Мобилните разплащания – следващото "голямо нещо"

Разходите за покупки на стоки през мобилни устройства ще надхвърлят $1 трлн. до 2017 г.
21 фев 2013 09:53, Бойчо Попов
2
Мобилните разплащания – следващото "голямо нещо"
Снимка: Ройтерс

Броят на потребителите на мобилни банкови услуги ще нарасне до над 1 милиард до края на 2017 г. спрямо 590 млн. през тази година. Такива са предвижданията на комапнията за за пазарни проучвания Juniper Research.

В новия доклад от Бас Нитин, озаглавен "Мобилно банкиране: стратегии за пазара на смартфони и таблети 2013-2017“, се казва, че цифрата от 1 милиард ще представлява едва 15% от мобилната абонатна база.

Juniper Research също така заявява, че "трябва да се признае, че около половината от всички мобилни абонати остават скептични към бранша, с ограничен достъп до традиционните финансови услуги“.

В момента повечето банки предлагат поне по една мобилна банкова услуга - чрез съобщения, мобилен браузър, или базирана на приложение услуга. Някои от по-големите банки вече прилагат две или повече от тези технологии.

„Докато съобщенията остават силно популярни и важни за финансовия сектор, приложенията ще бъдат доминиращ режим на достъп в развитите пазари, а банките ще отчитат увеличен брой на месечните посещения чрез мобилните си приложения", пише Натин.

Разходите за покупки на стоки и услуги, направени през мобилни устройства, ще надхвърлят 1 трилион долара до 2017 г., прогнозира в друг доклад компанията за маркетингови проучвания IDC. По-голямата част от тези плащания ще са в резултат на мобилна търговия, подчертават от IDC. Експертите на компанията очакват мобилните NFC-разплащания да доминират на пазара след по-малко от пет години.

„Нарастващото разпространение на смартфоните позволява разнообразие от начини за плащане през мобилни устройства”, коментира представител на IDC. „Очакваме темповете на растеж да продължат, тъй като потребителите и търговците все повече възприемат технологията”, допълват от IDC.

„Какво би станало след 5 години, не бих могъл да кажа, като се има предвид, че животът на хората се забързва с геометрична прогресия. Но сигурно този пазар ще се развие бързо“, заяви наскоро в интервю за Investor.bg по темата и Владимир Буюклиев, изпълнителен директор на "Целум България". „Едно нещо обаче е сигурно и неопровержимо и ще се докаже във времето. Както преди 10-15 години интернет беше нещо ново и от него започна една нова ера в развитието на обществата, използването на смартфоните се превръща в елемент - средство, изграждащо човешките взаимоотношения, и това ще отбележи нов етап в развитието на обществата“.

Oще новини за мобилните разплащания четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: мобилни разплащания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
... преди 11 години
Не бе, просто сигурно ще пускат услуга за такова разплащане ...
1
0
 
1
 
! Отговори
НСС преди 11 години
Дежаву ли е това или епидемия свързана с предишната статия за мобилни разплащания?Стига сте писали статии които са извън интереса и контекста на живота в българия. Вашата информация може да е интересна за гейовете в Лондон, но за българите редовно прецаквани от финансисти и банки, интереса е нулев.В предната статия ви питах нещо, но вие като ББ се правите на ощипани. Кажете нещо за сигурността при разплащанията. Варненските момчета изпомпват карти редовно! Защо от САЩ идваха да ги ловят?