Чудовищен ураган на Сатурн засне "Касини"

Стихията прилича на червена роза
Обновена: 7 май 2013 15:21 | 30 апр 2013 22:22, Петя Славова
27
Чудовищен ураган на Сатурн засне "Касини"
Снимка: Reuters

Космическият апарат "Касини" на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция засне на слънчева светлина чудовищен ураган на северния полюс на Сатурн, съобщи сайтът на НАСА. На снимките той прилича на червена роза върху трева, пише БТА.

Изображенията са едни от първите, уловени на слънчева светлина. При пристигането си в системата на Сатурн през 2004 г."Касини" завари зимен сезон в северното полукълбо и потънал в мрак северен полюс. За последен път сатурновият северен полюс е сниман на слънчева светлина от "Вояджър 2" през 1981 г., припомня сайтът.

Благодарение на снимките и видео с висока разделителна способност учени от Калифорнийския технологичен институт са изчислили, че "окото" на урагана е с чудовищни размери - с диаметър 2000 километра или 20 пъти по-голямо от това на типичен земен ураган. Бурята освен това се върти изключително бързо - периферните облаци се движат със скорост от 530 километра в час.

За разлика от земните урагани, които се движат, този на Сатурн е "заключен" на северния полюс. Учените смятат, че бурята се вихри там от години, подхранвана от водните пари във водородната атмосфера на планетата. На Земята ураганите се захранват от топла океанска вода. Тъй като няма как да им "избяга", специалистите ще изследватурагана на Сатурн с надеждата да научат повече за земните му събратя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е да му се не види таман се бях запътил за там заедно с една ромска фамилия за малко желязо да докараме,а то гледай какво стана.Някой да знае метеорологичен сайт в който да има свестни прогнози за времето на Сатурн?
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доколкото разбирам става въпрос за друга планета.Как тука някои успяха да вкарат политиката като тема.Колко прости трябва да са. Не знам....
18
1
 
1
 
! Отговори
maxobg преди 11 години
случаино да сте чували ,че библията е написана ( взета от определени писани ) от римски император!!!някой да каже нещо ??
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До wtfЕми явно такива трябва да влезнат и в параламенто дето могат да вкарват политика в статии за Сатурн или да развиват 300 страници мнения за парада на Червения площад. Долна подла ***!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** урагана. Да се подготвят тия, дето ще заминават с някакви специални техники, че чудеса като това ще им разкажат играта в станцията на Марс.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен башбакан.
14
3
 
2
 
! Отговори
до номер 2 преди 11 години
съедини шестте ъгъла с два триъгълника и получаваш звездата на Дейвид, която е на флага на Израел. Този символ е далеч по-древен и се казва звездата на Сатурн. Цвета на Сатурн е черен и затова можеш да видиш поклонниците му да носят черно - попове, съдии и хора завършващи университет + маламашката на главата, символ на зидарите. Защо боксьорите се бият на РИНГ а всъщност е квадратно? Защо в Мека обикалят около ЧЕРЕН КУБ (каба)? Напиши Сатурналии в нета. Римски празник превърнал се коледа.
13
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Харчат милиарди долари за да изследват Сатурн, че да разберат Земята... не съм специалист, но това направо кърти плочки...
12
2
 
5
 
! Отговори
.rotos преди 11 години
До АнонименТова не е шестоъгълник, това е звездата на Давид! Там ще се преселят "богоизбраните", след като затрият човечеството.
11
2
 
47
 
! Отговори
wtf преди 11 години
Как успяхте да вкарате политика в коментари на статия за Сатурн бе да ви ***...гаси простия народ
10
6
 
8
 
! Отговори
Иванчо преди 11 години
това еидеалното място за заточение на комунисти.хахахахаххаа.а за десерт и убийствена радиация.проблема на България се нарича-БСП.докато съществува тази *** няма да има оправия.лошото е че няма технология за трансплантация на главен мозък.че има 700000 червени *** които се нуждаят спешно от такава интервенция.който го направи ще получи Нобеловата награда за медицина.
9
7
 
7
 
! Отговори
Гарабед преди 11 години
До това е божи знак!;Какъв знак бе нали сте безбожни ***.Никога БСП/БКП на власт.Де да могат и Рашите да изпратят такава сонда,Ще се *** от радост.
8
2
 
11
 
! Отговори
^3DAttack преди 11 години
Касини си е на НАСА не на ESA а Хюгенс сондата която кацна на титан и предаде снимки е на ESA а мисията Касини-Хюгенс се смята пример за партньорство между НАСА и ESA :)
7
40
 
6
 
! Отговори
това е божи знак! преди 11 години
Небето ни дава знак точно на Великден да гласуваме за БСП. Това самият Бог го иска от нас.
6
30
 
8
 
! Отговори
Нострадамус преди 11 години
Това е сигурен знак, че БСП ще дупят Герб на 12!Относно шестостена - елементарно Уотсън, запознай се с Свещенната геометрия.
5
3
 
13
 
! Отговори
Ime преди 11 години
Niama snimki, triabva da si go predstaviame po opisanieto
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Говорите за снимки, а къде са те???
3
3
 
33
 
! Отговори
Атанасов преди 11 години
Да ви имам словореда на заглавието.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги съм се чудил защо облаците на Сатурн формират шестоъгълник в атмосферата над северния полюс на Сатурн, това е доста необичайно.
1
8
 
12
 
! Отговори
Арекс преди 11 години
А учевите да проведът изследванията за Земята на земята.