Конкуренцията между Samsung и Apple - все по-ожесточена

Пазарът на смартфони и таблети започна да се пренасища
29 яну 2014 13:11,
28
Конкуренцията между Samsung и Apple - все по-ожесточена
Снимка: архив Ройтерс

Samsung срещу Apple. Производителите на смартфони, таблети, компютри и всякакви hi-tech устройства водят все по-ожесточена конкуренция.

Докато пазарът на смартфони и таблети започна да се пренасища, то този на персоналните компютри съвсем изгуби инерцията си. Мнозина анализатори твърдят, че за пазара на хардуер има два варианта – или да поддържа сегашните нива, или да започне да се свива.

Следователно технологичните гиганти трябва да предложат нещо ново, революционно, за да изпъкнат отново. Samsung готви Galaxy S5, Apple – най-вероятно фаблет (хибрид между таблет и смартфон). Или просто устройство с по-голям екран, каквото вече има Samsung?

Финансовите отчети на концерните също вече са достъпни и показателни за случващото се на пазарите на смартфони, таблети и компютри. Докато моделите iPhone на Apple се грижат за около половината от приходите на базираната в Купертино компания, то от междинния отчет за последното тримесечие на 2013 г. стана ясно, че продадените модели са с 5 млн. по-малко от очакванията на анализаторите.

Скъпият, но все по-евтин iPhone 5C, опакован в цветна пластмаса, изглежда не се продава толкова добре, колкото се надяваха Тим Кук и компания. Продадените 9 млн. броя от новите си модели смартфони iPhone – 5S и 5C, само в първия уикенд на техния дебют не съумяха да задоволят анализаторите.

Поради тази причина, но и по непотвърдена информация, американският технологичен концерн ще намали производството на шарения iPhone наполовина - от 300 хил. до 150 хил. броя на ден.

И все пак и Samsung, и Аpple гледат по-сериозно на Китай. Местните производители ги конкурират успешно, предлагайки на потребителите по-евтини смартфони. Дори и евтиният 5С се оказва скъп в сравнение с устройствата, предлагани за около 50 долара бройката.

В региона на Китай, Хонконг и Тайван приходите на Аpple за четвъртото тримесечие скачат с 29% до 8,84 млрд. долара, благодарение на по-големият интерес към таблетите с марка iPad. Пускането на новите модели смартфони и в Китай, заедно с дебюта им по целия свят (нещо, което никога не се бе случвало), също допринесе за двуцифрения ръст.

Анализаторите очакват алианса на американската компания с най-големия мобилен оператор в света China Mobile да доближи все повече джаджите на Apple до 700- те милиона потребители на телекома.

От своя страна южнокорейската компания представи нов рекорд през четвъртото тримесечие на 2013 г. с 86 млн. продадени смартфона и увеличи преднината си пред Apple.

Така Samsung успя да циментира водещата си позиция на световния пазар на смартфони с дял от 28,8%. Apple държи 17,9 на сто. И двете компании обаче са изправени пред предизвикателството - силния ръст на китайските доставчици Huawei Technologies и Lenovo Group. Huawei е продала 16,6 милиона смартфона през последното тримесечие на 2013 г., а Lenovo - 13,6 млн. броя. Пазарният им дял е съответно 5,8% и 4,9%. LG е пети с 4,6%.

Повече за предизвикателствата пред най-големите производители на мобилни устройства, какво показват цифрите в отчетите на Apple и на Samsung и какви новости да очакваме от водещите технологични компании вижте в коментара на Вероника Денизова от Bulgaria On Air със Свилен Колев от Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: SamsungappleBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
кало преди 10 години
Аз пък си взех Huawei Ascend p6 за 250 евро от ибей (чисто нов).. в пъъъти по-евтин от apple или samsung... Вярно, че не е "БЕЗУМНО МОЩЕН", но ми върши абсолютно същата работа... Нито ми сече, нито ми забива.. Правя си квото искам с него... Вече съм фен на марката. Ако продължават така, няма да си купя друго освен тяхното.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименСтава въпрос за смартфони!
19
2
 
2
 
! Отговори
Ццццц преди 10 години
Самсунг са номер 1 ,след тях са епъл които се напъват и ще им е доста трудно , но според моето лично мнение на горните две фирми в близко бъдеще ще им става все по-трудно.Просто китайците стават все по-добри , предлагат много добро съотношение производителност /цена .Единствено някакви изключителни иноваций биха задържали вниманието на потребителя измежду многото скрап....
18
4
 
12
 
! Отговори
пича преди 10 години
Ползвал съм всичко - и ейпъл, и уиндоус и сега андроид телефон - какво да ви кажа, всичко е въпрос на личен избор, май ще се окаже че ябълката е най-стабилна софтуерно....
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз си купих наскоро Моторола Moto G, за цена от 300 лева нов е един много добър телефон. Не знам колко луд трябва да си да си да дадеш 1400 лева за най-малкият айфон S.
16
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какво са ви тези тухли? Забравихте ли какъв трябва да бъде един добър мобилен телфон -малък по размер, удобен, с добра антена, с батерия издържаща поне една седмица без зареждане и изработка която ще издържи поне 5 години на лоши климатични условия, влага и падания.Останалото са играчки за възрастни.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално е пластмасовият *** на епъл да не се продава добре, защото разликава в цената му с 5S е 100 долара или евро в Европа. Ако го бяха пуснали два пъти по-евтино от 5S то тогава щеше да се продава по-добре, ама епъл са супер алчни
14
2
 
6
 
! Отговори
комунистите са лъжци преди 10 години
И корейци и американци са загубили вече, защото в момента в Китай се продават за 300 долара 8 ядрени смартфони с 2 Гб. рам. Къде е аналога на САЩ и Корея? Няма. Просто логиката в този сегмент е все по-доброто "желязо" (както казват руснаците на хардуера) да се продава, за колкото може по-малко пари, за да се завземе пазара. Вече не знам дали някой гледа дизайн, марка и пр. за да си купи смартфон.Аз лично не бих си купил китайски смартфон, но по идеологически причини.
13
4
 
5
 
! Отговори
Skarhead преди 10 години
Когато самсунг се преборят с всички мобилни оператори за безплатни съобщения между продуктите си тогава може да говорите, че са по силни...
12
15
 
16
 
! Отговори
Стефка преди 10 години
Според мян Apple отдавна са загубили битката.Самсунга е много по-удобен за упраление,има функции за които от Apple могата само да се учат,дизайна е стократно по-добър да не говорим за дисплея.Всички,които имаха I phone 4 сега са с новия Samsung
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СалахадинМного под новито си ми,за да започна някакъв разговор с теб.Даже много време отделих на една форумна мишка ;(
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До user_В момента съм с lumia 620 и мога да ти кажа че изборът ти е много много греше особено ако става въпрос за телефон над средния клас
9
18
 
17
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Разбира се че Самсунг е по-добрата марка.Максимално интуитивни за работа,много надеждни и практични, с големи екрани,не съдържат приложениея които не се ползват от хората,и са по-евтини от Айфон.Освен това Самсунг са хванали много здраво за гушата Айфон.Претенцията на Самсунг в съда е Айфон да бъде забранен за продажба в САЩ! В същото време Айфон е зависим от Самсунг защото използва неговите чипове за производството на Айфоните!Щото тъпия дебел американец няма умствения капацитет да прави такива
8
24
 
3
 
! Отговори
user_ преди 10 години
Измежду Самсунг и Епъл аз избирам Нокиа и Майкрософт.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
youtube/watch?v=NCwBkNgPZFQ
6
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айфоните купува ли ги иозбщо някой в България, че и по света? Поредният американски ***.
5
9
 
6
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
До 3,в опит да блеснеш(естественно неуспешно), ти препоръчвам да се върнеш в клас и да учиш думичките "ирония","суета","суетност" и така нататъка!!След като почетеш малко,заповядай отново насам.
4
3
 
4
 
! Отговори
m преди 10 години
зависи за коя xperie stava duma.edin aver ima xperiq Miro-vika 4e ne struval izob6to.xperia Z e skup i sigurno e dosta po-dobra ina4e za men galaxy s4 e nomer1.po vsi4ko ma4ka iphonite i e na mnogo po-dobra cena;)
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СалахадинИ двата камъка ти служат идеално да си запалиш огнището в пещерата нали :D
2
1
 
7
 
! Отговори
Проктър енд Гембъл преди 10 години
Аз пък съм си доволен от моята Xperia. Ноти е прекалено скъпа, нито пък е прекалено голяма...