Жанрове и традиции се преплитат в спектакъла "Песента на ветровете"

Композиторът Петър Дундаков и певицата Пламена Гиргинова с коментар по темата
30 юни 2021 17:37, Ния Христова
1
"Песента на ветровете" е първият авторски мултимедиен спектакъл на композитора Петър Дундаков. Творението му ще огласи театър "Азарян" на 1 юли от 19 часа. Дундаков успява да вдъхне живот на спектакъл, в който съвременната класическа музика, джаз, фолклор, театрална и филмова музика, представят различни състояния и картини. Тези музикални стилове се допълват и надграждат.
 
"В самата музика на спектакъла много неща за преплитат и по някакъв начин метафората на вятъра е най-точна по отношение на съдържанието - тъй като се преплитат различни звучности. Има отношение към различни традиции в миналото. Както вятърът винаги сплита нещата и ги превръща в една енергия, така и музиката го прави. Метафората отразява най-точно това, което се случва в самия концерт", сподели композиторът Петър Дундаков в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
"Това, което се случва, е една концертна програма с моя авторска музика, в която участват изпълнители от много различни музикални традиции", добави още той и подчерта, че това е един по-различен концерт, в който се носи усещане за пътешествие.
 
"За мен е чест да работя с творец като Петър, който е всестранно развит и изискващ, който наистина прави много интересни и иновативни неща. За мен беше огромно предизвикателство, като класически артист, да се включва в нещо, което не е просто опера или оперен концерт, а е по-скоро като спектакъл, в който се вплитат различни жанрове", сподели певицата Пламена Гиргинова.
 
Композиторът обясни, че вече 3 години развива спектакъла, както и че за него всеки един изпълнител е съавтор и съмишленик.
 
Относно това как едно изпълнение изпраща послание на публиката, певицата каза, че е важно музиката да вълнува до толкова, че човек да забрави ежедневието си.
 
"Това е по-скоро нова форма, която няма как да я изкажеш. Това не е многожанров формат. Аз всъщност използвам всеки един от тези изпълнители, които идват от различни жанрове, и ги вплитам в единна музикална цялост. Аз не сменям стила, стилът е моята музика", обясни Дундаков.
 
И двамата творци са категорични, че вдъхновение черпят от самия живот, любовта и събитията, които се случват около нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Манджа с грозде. Интелектуален гювеч. Типично източно европейска многопластова оборска тор.