Фолклор от картон

Надникни в магическото сценично изкуство по случай Международния ден на кукления театър
21 мар 2008 13:50, Петя Славова
Фолклор от картон
Снимка: Театър Никой

Картонено село, което се разглобява и се превръща в тънки контури със светлосенки.

За случките във вътрешните селски дворове, или пасбищата в планината, за мечтите на прасето, или храната на лакомата овца.

Без думи, но с “анимационни” възклицания ни разиграват весели и тъжни случки Мила Коларова, Ярослава Павлова, Явор Караиванов и Божидар Александров - Дарик.

На 20 март куклените актьори представиха авторския спектакъл на Мила Коларова - “Студено” в рамките на Софийски театрален салон. Постановката е част от програмата на Театър Никой и е номинирана за Икар 2008.

Типични фолклорни мотиви, взети от творчеството на Йордан Радичков и развижени под режисурата на Ивелина Стоянова се разиграват на камерна сцена на Младежкия театър. Миниатюрните истории напомнят за ситуациите от анимациите на Доньо Донев.

Сценографията, изцяло от картон, е на Божидар Александров – Дарик. Хартиени герои се разхождат в хартиено поле, пасат хартиена трева и се движат, съпроводени от авторската музика на Теодосий Спасов, Румен Тосков, Веселин Митев, Стоян Янкулов и Елица Тодорова от албума им Дръмбой и пиесата Дивдили.

Актьорите, облечени в черно и забулени от тъмни качулки, напълно се отделят от това, което разказват. Зад или пред паравана, те разглобяват и събират героите си, за да разсмиват не само малките, но и възрастните зрители.

И ако отдавна сте позабравили магията на това вълшебно изкуство, днес,  21-ви март е точното време да си я припомните.

Защото е Международният ден на кукления театър и по този повод в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” ще се играе представлението на доц Жени Пашова - “Отвъд граници”.

В него отново без думи, но с изящни движения и ритми, младите актьори тръгват на едно пътешествие, открили безкрайността в границите на човешките взаимоотношения.

Спектакълът е съставен от кратки миниатюри за любовта - тъжна, весела, обвързваща и разрушаваща...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание