Само девет общини се издържат сами

С най-много постъпления е Челопеч
24 май 2024 17:00, Стела Стоянова
18
Само девет общини се издържат сами
Снимка БГНЕС, архив

Девет общини в България успяват да покрият местните си дейности изцяло със собствени приходи. През 2023 г. българските общини са генерирали общо 3,35 млрд. лв. собствени приходи, което е с приблизително 6,5% повече от миналата година. Очаквано, най-много средства са събрали най-големите общини – Столична (962,1 млн. лв.), Варна (208,6 млн. лв.), Пловдив (182,5 млн. лв.) и Бургас (126,2 млн. лв.), а директно след тях се нарежда Несебър с 67,5 млн. лв. Това отбелязва Институтът за пазарна икономика в нов анализ.

Собствените приходи включват средства от местни данъци и такси, общински услуги, разпореждане с общинска собственост, глоби, лихви и неустойки и помощи и дарения, както и концесии. С най-много собствени приходи на човек се нареждат предимно рудодобивни и туристически общини. Освен сравнително ниския брой жители, при първите причината са високите постъпления от концесии, докато при вторите особено високи са приходите от такси за битови отпадъци, данъци върху притежание и сделки с недвижими имоти, както и от продажбите на общински услуги.

С най-високи собствени постъпления на човек са общините Челопеч (5564 лв.), Чавдар (2612 лв.), Несебър (2419 лв.), Приморско (2218 лв.) и Мирково (2218 лв.). С най-ниски приходи съотнесени към населението са малки и отдалечени общини като Сатовча (136 лв.), Неделино (144 лв.) и Якимово (145 лв.), където слабата икономическа активност предполагаемо не позволява на местните власти да генерират високи приходи от данъци, такси и услуги, отбелязват анализаторите. Средно за страната, през 2023 г. общините събират по 519 лв. собствени приходи на човек (близо до нивата за общините Бяла Слатина и Родопи), като в 67 общини показателят е по-висок.

Тъй като общинските разходи се делят на местни и делегирани от централната власт, отношението на местните приходи към разходите за местни дейности е важен показател за финансовата автономия на дадена община, посочват от ИПИ. Общо за страната 74,1% от местните дейности се покриват със собствени общински приходи, т.е. останалата една четвърт се финансира чрез трансфери от централния бюджет. В общо 49 общини този показател е по-висок, като в тази група отново се нареждат предимно минните и туристическите общини, както и областните центрове. Покритието на местните разходи със собствени средства надвишава 100% в девет общини. С най-високи стойности на индикатора са Столична община (111,6%), Плевен (111,5%), Челопеч (109,5%) и Созопол (105,8%). Покритието е най-ниско в общините Струмяни (12,7%), Трекляно (13,1%), Кресна (14,2%) и Борино (15,2%), пише "Сега".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: общинииздръжка
Още от Снимка на деня
Слънчево време утре, валежите ще са краткотрайни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
СОФИЯНЦИ ТРЯБВА преди 3 седмици
НАЙ-ПОСЛЕ ДА СИ ПЛАТЯТ ПАРНОТО > 1,6 МИЛИАРДА ЛЕВА
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аидеее, още една опорка на кАпейките падна, че хранели София. Ей, кАпейки ако не са и данъците къде плащаме в Сф ше ядете на мутрофеева флага къде ви е дала да го веете на националния ни празник. Също ше ми ядете и на путинарко, пу...тинарката. Ако не са и бабите ви да им щипете от пенсиите нямаше и нет да имате да дращите по цел ден.
13
0
 
5
 
! Отговори
@@@ преди 3 седмици
Шопи, с 11 % дето са отгоре да си платите парното/порното
12
1
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 3 седмици
До Анонимен,прав си,ама няма да те разберат,70% от данъците събрани в София отиват да се хрантутят ***,дето една троха хляб не са произвели,ама само реват
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много се краде в Пловдив, много. Учуден съм че 182млн са генерирани но съм сигурен че има двойно повече откраднати. Бившия кмет например има огромен хотел, бизнес сграда за милиони, американска кола класика, тесла, 180 апартамента сграда и всичко събрано от закуски. Мафията си има държава.
10
1
 
13
 
! Отговори
от Софету преди 3 седмици
Само за парно София дължи 1,6 милиарда лева
9
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
До Русе: Така е! Но Пенчо, заедно с ГЕРБ никога няма да изпуснат кокала от моста. Между другото, ако ГЕРБ се върне на власт и магистралата за Търново ще спре . Парите ще отидат за София. Няма да е за първи път.
8
0
 
5
 
! Отговори
Русе преди 3 седмици
Ако приходите от най-печелившите бизнеси и от такси оставаха в общините, като Дунав мост при Русе да речем, картинката щеше да е доста по различна. Това специално да го прочетат ахмаците, които си мислят, че София прави и друго освен да харчи пари...
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами при наличието на милиарди левове е срамота Челопеч да не се издържа сама като община,само ни е чудно къде е Крумовград?
6
1
 
14
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Ако не е платеното паркиране и високите данъци за мпс и имоти няма да се издържат сами тези общини. Скоро и на гробищата ще има синя зона
5
21
 
9
 
! Отговори
Йо преди 3 седмици
А на тези, които не се издържат сами пак софиянците им плащаме сметката. Затова ни бъдете благодарни!
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Другите общини какво чакат та не почнат да роват и те. Има доста роми и има кой да копат. Бг е 110 хкм и има много за копане
3
5
 
8
 
! Отговори
Мис Бони-yшото преди 3 седмици
А къде е кеша? Некой има кеш.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами като се издържа сама столична община защо получава милиард от държавата да има какво да крадат кметовете ли
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Челопеч е разоран и отровен от миниорите и е останало малко злато. Сичко се изнесе не бесценица за ЕС и САЩ.