Нова прогноза: Фобос-Грунт пада на Земята на 15 януари

Възможно е 20-30 отломки да достигнат земната повърхност
5 яну 2012 07:19, Елка Василева
1837
Нова прогноза: Фобос-Грунт пада на Земята на 15 януари
Снимка: Reuters

Фрагменти от космическия апарат „Фобос-Грунт“, които не са изгорели в плътните слоеве на атмосферата, се очаква да паднат на Земята на 15 януари.

Това заявиха специалисти от Главния център за разузнаване на космическата обстановка към Въздушно-космическите войски, които осъществяват непрекъснат мониторинг на параметрите на орбитата на руския космически апарат.

Говорителят на Въздушно-космическите войски полковник Алексей Золотухин каза за ИТАР-ТАСС, че окончателната дата на падането може да се промени под въздействието на външни фактори.

По-рано Роскомос съобщи, че според експертите апаратът ще падне на Земята в периода от 6 до 19 януари.

Възможната полоса на падането е много широка и е в диапазона 51,4 градуса северна ширина до 51,4 градуса южна ширина.

В тази зона са САЩ, Китай, Африка, Австралия, Япония, южната част на Западна Европа и Украйна, но не влизат Беларус и по-голямата част от територията на Русия, включително Москва.

Още по темата

Според руските специалисти около 20-30 отломки може да достигнат земната повърхност, като общата им маса няма да е повече от 200 килограма.

Първата от 15 години насам руска междупланетна сонда беше изстреляна на 9 ноември от космодрума Байконур и трябваше да достигне луната на Марс Фобос.

„Фобос-Грунт“ успешно застана на ниска околоземна орбита, но не можа да задейства двигателите си и да се отправи по траекторията към Марс.

От декември 2010 г. Русия осъществи 33 изстрелвания на космически апарати от всички космодруми, като шест от случаите приключиха с неуспех, отбелязва NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1837
Още по темата: Фобос-Грунт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
8
 
! Отговори
Четете и гледайте преди 12 години
Може би ще се изненадате, но руската космическа програма е значително по напред от американската - саиоте американци си го признават. И докато Русия изтрелва 33 ракети от които 6 несупешно, то американците правят по 6 опита и 4 са неуспешни. Затова плащат на руснаците да им извеждат спътниците. Цялата логистика на МКС се прави от Русия.
14
8
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
В момента в орбита има около 1400 руски спътника, 1000 американски, малко над 100 японски, около 80 китайски, 40 френски, Индия и Германия по 30, Англия и Канада по 25, по 10 спътника имат Италия, Бразилия, Австралия, Индонезия, Швеция, Люксембург, Аржентина, Саудитска Арабия, Южана Корея. Както виждате, руските спътници са значително повече. Русия е велика космическа сила и такава ще си остане. В момента само те имат пилотирани космически кораби. Дори американците нямат. Не се дръвчете на Русь.
13
4
 
0
 
! Отговори
da преди 12 години
rusnacite prosto ne znaiat che nashite *** veche sa stignali i do kosmosa i sa otkradnali dvigatelite predi da mogat da gi zapaliat :)
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 11 естетвено няма лошо , но да не се бият в гърдите че са велики миротворци , а рано или късно човек ще тръгне да колонизира космоса , земята виждаме че става все по малка , а колонизацията си върви с военните , няма спор че двете велики сили ще си имат съответнте командвания
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NASA izprashta aparati v kosmosa, Roskosmos si gi sybira it zemiata :D
10
2
 
8
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
Аз съм го засичал този термин "космически войски" и друг път но не е точно като флотата на Империяа от Междузвездни Войни.. по скоро е като Американското Командване NORAD по скоро следят небето и някаква ракетна отбрана.. в което няма нищо лошо това го правят всички големи страни.Дано все пак се разбере какво точно е станало с Фобос защото сред руските глупави генерали вече плъзна слух че САЩ имат пръст в техните неуспехи което е нелепо ..
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Въздушно-космическите войски"..... a?
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руската технология е полуавтоматична ! Ръчно вдигат станциите в орбита, те автоматично падат на земята.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е саботаж на ЦРУ! Всяко русофилистично знае, че руските апарати стигат дори до оня свят.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако няма накакви грешки в превода аз поне за първи път чувам за съществуването на " Въздушно космически войски " , ах тези мирни руснаци , естествено е да имат и такъв род войски никога не съм се съмнявал , но така в прав текст не съм го засичал.
5
11
 
5
 
! Отговори
не ме е страх преди 12 години
След две години червен гербав комунистическо-милициоинерски държавен тероризъм, не ме е страх нито от Фобос-Грунт, нито от земетръс, нито от цунами, нито от чума, нито от холера, нито от сифилис!
4
4
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА оriginаl преди 12 години
Но мога да си поиграя с кожени пръчки, по възможност - черни....
3
7
 
23
 
! Отговори
Шабан преди 12 години
Дано да удари Министерският съвет със всичките мангустофилни *** вътре....
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са руските фенове да ни обяснят колко напреднали и изпреварили времето си са руските технологии. От 33 апарата 6 са паднали това си е 20% неуспех. От тия 33 32 са на околоземна орбита ...трагично и жалко както и да го погледнеш.
1
7
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА original преди 12 години
Казвал съм, че децата не трябва да си играят с кибрит...