НАСА проведе първия тест драйв на марсоход

Curiosity ще замине на мисия към Червената планета през 2011 г.
26 юли 2010 12:32,
64
НАСА проведе първия тест драйв на марсоход
Снимка: НАСА

Специалисти от Американската космическа агенция (НАСА) проведоха първия тест драйв на новия марсоход Curiosity ("Любопитство"), съобщава Universe Today, цитиран от Lenta.ru.

Апаратът се придвижи напред и назад по специална платформа в така наречената чиста стая – помещение, в което постоянно се поддържа висока чистота на въздуха.

Стартът на мисията на новия марсоход е планиран за 2011 г., а спускането му върху Марс – за август 2012 г. Curiosity ще бъде снабден с много прибори, с чиято помощ той ще може да изучи химическия състав на марсианския грунт и геологическите особености на Червената планета. Апаратът ще получава енергия от разпада на изотоп плутоний-238.

Предвиждаше се марсоходът да се отправи към Марс още през 2009 г., но в процеса на подготовка на мисията срокът беше удължен. Освен това, в хода на работата по създаването на апарата стана ясно, че за оборудването на Curiosity с всичко необходимо бюджетът на мисията трябва да се увеличи на 60 млн. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: МарсНАСАмарсоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
СУ 37 преди 13 години
до 43СУ 37 - вертикално излитане
60
0
 
1
 
! Отговори
joni преди 13 години
tia hamerikancite,mai azia,im se vijda kasa,sega ste prevzemat i mars,pa,ako se vidi che,ima i petrol,drug nema da moje da stigne do tam,ste go objavat,za teroris
59
3
 
10
 
! Отговори
МАСА преди 13 години
Много ми е интересно като влезна в раздел Технологии и прочета някоя новина, след това да чета коментарите. Изведнъж се оказва, че хората които пишат коментари са по-умни и зная повече от учените, които са направили дадено откритие.Ей, дришльовци, четете информацията и си мълчете бе. Никой не ви иска мнението. Погледнете само колко разбирачи има под моя коментар....
58
1
 
3
 
! Отговори
мърсоход преди 13 години
Кога ли ще почнем да си правим състезания с бъгита на Марс. Всеки изстрелва собствено бъги с радиоуправление и си разлгежда Марс колкото си иска, като се опитва да оцелее или да повреди бъгитата на останалите играчи :)
57
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ве идиотче, на руснаците космическите им програми са все в бъдещето и така 20 години.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото по-бързо Индия и Кирай настигнат "Западния свят" толкова по-добре за цялото човечество.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не само снимки имат, но и лунна почва ***!Ще пращат догодина "Фобос-Грунт" да носи такава от Фобос-едната от луните на Марс!И лунни роувъри имат на Луната, които са и единствените такива там, като след 2 години ще пращат още един!
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ахахахаха, колко си *** ! Да, Чандраян е спрял да работи на 29.8.2009, но преди това е свършил 90% от планиранта работа. По важните цели - 70000 снимки на луната + доказано наличие на вода по цялата Луна! Руснаците колко снимки имат на Луната ? 0,1,2, 3 или 4 ?
53
3
 
5
 
! Отговори
black beard преди 13 години
Не си прав. Америка винаги са били на 1 място по космическите технологии!
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така ли мислиш лумпел??Ха ха ха!!!After suffering from several technical issues including failure of the star sensors and poor thermal shielding, Chandrayaan stopped sending radio signals at 1:30 AM IST on 29 August 2009 shortly after which, the ISRO officially declared the mission over.А сега си блъска главата в стената и викай - Oooh Nooooooeeezzzz!!Такива глушпаци като вас, сте ми най забавни!!!
51
3
 
4
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
То добре са го направили, но с какво ще го закарат до Марс. Щото дори до МКС нямат транспорт, а пък за полет на 80 милиона километра хич. Май полетът ще е в някое студио на Холивуд.
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 49:Глупости !
49
3
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Е очевидно не е чувал за СУ, а и не иска и да чуе, очевидно. Такива промити мозъци като него знаят само да плюят по Русия, без да разсъждават и да претеглят реални факти.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Индийския "Чандраян-1", дори не успя да издържи достатъчно и се изключи!
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кое не е вярно :) Това, че индийците картографираха Луна ли ?
46
1
 
0
 
! Отговори
да преди 13 години
Аз ти казах да препишеш но поне правилно го направи ти явно и това не можеш да направиш както трябва ......
45
1
 
1
 
! Отговори
6-то поколение преди 13 години
Чета, че тукашните коментатори са алкохолици 6-то поколение и *** 10-то поколение /без шан са пормяна на статута/! А руснаците и американците си продължават със изсотаналите или напреднали космически програми. Те поне не си бъркат в носовете като всезнаещите тукани коментатори!
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Индийците драги, картографираха Луната със собствени спътници и оборудване. Руснаците още не са картографирали собствената си страна напълно.
43
3
 
3
 
! Отговори
да преди 13 години
Ами те Индийците са много напред че взеха да помагат и на велика Русия защо се излагаш така .Ако няма какво да напишеш влез в гугала и препиши нещо поне ще е вярно.
42
6
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 13 години
Няма Сухой с вертикално излитане.Има як-36,38 и 141. Ама и от тях са произведени единични бройки и са изоставени вече. Не летят. По-добре се информирай малко повече, отколкото да пишеш така, на инат, заслепен от братска дружба към руснаците.