Бързината на писане – по-сигурна парола

Нов софтуер помага за качествена защита на личните данни
20 май 2011 16:12,
15
Бързината на писане – по-сигурна парола

Скорошният срив в защитата на PlayStation-мрежата показа, че да имаш сложна парола, не може да ти гарантира онлайн сигурност, посочва engadget.com.

Дори невъобразима поредица от букви и цифри може да бъде открадната от хакери, и впоследствие използвана за злоупотреби с лични данни.

В тази връзка екип експерти от Американския университет в Бейрут е създал софтуер, който да засили защитните функции на избраната от потребителя парола. И дори да запази функционалността й при виртуална кражба.

Как става това? При въвеждане на парола програмата изисква няколко повторения. Така се засича темпото, с което натискате съответните бутони на клавиатурата. След това софтуерът прави анализ и го „прикрепя” към въведената парола като допълнителна форма за потвърждение за автентичност.

Впоследствие, дори и при правилно изписана парола, достъпът до защитеното съдържание е невъзможен, ако темпото не е идентично със записаното от подсигуряващия софтуер. Разбира се, този метод не гарантира абсолютна защита, но създава доста сериозна преграда пред кибер-престъпниците.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
той артрита може да те хване и още на 30
14
0
 
9
 
! Отговори
t преди 12 години
"Впоследствие, дори и при правилно изписана парола, достъпът до защитеното съдържание е невъзможен, ако темпото не е идентично"Значи правиш си парола на 30 години, после към 60-те те хваща артрита и не можеш да пишеш бързо и айде сбогом акаунт :)
13
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 12 години
До 9 - първо се пише brute force attack и второ ако си ползвал някога такъв софтуер, трябва да си запознат с това, че подобни скриптове ползват лист от предварително записани пароли, които просто пробват в постоянна редица от конекции до определения хост. Тъй като ти си *** обаче и вероятно само някой познат ти е споменавал за това, не можеш да знаеш за абсолютната елементарност на brute force атаките.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напълно безмислено и ненужно. Който иска - нека заповяда да се пробва да ми счупи паролата на мрежата. 9 главни и малки букви, нищо повече. Ако не вярвате, на има един много хубав калкулатор който изчислява колко време е необходимо за brute force атака. Последните видеокарти на АТИ кракваха с около 7 милиона в секунда.Без достъп до самия компютър - успех.
11
1
 
1
 
! Отговори
Ха! преди 12 години
А ако си от хората, които по принцип пишат бързо, то тогава и ти и личните ти данни го духате.
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идеята е на американския университет в БЕЙРУТ (със съдействието на Магаданския университет). Всеки, който може да мисля ще осъзнае, че идеята е яко ***.
9
1
 
6
 
! Отговори
аз съм преди 12 години
Няма нужда от иновации, след като хората отдавна са открили топлата вода. Да, вярно е, че всяка парола може да се открадне използвайки brut force attack, но при хаотично използване на букви, цифри и символи, времето необходимо за разгадаване може да е десетки или стотици години. При парола, която expire-ва след 24 дни - познайте дали имаме нужда от глупави нововъведения като описаното в статията. Явно си нямат работа хората....
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хакера пък от своя страна ще напише програма която след като се качи на компа който следи ще записва всичко дори до това с каква скорост се изписват буквите.Отдавна има програма която следи и запаметява какви клавиши са били натискани по клавиатурата нищо не пречи този който я е написал да добави и това програмта да записва и това с каква скорост се изписват буквите.Той ако има зор да ви разбие паролата хакера каквото и да правите няма да го спрете рано или късно това което иска ще е негово.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да речем обаче, че не въвеждаш паролата си от клавиатура на компютър, а от мобилно устройство с тъч скрийн, или дори клавиатура на телефон...тогава темпото със сигурност е различно от писането на стандартна qwerty клавиатура...какво правим тогава...просто няма шанс това да се приложи... Жалко за иновативното хрумване все пак...
6
6
 
4
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
А беее.... да ви имам и разсъжденията на коментар 1 и 2. В случая се цели да се постигне не само набор от символи за парола, а и да й се придаде един вид индивидуланост. Щото гадното хакерче, може и да ви разбере паролата, ама кът не знае какво ви е темпото на писане ше се види у чудо. Мисля, че коментар 2 е излишен, а решението на тва дето пита той е елементарно!!! Това е просто допълнителна преграда според мен е добра идея.
5
12
 
7
 
! Отговори
tuzarraq преди 12 години
Гениално е, ако мойете да мислите. Браво на този къде се е сетил!!!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще ти се изплюе в сандвича и ще ти каже, че си ***, щом си бъркаш там, докато ядеш!
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това би създало доста главоболия и на потребителите, не само на кракерите :)
2
6
 
21
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Ако например ям садвич с едната ръка, или например ми е заета с нещо - да речем се чешя някъде, и си напиша паролата с една ръка, вмсест - както обикновенно - с две ръце, как ще реагира алгоритъма?
1
5
 
27
 
! Отговори
ъ преди 12 години
това е голяма глупня, нечия студентска дипломна работа ОК, ама в никакъв случай не е сериозно...