Могат ли жегите да променят работното време?

Твърде дълга почивка няма да ни се отрази добре
Обновена: 25 юни 2024 15:59 | 25 юни 2024 15:57, Инна Ангелова
10

Летните температури рязко се повишиха, което доведе до обсъждане на варианти възможна ли е по-кратка работна седмица и повече почивки. Какви са изискванията към работодатели и работници разказва Жасмина Саръиванова в предаването “България сутрин”.

"Възможностите са различни и не са свързани само с промяна на работното време, но и с предприемане на други мерки, които да подпомогнат по-лесното понасяне от страна на работниците и служителите в горещото време. Българското законодателство е добре разписано в тази посока", каза главният експерт "Социален диалог" в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова.

Относно работното време, експертът допълни, че трябва да се направи разграничение, когато говорим за хора, работещи в офис и такива, които работят на открито. Горещото време засяга именно работещите навън.

“Трябва да бъде направен добър времеви график - работа да се започва по-рано, например 6 ч. сутринта, да има физиологични почивки, съобразени с най-големите горещини през деня", обясни Саръиванова пред Bulgaria ON AIR.

Важна е и организацията на работодателя - да осигури студени напитки на работещите, добър инструктаж. Важна е и личната защита - като шапки, леки дрехи в светли цветове, подчерта гостът.

"Добре е в тези най-горещи дни да не консумираме алкохол, тежките храни не са за препоръчване. При нас една твърде дълга обедна почивка не би била много добра, защото после няма да бъде добро настройването за работа и концентрацията. Няма никаква забрана, съгласно българското законодателство, да бъде приета 4-дневна работна седмица от всеки, който преценява, че за неговото производство това е подходящо. От Стопанската камара сме на мнение, че не трябва да има една обща уредба, която да се прилага спрямо всички", обобщи още Саръиванова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Снимка на деня
Слънчево остава времето утре, на места с краткотрайни валежи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
работник при частнИк преди 2 седмици
Неееее.....нощем ли да сме на работа?!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ОтговорРаботодателите намаляват работното време, ако няма работа въпреки, че може да кажат, че го правят заради жегите.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 5Работата е полезна, но ако отглеждаш боб, домати, царевица и тн. Точно затова по селата има баби и дядовци по на 100 години. Ако се занимаваш да глобяваш другирани водачи на мпс то това няма да е полезно.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да се въведе лятно работно време и то да не е 8 часа, а да е 6.Също да се задължи работодателите да снабдяват персонала със студени напитки през лятото.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз предлагам да не работим! Работата и без това е опасна за здравето и съкрашава живота с 8 часа на ден :)
4
0
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 2 седмици
Жегите не могат , но работодателите могат да променят раб. време и трябва.
3
2
 
2
 
! Отговори
Мента Глог и Валерян преди 2 седмици
На казаня за рикиита работното време е без почивка дет му викат софиенци нон стоп Сига сме поели обезателство да не остане неудрусана слива в село и околията
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Испания отдавна е променено. Банките и други институции отварят след 17 часа. На строители и хора работещи на открито е забранено да работят от 13 до 15 часа.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да бъде направен добър времеви график - работа да се започва по-рано, например 6 ч. сутринта" .По-добре да са нощна смяна,Кой нормален човек би работил в 6 сутринта?