До 2020 г. Русия ще изстреля 8 космически апарата

Планира се програмата да стартира през 2013 г.
11 авг 2011 19:34,
277
До 2020 г. Русия ще изстреля 8 космически апарата
Космическата станция "Мир". Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руското научно производствено обединение (НПО) "Лавочкин" планира в периода 2013-2020 г. да изстреля осем междупланетни станции за изследване на планети и малки космически тела в Слънчевата система, съобщи РИА Новости.

В разработките и проектите се включват специалисти от националните изследователски университети и учени от Руската академия на науките. Сега усилията са насочени към създаване на космически служебни модули, които са минали пълния цикъл на наземна отработка с положителни резултати.

Космическият апарат "Луна-Ресурс" ще е първият, който ще изследва Слънчевата система. Стартът е планиран за 2013 година.Основната задача е да бъде доставена на Луната мобилна изследователска станция-луноход, да се изследват природните ресурси на небесното тяло.

Проектът "Луна-Глоб" предвижда изстрелване на автоматична  сонда, която трябва да кръжи около Луната и да избере подходящо  място за кацането на спускаемите апарати, които впоследствие ще  бъдат изстреляни. Планирано е стартът на сондата да е през 2014 г.

Още една сонда "Венера-Д" ще бъде изстреляна към "планетата-съседка" на Земята през 2016 г. Главната цел на
проекта е да се изследва химичният състав на Венера. Ще бъде проучена и нейната повърхност, за да бъде избрано място за кацане, ще бъде определен минералният състав на веществата на горния слой.

Проектът "Марс-НЕТ" предвижда непрекъснат и глобален мониторинг на климата и сеизмичната обстановка на Марс, а също навигационно обезпечаване на експедиция до Червената планета. Космическият апарат ще бъде изстрелян през 2016 г.

Генералният директор на НПО "Лавочкин" съобщи още, че през 2020 г. ще бъдат реализирани още 4 проекта за изследване на планетите и малките тела в Слънчевата система. Сред тях е проектът "Апофис", чиято цел е да бъде уточнена траекторията на астероиди, които застрашават Земята.

Проектът "Експедиция-М" предвижда на Земята да бъдат доставени образци от Марс, да се уточнят инженерно-техническите модели на атмосферата и повърхността на Червената планета и др.

Мисията "Лаплас-Европа П" си поставя за цел изследването на Юпитер, а космическият апарат "Меркурий-П" ще изучава структурата и повърхността на тази планета и околопланетната плазма, ще събира други данни за Меркурий, ще картографира планетата и ще анализира грунта й.

Ще се работи и по проекта "Фобос-Грунт", предвиждащ изстрелването на сонда към спътника на Марс - Фобос.
Първоначално стартът беше планиран за есента на 2009 г., но по-късно бе отложен за ноември 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
13
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Към анонимния- 6-ти... Да бе, да... Индийците успешно изстреляха "Чандраян-1" през 2008-***... Тяхната следваща мисия - "Чандраян-2" беше подпомогната от руснаците, затова се нарича още "Луна-Ресурс"Гугъл е твой приятел!
7
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a 4ii 6te go tyrsjat tam? nie na zemjata ne sme se opravili, 4e po planetite trygnahme. pak 6te pre...me atmosferata na milata ni zemja i koi znae kakvi ne6ta 6te svalime ot kosmosa.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4 - Дааа! Въпросът с глупостите доста добре е намерил отражение в поста ти:))
5
10
 
15
 
! Отговори
SAUER преди 12 години
Да изстреляме и Доган в орбита !
4
26
 
4
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Много малко от тези проекти могат да се кажат, че са изцяло руски или ще бъдат изцяло руски... По отношение на "Луна-Ресурс" само системите за кацане са руски - луноходът ще бъде индийски... "Марс-НЕТ" също така се ръководи от Финландски институт.Мислете, преди да пишете...
3
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едни пращат, като руснаците, а други се чудят как да си вържат бюджета, като американците! Че имат да дават пари и на руснаците!
2
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми някой фалираха и спряха програмите си:)) Къде са сега *** дето писаха за невероятните американци:))
1
8
 
33
 
! Отговори
РУСНАК преди 12 години
Пак ще сме номер1!!