Real Estate Business Forum: До 2500 евро на кв.м стигат цените във Велико Търново

В старата столица е планирана съвременна транспортна система с електрически автобуси
19 юни 2024 13:14, Красимир Ангелов
15
Real Estate Business Forum: До 2500 евро на кв.м стигат цените във Велико Търново

Експерти от имотния бранш и лектори в Real Estate Business Forums 2024 – Велико Търново представиха тенденциите на имотния пазар и планираните дейности по подобряване градската среда в общината. Срещата, организирана от портала за недвижими имоти Imoti.net, с жителите на региона се проведе на 18 юни, а един от основните изводи който се очерта по време на презентациите е увеличеното търсене на имоти, което не може да бъде задоволено, заради високите цени на част от предлаганите имоти.

На форума стана ясно, че преобладават купувачи на възраст от 26 до 35 години, които купуват със средства от родители и кредит. Това обясни Красимира Георгиева, Явлена, допълвайки че цените на жилищата в централната част на града са в много широк диапазон в зависимост от състоянието им - дали са за ремонт или са напълно и модерно обзаведени. По-завишени имотни цени във Велико Търново се наблюдават в район „Център“ и „Акация“, като цените в централната част стигат до 2500 евро на кв.м, а в „Акация“ горната граница е около 1980 евро на кв.м. Купувачите във Велико Търново имат интерес и към крайградските райони, където цените са в много широки граници – в балканските райони цените варират между 250 – 2200 евро на кв.м.

Главният архитект на Велико Търново - арх. Николай Малаков, също беше сред лекторите на форума и съобщи, че се изгражда съвременна транспортна система чрез увеличаване на автопарка с електрически автобуси. За да се превърне града в зелена и иновативна община, се извършва цялостно градоустройствено планиране на междублоковите пространства и изграждане на паркинги, като се очаква и ремонт на уличната мрежа, както и облагородяване на района в поречието на река Янтра. Главният архитект посочи, че с грижа за чистия въздух в района на 5000 семейства е осигурена възможност да сменят старите си отоплителни уреди и се изгражда нов парк в района на цирковата площадка. Всички привърженици на футбола, арх. Малаков зарадва с новината, че пред завършване е нов футболен комплекс.

В началото на тази година пазарът на недвижими имоти е в равновесие и е близо до стойностите от преди Ковид кризата. Това стана ясно от презентацията на д-р Мирослав Владимиров - преподавател в Икономически университет - Варна и член на Съвета на директорите на ЕРА България. По време на срещата в региона на Real Estate Business Forum, той показа данни за цялата страна и говори за тенденциите на пазара на имоти между оптимизма и реализма. Владимиров очерта, че доходите на домакинствата за 3 години сумарно изпреварват ръста на цените на жилищата с 6,1%, а през последните 2 години броят на ипотечните кредити растат по-бързо отколкото броят на депозитите.

За втора поредна година бизнес форумите на imoti.net - Real Estate Business Forums, се провеждат в подкрепа на фондация "Очи на четири лапи", в която се обучават кучета-асистенти на незрящи и на хора с диабет, аутизъм и двигателни проблеми.

Следващите срещи на Real Estate Business Forums 2024 ще се проведат в Пловдив, Варна и София през есента.

Бизнес дискусиите са част от проекта Real Estate Business Forums and Awards, част от който е и конкурсът, отличаващ най-добрите в сектора на недвижимите имоти за 2023 година. Церемонията по връчване на престижните статуетки се проведе през месец май, като списък с всички отличени може да бъде разгледан – ТУК. Проектът се осъществява в унисон с цялостната мисия на портала за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

Генерален партньор на Real Estate Business Forums & Awards 2024 е Пощенска банка. Основен партньор е Имоти Премиер.  Проектът се организира с подкрепата на Unique Estates, New Estates,  Явлена и ЕРА Недвижими имоти.

Институционални партньори на проекта са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти „FIABCI“, Камарата на строителите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес и Камара на архитектите в България.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Велико Търново
Още от Снимка на деня
Времето днес: Горещо, градусите ще стигнат 38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айн , свайн , драйн - дрън до 500 евро .
13
0
 
0
 
! Отговори
Gregoryawato преди 3 седмици
<a href=https://linebet.ke/>смотреть как трахают мамочек</a> с увлекательными и возбуждающими сюжетами для яркой дрочки и мастурбаци. Лучшие Категории Русского порно которые найдешь только на сайте ШмарсКлаб, а также топ американское домашнее и профессиональное порно.
12
0
 
0
 
! Отговори
Хи хи до 12 преди 3 седмици
Я кажи, много ли обичаш тарамбуки, прегръщаш ли се с тях от привързаност ? А целувки ?
11
0
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 3 седмици
Ти си изключителен умствен *** ! Такива като теб "герои и родолюбци" пречат на България със своята злоба, завист и най-вече простота !
10
1
 
1
 
! Отговори
Хи хи до Емигрант преди 3 седмици
Да бе да, Рим, Мадрид да се набутаме сред разни тарамбуки, айде бягай , там повече от 149 евро за топ локейшън не даваме !
9
0
 
7
 
! Отговори
Радио Столипиново преди 3 седмици
Да бе да, ама не. В Валенсия, например, дето 40 минут от VLC летището на третя линия от Средизенното море новото (след 2000на) строителство (не отживятини от времето но Франко) може да се вземе за около 1200 м2. Вижте Idealista. Да не се лъжим на измамите сервирани от ортаците на партия герб за 2500 еврА по сукаците.
8
2
 
13
 
! Отговори
Емигрант преди 3 седмици
Да се чуди човек бедни ли сте или имитирате бедност - 2 500 евро кв/м във В. Търново ? Ами че в Рим и Мадрид е по-ниска цената бе, защо не дойдете тук да си купите и няма да газите кални улици а и ще консумирате по-евтино и ПО-КАЧЕСТВЕНА храна, вие ***....ти ли сте ?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тея не трябва ли, да ги описвате, като платена публикация?
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Купувай народе!!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Панелка 60м2 х 200 лв = 12 000 лв. цена :)))
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Панелката струва 200 лв/м2.... :)))
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Догодина 3000, после 5000 евро. Баламурниците плащат!
2
0
 
12
 
! Отговори
Данчо КАТерицата преди 3 седмици
Докато рушветчилъка върви , всичко е наред. Даже пет хиляди евро квадрата е ниска цена. Имотите са за играчите,не са за работническата класа
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Давам 250 !