Почина актрисата Таня Масалитинова

Тя е носител на наградата Аскеер за цялостен принос към театъра
Обновена: 1 юни 2014 18:23 | 31 май 2014 21:37, Камелия Цветанова
32
Почина актрисата Таня Масалитинова
Снимка: Булфото, архив

На 93 години почина актрисата Таня Масалитинова, съобщи БНТ.

Татяна Николаевна Масалитинова-Есауленко е родена в Прага през 1921 г. Дъщеря е на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов.

Завършила е гимназия за чужди езици в София. Между 1941 и 1943 г. следва в Художествената академия (1941-1943), но впоследствие завършва Държавната театрална школа през 1945 г.

От средата на 40-те години става актриса на щат в Народен театър "Иван Вазов", от където се пенсионира през 1989 г. След това за известно време продължава да играе на сцените на театър "Сълза и смях", Театър 199 и в Габровския театър.

Освен на театралната сцена, Масалитинова има роли и в киното - "Рицар без броня", "Сбогом, приятели!" и др.

През 2005 г. получава наградата Аскеер за цялостен принос към българския театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо си отидоха толкова велики хора на бедна България за толкова кратко време?Веяна и памет!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам чия галеница е била, но е факт, че беше голяма актриса. Така, че е тъпо, да не кажа направо грубо да намесваме политиката тук. Каквато ще да е била, сега е при Господ. Нали знаете за мъртвите или добро или нищо! За това ако не можете да кажете едно простичко "Да почива в мир!" или да споделите нещо мило за нея, по-добре замълчете.
20
0
 
3
 
! Отговори
Виторио преди 9 години
Вечна й памет !!!
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами Бог да го прости руското бабе, ама поне си е поживяло доста и качествено. Все пак по-голямата част от живота й е минал при комунистите, а тогава знаем как глезеха артистите - с разни апартаментчета, Заслужил артист, Народен артист, тинтири-минтири, а хорицата блъскаха по заводите и фабриките за по 150 лв заплати.
18
5
 
5
 
! Отговори
VALIANT преди 9 години
Коментарите от 19 до 24 включително са направо отчайващи. Боже, колко простотия има на този Свят, Боже!!!Светла ѝ памет, мир на праха ѝ!!!
17
8
 
3
 
! Отговори
Александър Станински преди 9 години
До АнонимКакъвто е тиквяата, такива са и поклониниците му. Докъде стигнахме? опростачени, неграмотни *** , да се гаврят с паметта на хора с, които всички би трябвало да се гордеем. И тези наркоманизирани ***, могат отново да върнат мутрите на власт. БОЖЕ- пази България!
16
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Събота вечер простите чалгари безработни, безпарични,комплексарчета няма къде да отидат,нямат минало,нямат настояще нямат и бъдеще.Те просто са излишни. Те просто са сбъркани.Седят пред компютрите и пишат простотии.Пушат трева,пълнолетните гласуват за ГЕРБ.Само като прочетеш коментарите и ти става жал за тези прецакани от времето в което живеят същества.Поклон пред паметта на голямата българска актриса Таня Масалитинова!
15
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай-бай, русофилска комундерицо !
14
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдааа, след 10-20 години май вече няма да има живи комунисти в БГ.
13
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво е, че с всеки изминат ден комундерите намаляват. Никой не е по-силен от Господ и от природните закони. Скоро партията-столетница няма да събира и 10% на изборите. Което е добре за България.ГЕРБ - победа !
12
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още една типична комунистическа номеннклатурчичка, която добре си е поживяла - при това почти 100 години. А хората умираха в Белене и Скравена на по 30-40 години, осъдени от баща й, руснака-комунист.
11
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, без малко 100 години. А хората, които работят умират на около 50 години.
10
8
 
30
 
! Отговори
Поклон! преди 9 години
Тя не беше само артистка, тя беше институция! Поклон пред паметта и!
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мир над праха на Таня Масалитинова, Не исках да шиша за нея в предният си пост за да не осквернявам светлата памет на тази благородна актриса.Имаше излъчването на руска аристократка.
8
7
 
29
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Сбогом, Таня! Миналия понеделник седяхме на пейка пред блока и си поприказвахме. Придружаваше я асистентката й от социални грижи. Говорихме на земетресението на 24 май, което на нейния 12 етаж доста я беше разтревожило / а съм на 16 - имаме същите апартаменти, беше ужасно и дълго/ После тя ми разказа за посещенията си в Народния театър в младите си години, когато там се е помещавала и операта. Говореше за тези истински празници на духа, за баща си, затова, че тя до 86 си година още играеше.
7
9
 
8
 
! Отговори
До Мдааа ... преди 9 години
Таня Масалитинова живееше в средата на 1980-те в гарсониера.За разлика от Георги Георгиев Гец в 5 стаен апартамент (140 кв.м.) на Орлов Мост."Селянинът с колелото" беше един от милионерите, на списъка пред американското посолство.Синът му още през 1988 се пресели в люлката на демокрацията, заедно със Владко Живков.
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да почива в мир !
5
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
varg, ако си млада пак няма да може да се извини простотията ти. Ако си стара - толкова по-зле. Мъчно ми става че все повече като тебе няма да отмият миризма на *** чалготека и еФтено уиски от себе си. И ще си умрат със самочувствието на нещо спецЯлно без да разберат колко са далече....
4
8
 
36
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
БОГ ДА ПРОСТИ ТАЗИ ВЕЛИКА АКТРИСА. МЛАДЕЖИТЕ НЕ СА Я ГЛЕДАЛИ И НИЩО НЕ ЗНАЯТ, ЗА ТОВА СА ТОЛКОВА НЕВЕЖИ И ИЗРАЗИТЕ ИМ СА ТОЛКОВА ПРОСТАШКИ КАТО ТОЗИ ОТ 6
3
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да прости голямата актриса!Писано й било да живее в три епохи - Царство България, в социалистическа България и в постсоциалистическата ни република. Дано да е написала мемоари, хора като нея са истинска жива история.