Apple предлага сделка в патентния спор?

Ябълката иска от $5 до 15 за всеки продаден смартфон с Android от Samsung и Motorola
Обновена: 7 мар 2012 12:16 | 7 мар 2012 12:15, Бойчо Попов
31
Apple предлага сделка в патентния спор?
Снимка: Reuters

Досега изглеждаше изключено Apple да се споразумее с производители на смартфони с Android, които използват нейни патентни, по начина, по който го направи Microsoft. Докато Microsoft получава по около 5 долара за продаден смартфон с операционната система на Google, се твърди, че Стив Джобс искал да унищожи Android.

Сега обаче се появиха спекулации, според които Apple все пак е готов да сключи лицензионно споразумение. То обаче няма да се отнася за всички производители, но с Motorola и Samsung вече има преговори, пише Dow Jones Newswire.

Според агенцията Apple иска да получава между 5 и 15 долара на устройство, без при това да има планове за засилено лицензиране на технологии. Сумата се равнява на 1% до 2,5% от нетната цена на устройствата. Преди време Motorola бе критикувана заради искането си да получава 2,25% от нетната цена на устройствата на Apple заради използването на нейни патентни.

Засега няма официално потвърждение, че в момента текат преговори по темата, но процесът едва сега започва, пише още Dow Jones Newswire.

Несигурният изход от правния спор с Motorola и Google вероятно е накарал Apple да не поема рискове, а по-скоро да търси взаимноизгодно решение. До този момент Apple подаде искове срещу многобройни производители, но се сблъска и с ответни искове, част от които засега са в ущърб на компанията. Освен това част от акционерите вече критикуваха компанията, че влага твърде много енергия в патентните спорове, вместо да инвестира в допълнителни иновации.

В някои случаи Apple вече е сигнализирал готовност за сключване на подобни споразумения. Компанията е заявила пред австралийски съд през миналата година, че е водила подобни дискусии със Samsung през лятото на 2010 г., отчасти и заради тесните връзки между двете компании. Но тези разговори били прекратени, след като Samsung пусна на пазара своя първи таблет с Android - Galaxy Tab, през есента на 2010 г.

Анализатори обаче предупреждават за допълнителни последици. След като Microsoft вече взима по 5 долара за всяко продадено устройство с Android OS, и в случай, че и Apple постигне целта си, цената на смартфоните с операционната система на Google може да стане твърде висока. Това може да откаже част от производителите да работят с тази операционна система.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: appleAndroid
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
@ЗаблудателЕЕ" Я направо направи сметка и напиши колко ще спечели M$, ако днес си продаде акциите на Apple, които притежава..."В момента в който МС сложи всичките си акции за продан и с акциите на Епъл е СВЪРШЕНО, ще сринат толкова бързо, че МС е абурд да успеят да ги продадат на днешна цена. Последнта акция ще продадат за един долър. Както и самИя Епъл. :-):-):-)
15
0
 
0
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Срамно е за този,който води тази рубрика, една седмица стои тази картинка..Такива интересни неща се случват и измислят по света,а в БГ няма кой да напише и един ред.За Б.Б. през 5 мин. статии: Какво казал,къде отрязал лента кога пръ...л.Само него и глупавото му правителство! Най-голямите виновници за състоянието на БГ през последните 20 години са ЖУРНАЛИСТИТЕ!
14
0
 
0
 
! Отговори
WHO.IS преди 12 години
Хайде сега да ме просветлите и кой е измислил телевизора :D
13
0
 
1
 
! Отговори
WHO.IS преди 12 години
До НаблюдателЕЕ:В такъв случай, хайде моля те да споделиш с нас неразбиращите номера и дата на патента в който пише че мулти-тъч технологията е патент на Аpple, а също така и коя? мултитъч технология, тъй като те не са една (Има много мултитъч технологии е тезата ми ако не разбра) + можеш да гледаш The Island - един посредствен СайФай от 2005 г. където в една сцена се мярка Microsoft Surface прототип. Препоръчвам и да проследиш от къде пък майкрософт са се сдобили с тяхната технология...
12
0
 
5
 
! Отговори
WHO.IS преди 12 години
До Антон:Цитирам те: "ти наясно ли си, че Apple са патентовали сензорния диспей преди 30 години?", само да отбележа че а ти знаеш ли каква е разликата между GSM и CDMA че обясняваш и за тях? Да имаш достъп случайно до Европейската или Американска патентни библиотеки? Мисля че никой от нас тук няма такъв и не може да разреши подобен спор. Това не променя факта че Аpple са гадни ко***ета които искат да смучат само пари и всъщност въобще не им пука за прогреса, както твърдят.
11
0
 
0
 
! Отговори
WHO.IS преди 12 години
До Днес.БГ, не съм сигурен как съм нарушил авторските права на някого публикувайки информация че коментар номер 10 промотира SCAM. Извинявам се. До НаблюдателЕЕ: полвинчато, ми отговаряш, но забележи че си има причина М$ да са купили акциите изнчално. <u>Аpple притежава патент <b>не</b> за мултитъча</u>, а за точно определени неща/действия (как операционната им система възприема и извършва определни движения, операции и т.н.) свързани с <b>конкретнаТА технология за мултитъч</b> която ползват
10
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 12 години
proba
9
0
 
1
 
! Отговори
WHO.IS преди 12 години
А по темата,Номер 3, 7 случайно да знаете колко вида мулти-тъч технологий има? Колко пъти и по колко акции на Apple са били купувани и продавани от Microsoft?
8
3
 
9
 
! Отговори
todor преди 12 години
Всички бягат от прогнилата ябълка - вече не правят никакви иновации от 2г. насам и си пробутват надценените продукти на ***. Какви патенти като са в този бизнес от 4 години - да платят те всички възможни патенти за мобилни телефони на Ериксон, Нокиа и Моторола и да ги видим тогава.
7
1
 
4
 
! Отговори
az преди 12 години
НапърдателЕЕ, кво стана, май нааака? Не може да си верно толкова докачлив, че да се изакваш на всяка статия за епъл ...100% си за Герб и Манчестър Юнайтед!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 7Абе зомби за теб гугъл няма ли?Apple acquired Fingerworks and its multi-touch technology in 2005.
5
1
 
17
 
! Отговори
georgi.mitev преди 12 години
алоу номер три....ти верно си уникално тъпо парче.... Епъл купуват компанията която е патентовала multi toucha през 2005-та. Какви тридесет години те гонят....аман от разбирачи:-) и *** парчета:-)
4
2
 
17
 
! Отговори
До 3 преди 12 години
Абе ти си луд, измислили ги!!! или са и купили или откраднали. Другата година ще кажеш, че и HDTV стандарта са измислили, като покажат iTV-то
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
патентното право е спирачка за развитие на технологиите.
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Apple - патентен *** No.1
1
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е няма такива нагляри като Апъл, и после искат $900-$1000 за айфона си.