Строги мерки в Кюстендил срещу използването на тротинетки

Децата вече нямат право да ги карат на обществени места
15 юни 2024 10:09, Елка Василева
17
Строги мерки в Кюстендил срещу използването на тротинетки
Снимка: архив, БГНЕС

Заради зачестилите инциденти с тротинетки Община Кюстендил въведе строги мерки за употребата им. Децата вече нямат право да ги карат на обществени места, а всички останали ще трябва да спазват редица нови правила, за да избегнат глоби, предаде БНТ.

Бързо каране, на опасни места и повече от един човек на електрическата тротинетка. Това са само част от нарушенията.

"Без каски, често пъти по двама и повече, колкото е възможно. В тъмните часове, без светлоотразителни елементи", коментира Десислава Цветкова - Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

"Не малко са и случаите, когато деца под 10-годишна възраст, родителите им дават подобни превозни средства. Редовният случай е, че ръцете, кормилото му е над главата. Не могат", каза Огнян Атанасов – кмет на Кюстендил.

На последното си заседание Общинският съвет в Кюстендил прие наредба, с която забрани на децата под 14 години да карат електрически тротинетки, а на младежите до 18 години позволи да се движат само по велоалеите.

"Да си има правила. Както права, така и задължения на всички участници", смята Десислава Цветкова от местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

"Дори и високите цени на горивата не оправдават двама мъже да се возят на електрическа тротинетка. Това в рамките на шегата, но нямат право да се возят по двама човека, нямат право да се возят без светлоотразителни елементи по дрехите. Задължително е да има индивидуалното техническо превозно средство, светлина отпред, т.е. фар., да има стопче, да има работещ звънец и работеща спирачка", смята Огнян Атанасов – кмет на Кюстендил.

Глобите са превантивни и са под сто лева за отделните нарушения, като основната цел е да се предотвратят по-сериозни инциденти. За спазване на наредбата ще следят служителите на общинското звено по охрана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Видео прогноза
Слънчево и без дъжд ще е днес, затопля се
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
8
 
! Отговори
Ббб преди 4 седмици
Евала, в Спфия тия командват с наглост, пречат навсякъде, ама нали е бизнес и инвеститори и са си платили на общината..
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В пернишките села си джиткат с колела и тротинетки по тротоарите и газят наред. "Какво ме гледаш бе! Аре бегай, не видиш ли че карам!"
13
5
 
5
 
! Отговори
Емигрант преди 4 седмици
От повечето изкази се разбира, че българинът не е цивилизован и е голяма грешка, че е в ЕС,, с това пещерно мислене ще си остане най-беден в Европа и мутрите ще го мачкат цял живот !
12
4
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 седмици
БРАВО !
11
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това само за елекрическите ли важи или за всички тротинетки? А ако съм с ролери пак ли ще трябва фар, стоп, каска и светлоотразитена жилетка? А книжка трябва ли ми ? Глу паци
10
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хаха. Резил. Някой ще им спре и ще им плати глоба. Ай сектир. То ако ставаше така ... ехее. Какво ще му направиш на 10 годишното? Ще го арестуваш ли? Ще му вземеш книжката или ще го глобиш? В кой съд ще мине това? Неграмотници се опитват да си оправдават заплатите. Направи хубави велоалеи и хората сами ще искат да карат там. Само с тоягата не става. Крадете парите а после защо народа правел каквото си иска. С този подход най-много да излязат малко граждани с коловете и глобите ще ви ги зарвът...
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За да се кара тротинетка, трябва шофьорска книжка да има, тя е МПС.
8
10
 
7
 
! Отговори
Джими мекия преди 4 седмици
Автомобилите трябва да се забранят изобщо и всичкото придвижване трябва да се осъществява с тротинетки. Само така ще победим Русия.
7
3
 
19
 
! Отговори
Bin bin, Lime и др. преди 4 седмици
И в София още повече трябва да се затегнат правилата! Защото електрическите тротинетки се карат безрасъдно.Задължително каска.Ограничения на скоростта.Спазване на правилата за движение, както са длъжни да ги спазват колоездачите.По-сериозен контрол върху фирмите, които отдават под наем ел. скутери. Сериозни глоби за неспазване на разпоредбите за безопасност. Следене на техническото състояние на ел. тротинетки
6
17
 
7
 
! Отговори
велосипедис преди 4 седмици
Ние сме важните вече, а не вие дебели ***. Свиквайте. И не ни подвиквайте, че сме мн. лоши и бием много.
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е защо ритат срещу зелените решения? ЕК веднага да се сезира и да наложи санкции!!! Децата трябва от малки да карат тартинетки и да си сменят пола!
4
3
 
16
 
! Отговори
от Стария Несебър преди 4 седмици
А в Община Несебър кога ?!
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По-строги трябват!
2
12
 
22
 
! Отговори
А сега преди 4 седмици
Да предприемат и строги мерки срещу наааглите, пияни и дрогирани велосипедисти. Откъде накъде шофьорите ще плащат какви ли не такси и данъци и паркинги и зони и ще отговарят пред закона за състоянието си, а велосипедистите ще си джиткат, където си пожелаят, блъскайки деца и възрастни и изчезвайки анонимно? Защо? Какви са те? Наддържавта структура? И тротинетки и велосипеди ТРЯБВА ДА ИМАТ РЕГИСТРАЦИОННИ ТАЦЕЛИ!
1
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Който е измислил тази глупост тротинетката е за затвора! Това е чисто самоубийство. Да караш с 60 км/ч и нагоре като онова откаченото Емили със 120 км/ч само сложило си краката на една дъскичка. Велосипед- да. Там имаш и от двете страни опора. Идиотско изобретение.