Тревожно: Не достигат над 30 000 медицински сестри

Независимо от увеличените заплати желаещи няма
11 апр 2024 12:01, Петър Бойчев
52
Тревожно: Не достигат над 30 000 медицински сестри
Снимка БГНЕС

Независимо от постигнатото увеличение на заплащането на медицинските сестри, работещи в детските градини и яслите, проблемите в сектора остават почти същите. В много от детските градини медицинската сестра е само една, а децата са 3-4 групи, по няколко паралелки, предава БНР.

Работата е отговорна, а изискванията от страна на родителите са много. Мотивацията на медицинските работници да работят в детски учебни заведения е изключително ниска и това е основната причина този вид персонал в детските градини да не достига.

Пред Радио София председателят на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ Росица Палешникова припомни, че в яслите, за децата до 3-годишна възраст трябва да се грижат именно медицински сестри. Тя добави, че въпреки обещанието за увеличение на заплащането на медицинските сестри в общинските градини и ясли в София, преговорите все още продължават.

"Сега медицинските специалисти, които се грижат за децата, и в ясли, и градини, и в училища, са предпенсионна и пенсионна възраст. Няма как да не бъде така, при положение, че основната заплата им е 1350 лева. Сега нещата тръгнаха в добра посока, да се направи нещо за младите кадри", обясни Палешникова.

Тя добави, че следващата среща е в петък и изрази надежда в скоро време да бъде подписан колективния трудов договор.

По думите й, над 30 000 са медицинските сестри, които не достигат в цялата страна.

"От Министерството на здравеопазването ни дадоха една справка за заплатите през месец декември 2023 г. От 200 болници има едва 5 или 6, в които заплатите на лекарите минават 2000 лева и пак същия брой, в който медицинските сестри и акушерките стигат до 1400 лева. Няма никаква политика за кадрите работещи в здравеопазването“, изтъкна Росица Палешникова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Страната
Земетресение от 3,1 по Рихтер в Софийско
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има майчинска криза и липса на чуства в Българската жена, срам и позор забравила му е усещането от соц филми....
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да се увеличат малко заплатите , минималната също . Щото не стигат . То здравеопазването е зле , но не мисля че докторите взимат малко , почти всички карат скъпи коли . Трябва да се направи нещо
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НСИ дава други заплати. За 2023 година в здравеопазването в обществения сектор са работили 3/4 от заетите в сектора, а в частния 1/4 от заетите. Средномесечната заплата в сектора е била 2046 лева, но в обществения сектор е била само 1871 лева, а в частния 2567 лева. Това е при средномесечна заплата за България от 2012 лева. Вероятно в новината са основни заплати без плащания за извънреден труд и т.н.
39
0
 
2
 
! Отговори
090 преди 2 седмици
До Анонимен - Има приказка: Което не мож купи с пари се купува с двойно повече пари. Ама крадците не дават
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бялата мафия търси съчувствие от жертвите си. Нагли и безочливи.
37
2
 
7
 
! Отговори
Интересно преди 2 седмици
Хем не достигат сестри, хем работа за сестри няма ;) Където се пусне обява е в тежко отделение за 900 лв. А да се грижиш за хора не е лесно.
36
5
 
4
 
! Отговори
Проста сметка преди 2 седмици
Има предостатъчно желаещи да следват медицина или да учат за медицински сестри. Но няма желаещи да работят тук. В САЩ една сестра получава средно 15 000 долара месечна заплата, а общопрактикуващият лекар - 60 000 долара. Ако е специализирал, докторът ще бъде много по-високоплатен там. И няма да го бият.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо по време на великото крадене при пЛандемията стигаха, а сега не стигат? Сега няма ковид пътека по два бона и бонус за първа линия по два бона. Някой с предположение защо тогава стигаха, а сега не стигат? И още нещо - кога ще бъдат осъдени и затворени за активно участие в измамата с цел лична облага?
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За сметка на това имаме за износ администрация по НС, МС, ВСС, комисии, агенции, дирекции и т.н. Докога ще храни държавата излишни хора, а няма да има за тези, от които е налице необходимост?
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не, че сестрите недостигат, болниците станаха много. Навсякъде нови болници, нови медицински центрове, всичко това изисква специалисти.
32
1
 
6
 
! Отговори
От До Петя преди 2 седмици
Ами по- надолу се говори и за сестрите в болниците. То и статията, заглавието и е 30000 сестри не достигат. Нали се сещаш че това са сестрите за цялата страна за всичко не само за ясли и градини.
31
0
 
8
 
! Отговори
афган преди 2 седмици
Медсестра от афганистан не става ли ? Или от бангладеш ? По плана за възстановяване и устойчивост . Възстановихте ли се устойчиво ?
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хора има....пари няма!
29
2
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 седмици
ПЕТЕНЦЕ , на кой свят си ?!?!???
28
1
 
20
 
! Отговори
До Петя. преди 2 седмици
Хехе, Пете, явно не си влизала в отделение и дано не ти се налага. Знаеш ли какво прави една кардиологична сестра? По над 14 часа ѝ е дежурството, като се започне от получаване на инструкциите от предишния и предаване на следващата смяна. После определяне, пускане на лекарствата, ЕКГ-та, постоянна работа на компютър, издаване на ИЗ-та, обслужване на болните до най-личните им нужди (хранене, помощ). Някои сестри дори поставят и катетри. Санитарките мият само подовете и изхвърлят изпражненията.
27
2
 
9
 
! Отговори
ааааааа преди 2 седмици
всичко читаво отдавна избяга от БЪЛГАРИЯ !
26
1
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 седмици
хората имзират яко на българина не му пука !
25
0
 
11
 
! Отговори
19 до 21 преди 2 седмици
Къде останаха тези инженери, които "носят отговорност"? Къде имаме инженери в България вече? Всички строежи, които се предприемат, са на равнище такова, че да се изисква непрекъсната "поддръжка", сградите се правят от "слама", с цигър-магър за облицовка, без предвидена вентилация и възможност за чистене на стъклата. покривите - плоски, за да тече, големи офиси с централен климатик - за да се разболяват всички поголовно. Което го пишете, е хубаво и БИ могло да е вярно, но НЕ Е.
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До 21 И защо ще те излекува ли? Сигурно цял живот е учила как да сложи абокат-а.И не не бяга по Англия и Германия за да я клецкат за парички.Един студент по медицина, често пъти е по човечен от "милозивата" сестрица.
23
1
 
4
 
! Отговори
Д0 22 преди 2 седмици
До Анонименвече го виждаме дебелия - хората измират като кучета ! на българина обаче не му пука особено ...