Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият Герасим са кандидатите за Сливенски митрополит

Новият сливенски владика ще бъде избран на 26 май
19 май 2024 16:12, Красимир Ангелов
36
Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият Герасим са кандидатите за Сливенски митрополит
Снимка: БГНЕС

Мелнишкият епископ Герасим бе избран с 25 гласа на втория тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия. Двамата с избрания с 26 гласа на първия тур Знеполски епископ Арсений  са кандидатите за Сливенски митрополит, между които ще избира Светият синод на 26 май.

Изборът се проведе при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии. При втория тур нямаше невалидни бюлетини. В урната бяха преброени още по пет гласа за Браницки епископ Пахомий, за Велички епископ Сионий  и за Велбъждски епископ Исаак, както и два гласа за Главиницки епископ Макарий.

На 26 май ще се състои каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, посочени от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.  Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г.

Знеполският епископ Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров, показва справка, подготвена от отдел "Справочна" на БТА. Той завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” - специалност „Теология”, който завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”.

Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в  Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Мелнишкият епископ Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София, както и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, показва справка, изготвена от отдел "Справочна" на БТА.

На 9 декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската света обител „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод Герасим е изпратен на специализация в Москва, която завършва успешно, като през юни 2017 г. защитава магистърска теза по „Теология“.

На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов главен секретар. По решение на Светия Синод от 20 май 2016 г. е назначен за председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“. По единодушно решение на Светия Синод от 14 декември 2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки на 18 декември 2016 г. в "Св. Александър Невски”, като продължава своето служение на главен секретар на Светия Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“.

Всичко за днешния избор в Сливен вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Страната
Не тръгвайте по планините, времето не е подходящо
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В православната църква винаги е царяло разбирателство, свещениците са кротки хора, работили са за България, училищата, за хората, но се страхувам, да не превърнат и българската православна църква като католическата в странно създание, не знам какво се случва в католическата църква, но знам, че мафията и чужди служби+наркотици се месят вътре и католически свещеници бяха убивани, някои с доста висок ранг и дете беше убито, а убийците никога не бяха разкрити, а това плаши, всява страх, несигурност!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Църковните имена в Православието са преобладаващо гръцки и славянски, какви са тези новоизмислени грозни имена, нямащи нищо общо с Православието?
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Отец Иван: Направиха ОПГ в Светия синод. Дошло е време разделно" https://slivenpress.bg/48177-2/
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Господи слез на земата и пръсни мозъка на този алчен владика който избра парите вместо тебе !
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отец Иван от Сливен, който от осем дни е в гладна стачка като протест срещу решението на Светия синод да касира изборите за сливенски митрополит, е приет в реанимацията в МБАЛ "Д-р Иван Селимински".От болницата са съобщили пред БНР, че състоянието на свещеника е стабилно и няма опасност за живота му. Силното обезводняване на организма и глада са довели до кръвни резултати извън нормата.
25
0
 
3
 
! Отговори
Съборете кютюците! преди 3 седмици
Най-красивия, с уникална архитектура и най-големия театър на Балканите е Сливенския театър, в центъра са театъра, 130 годишна реална гимназия "Добри Чинтулов", паметника на Хаджи Димитър, като в основата на паметника и около него, са бюстовете и на други воеводи, възрожденци, там е и Средновековната Сливенска митрополия, всичко това на старинен, павиран в миналото площад и между тях: изплющяни грозни кютюци с новопостроени сгради върху откраднати с измама имоти, които съсипват вида на площада.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да премахнете грозните кютюци, които стоварихте в центъра на Сливен и на площада, кой открадна там местата и построи тези грозни кютюци точно в центъра на пъпа на града, загрозявайки площада, паметника на Хаджи Димитър и центъра, подобни грозни кютюци изплющяха и в градинката до художествената галерия в центъра! Те са за събаряне и конфискация на тези имоти и съд+затвор за злоупотребилите с тях мошеници!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"ПОДАРИХА ЦЕЛА ЗГРАДА У ЦЕНТЪРА НА ГИНКА ВЪРБАКОВА САТАНИСТИТЕ , В ЛОНОТО НА СГРАДАТА ПОГРЕБАХА И ПАТРИАРХА , ВОДЕШЕ ГИ БЪЛГАРОМРАЗЕЦА ВАРТОЛОМЕЙ ПЕЕЙКИ НА НЕПОНЯТЕН НА БЪЛГАРИТЕ ЕЗИК"
22
1
 
5
 
! Отговори
Индианец преди 3 седмици
Арсений ще е следващият сливенски митрополит. Николай пловдивски е уредил всичко. Бабата на Арсений е известна в цялата страна баячка и магьосница от село Осетеново , община Павел баня
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Политическите назначения и алчността, пречат на църквата, пречи и на населението, защото всява разделение, раздори, конфликти и подбужда към омраза! Щом местните са си избрали Йеротей, нека бъде той или който те самите си изберат.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ей , оставете хората сами да си изберат свещеника
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко достолепно звучи име като Йоаникий, а колко смразяващо и грозно , име като Арсений, кой го е измислил това име Арсений? "Арсен-ий" е вид отрова.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом хората от тази епархия са си избрали Йеротей, нека да бъде той, трябва да се съобразявате с мнението и желанието на хората от епархията, а не с политически назначения в църквата, за да не настъпят раздори и защото местните хора ще живеят заедно с него, а не корумпираните политици!
17
1
 
3
 
! Отговори
до до до преди 3 седмици
Да, на православието могат да му се месят силните на деня държави.Не е така в католическата, имат си държава и няма как.
16
4
 
1
 
! Отговори
00014 преди 3 седмици
До АнонименС тези имена си придават тежест в очите на вяращите. Защото си знаят какви са.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до, Ами като са си сложили турски патриарх от ЦРУ, вместо православен свещеник, може и на патагонски да пропеят!
14
5
 
6
 
! Отговори
до преди 3 седмици
БПЦ е в ереста на парите.Продали са се на исляма, пеят на турски и персийски.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може ли да избереш име като Арсений? Това не е нормално, не ги познавам и двамата, но не искам свещеник да е някой с името "Арсений" , което е вид отрова. И изобщо, какви са тези новоизмислени грозни имена в православието, като Сионий, Арсений и други подобни измислици; църковни и български имена, няма ли?
12
5
 
0
 
! Отговори
00014 преди 3 седмици
Господ знае ли, че тези съществуват?
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БПЦ е изпаднала в ерес и като всеки еретик упорства в ереста си, когато някой християнин им я посочи.От години предупреждавам за рецидивите на деянието в СВ.Неделя и какво.Освен на турски тази година пропяха и на персийски.И то дни след атаката на Иран с дронове.