сигурност социалистическата продукция от "едно време" беше на нивото на най-гоемите бокуци в момента.
31
0
 
22
 
! Отговори
Иви преди 2 седмици
Кого лъжете ???! Себе си ? Или на нас се опитвате да ни наденете розови очила???
30
2
 
9
 
! Отговори
Фокстрот преди 2 седмици
108 лв. за цялата "поляна" или за "броим краката и делим на две"?
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мда. Козунаци на Линда по 60 лв. и яйца от свободни био еко кокошки, толкова някъде ще излезе.
28
1
 
15
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 седмици
Смях, не спад......
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ОТ КОЙ МАГАЗИН Е СНИМКАТА С ИРЛАНДСКОТО БЕЗ КОСТ,ЩОТО ВЪВ ВЕРИГИТЕ ПРОДАВАТ НА ЧЕТВЪРТИНКИ И САМО ТЕ СА 108-ТЕ ВИ ЛЕВА??!!! А, ОСТАНАЛОТО - КОЛКО???...
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
не съм забелязал цените да са тръгнали надолу
25
3
 
19
 
! Отговори
Ели преди 2 седмици
"Трапезата за Великден"... Какви глупости?! Да се натъпчеш като хипопотам за ден-два. Супер нездравословно. Трапезата ми за Великден няма да е особено по-различна от трапезата ми днес. С умерено количество здравословна храна.