Филмовата индустрия се обединява срещу Google

Aсоциации искат по-строг контрол на пиратското съдържание в интернет
Обновена: 9 ное 2012 14:20 | 7 ное 2012 21:32, Бойчо Попов
47
Филмовата индустрия се  обединява срещу Google
Снимка: Reuters

Motion Picture Association, която представлява най-големите американски филмови продуценти, ще се съюзи с европейската филмова индустрия, за да ограничи мощта на Google, съобщи онлайн изданието EurActiv.com.

Този ход идва в момент, в който се водят тежки спорове между технологичния гигант и новинарски организации от Франция, Германия и Италия, които настояват търсачката да им плаща такси, за да използва тяхното онлайн съдържание.

Заради настояването на френски медии за въвеждането на т. нар. „Google данък“ търсачката заплаши, че ще спре да индексира страниците им и да ги показва в резултатите си от търсене.

Това е още едно предизвикателство за Google, след като органите за защита на личните данни в Европейския съюз откриха „пукнатини“ в политиката на компанията за личните данни, отбелязва изданието.

Филмовата асоциация в Европа и продуцентите в САЩ обявиха, че са готови да се борят с Google заради въпросите, свързани с авторското право и пиратството.

Председателят на европейската филмова асоциация Кристофър Маркич съобщи, че според резултатите от проучване на Ipsos MORI заради интернет пиратството през 2011 г. загубите на телевизията и киното само във Великобритания са били 511 млн. паунда.

По думите му сайтовете с пиратското съдържание, на които търсачката съдейства, причиняват сериозни загуби на филмовата индустрия заради незаконно излъчване на продукции.

Маркич обаче признава, че Google все пак не е единствената търсачка, която подкрепя онлайн пиратството. По думите му размерът на търсачката я поставя в „специалната лига“.

Google изигра огромна роля за прекратяването на дебата по закона срещу онлайн пиратството и твърди, че всеки опит да се регулира съдържанието в интернет е заплаха за свободата на словото. Те обаче заплашват да бойкотират френската преса, което също е своеобразна заплаха за свободата на словото“, каза Маркич.

Той освен това обвини Google в прилагането на двойни стандарти, след като компанията се споразумя с музикалната индустрия да промени алгоритъма си на индексация, така че сайтове с пиратско музикално съдържание да се появяват на задните позиции при търсене.

Търсачката трябва да поеме отговорност. На Google не трябва да им се позволява сами да управляват интернет пространството“, допълни Кристофър Маркич.

Според него Европейската комисия би могла да насърчи заинтересованите страни сами да намерят решение на проблема.

Говорител на Google за Европа коментира, че компанията вече прави усилия, за да отговори на опасенията на филмовата индустрия. Той подчертава, че освен промяната в алгоритъма при индексирането на страници, търсачката е въвела и по-прозрачен метод за отчитане, при който съобщава броя на исканията за премахване на линкове към пиратско съдържание, които е получила от собствениците на авторски права.

Говорителят допълва също така, че борбата с пиратските сайтове би била по-ефективна, ако се търсят възможности за намаляване на източниците им на финансиране, вместо да се налагат забрани за достъп до тях.

Според Кристофър Маркич обаче съществува усещането, че Google се опитва да си купи време и всъщност не прави нещо съществено за борбата с онлайн пиратството и нарушаването на авторските права.

Той посочва, че е необходимо да се засили общественият натиск над компанията, която и без това вече се бори с редица правни действия, предприети срещу нея заради неприкосновеността на личните данни.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Той освен това обвини Google в прилагането на двойни стандарти, след като компанията се споразумя с музикалната индустрия да промени алгоритъма си на индексация, така че сайтове с пиратско музикално съдържание да се появяват на задните позиции при търсене."????Аз ли нещо не разбрах?? Обаче така написано (или преведено) ми изглежда все едно се оплакват, че са на първите позиции (а не на задните позиции) за търсене???Абсурдно звучи.
18
5
 
32
 
! Отговори
Неправда преди 11 години
Хората които правиха до сега открития все с милиони и милиарди са ги правили. Тези хора с алчността си убиват човешкият прогрес. Американските филмови компании са най-печелившите и най-крадливи на идеи световни ***. Гугъл събира информация, но и свързва хората с нея. В този спор те са прогреса. АКо съществуват авторски права не е редно да бъдат само за днешните автори. Те създават благодарение на всички дали БЕЗПЛАТНО напредък на технологиите до сега!
17
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Където е текло, пак ще тече....Дали през Гугъл или някоя друга тръба...все ще има теч! Дори комунизма не успя да спре навремето западната музика.....сега пък съвсем е невъзможно!
16
9
 
52
 
! Отговори
redordead преди 11 години
пич, като е лесно да се направи търсачка с подобен на гугул алгоритъм, направи, спечели 1000 пъти по-малко от тях и стани най-богатия българин...тук само специалисти има, още се чудя как някой не е обяснил, че ще направи адронен колайдер за 20 лева с пвц тръба...
15
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За киното баща му използваше една турска дума - уйдурма (специално съчинена, измислена, стъкмена версия или машинация).Можем и без уйдурмите им. И без това на година 5 - 6 филма стават за гледане. Едно време имаше израз - Филмът хубав ли е или съветски? Сега е - Филмът хубав ли е или американски?
14
5
 
7
 
! Отговори
ewrw преди 11 години
То тегленето е детско занимание
13
3
 
24
 
! Отговори
"Не бъдете ЗЛИ& преди 11 години
Френските вестници да си закрият сайтовете и да си печатат хартията! Да не забравяме, че всичко е РЕКЛАМА. Google печели от това, че му плащат да рекламира, къде ще му излезе края те да плащат на този когото рекламира.
12
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А филмовата индустрия да не би случайно да желае да го налапа целия?
11
6
 
38
 
! Отговори
алооо преди 11 години
И като се въведат жестоките рестрикции към Гугъл, ще се появи нова търсачка, която няма да има никакви рестрикции към никой и ще измести по популярност Гугъл. Не е чак толкова трудно да се направи търсачка.
10
6
 
56
 
! Отговори
......... преди 11 години
Замислете се само как ще изглежда живота на хората ако не се създават филми. Няма да се гледа телевизия и да се промиват мозъците на хората. Всички ще се занимават с неща действително полезни . Няма да се губи излишно време в зомбиране.
9
9
 
42
 
! Отговори
.......... преди 11 години
Филмовата индустрия е създадена като инструмент на програма Монарх. Да я закриват и да се приключи с този гнусен вредител. И без това не могат да направят един филм като хората в последно време. Все едно гледаме долнопробни нискобюджетни помии на абсолютни некадърници.
8
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от нещастници и кръвопийциКоито само реват за авторските права а не отчитат реални приходи така лъжат не само авторите но и укриват данъци
7
9
 
6
 
! Отговори
234324 преди 11 години
Да си платиш за филм не е скъпоНо да си платиш за екскурзия е скъпичко
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Go Go Google!
5
58
 
6
 
! Отговори
6686 преди 11 години
Филмовата индустрия е праваТя дава много пари за един филм и после всеки може да го гледа без да е подкрепил филма
4
5
 
40
 
! Отговори
Мюзик Ауторрррррр преди 11 години
От много години насам, когато харесам някой филм или музикант, си купувам диска му. Но това не значи, че ще купувам всичко, само защото съм имал нещастието да го гледам или слушам!
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В света, в който живеем Google и Facebook могат да фалират почти всеки.
2
3
 
79
 
! Отговори
Тялото преди 11 години
Да живее интернет пиратството!
1
5
 
75
 
! Отговори
. преди 11 години
Наивни ***.В момента американската филмова индустрия прави боза след боза, която обаче е блок бъстър просто поради огромната реклама, която `и се прави.Ако Гуугъл реши да им играе сечено, просто ще го д*хат здраво :)