Как Тим Кук еволюира до защитник на правата

Коментарите му може да имат негативни последици за Apple
19 фев 2016 16:14, Бойчо Попов
11
Как Тим Кук еволюира до защитник на правата
снимка: Ройтерс

Писма от цял свят започнаха да изпълват пощенската кутия на Тим Кук скоро след публикацията за първите разкрития на служителя на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) Едуард Сноудън за масовия шпионаж, извършван от американското правителство.

Знаете ли колко много значи за нас опазването на данните, питаха те главния изпълнителен директор на Apple. Разбирате ли?

Кук разбираше. Той беше горд, че Apple продава физически продукти – телефони, таблети и лаптопи, и не навлиза в чувствителни детайли от личния живот на потребителите си чрез тях.

Тази позиция кристализира по-ясно във вторник, когато Кук прекара няколко часа в централата на Apple с група адвокати и други експерти, за да реши как да отговори на решението на федералния съд, според което технологичният гигант трябва да позволи на правителството на САЩ да получи пълен достъп до iPhone-а на един от нападателите по време на масовата стрелба в Сан Бернардино, Калифорния. Късно във вторник Кук поведе битката си пред погледите на всички, изпращайки писмо, което лично подписа, пише в свой анализ New York Times.  "Смятаме, че трябва да говорим, защото сме изправени пред нещо, което смятаме за хитрост от страна на американското правителство“, написа 55-годишният Кук. „В крайна сметка ние се страхуваме, че това искане ще подкопае самите свободи и свободата, която нашето правителство има за цел да защитава“.

Изправянето на Кук срещу органите на реда е показателно за неговото лично развитие от човек, който стоеше зад кулисите в Apple, до един от най-важните корпоративни ръководители в света. Предшественикът на Кук, съоснователят на Apple Стив Джобс, беше смятан за бизнес икона, но той никога не е изразявал агресивна позиция по тези въпроси, каквото вече ясно виждаме от Кук.

Да влезеш в конфликт с правителството на САЩ е рисковано за Apple и може да предизвика силна обществена критика към най-високо оценяваната компания в света в момент, когато темпът ѝ на растеж значително се забавя.

И все пак хората, които познават Кук, не вярват, че той не е имал друг избор, освен да обяви публично проблема. Кук, който стана главен изпълнителен директор на Apple през 2011 г., отдавна заяви, че компаниите и техните лидери трябва да смятат себе си за важни членове на гражданското общество. През септември той подчерта, че тази отговорност „е нараснала значително през последните няколко десетилетия или откакто правителството все по-трудно се движи напред“.

Кук „говори това, в което вярва, особено в трудни ситуации“, твърди Дон Логън, бивш председател на Time Warner Cable, който е приятел с Кук, откакто той стана главен изпълнителен директор на Apple

“В момента Кук се справя с изключително трудна ситуация и знае, че решението, което е взел, има много последици, добри или лоши. Но той иска да направи правилното нещо“, коментира още Логън.

Apple обяви, че Кук няма да е на разположение за интервюта. Същевременно компанията се подготвя да обжалва решението на съда.

За детството на Кук и откровенността му - вижте в продължението на материала в Investor.bg


11
Още по темата: Apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

Целият скандал е за това, че ФБР тоя път са искали данните на телефона без да си платят. Apple, а и всички останали компании от бранша търгуват с данни.
----------
Изключителен си пич, те Епъл чакат на правителството да им плати :)
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият скандал е за това, че ФБР тоя път са искали данните на телефона без да си платят. Apple, а и всички останали компании от бранша търгуват с данни.
5
0
 
4
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Да, но не е само Апъл. Гугъл, Фейсбук и още огромни компании застанаха зад Кук. Така, че правителството ще клекне, няма как.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако това беше в Русия , един указ на Путин щеше да реши нещата. Обаче в нормалните страни с укази не се работи..
3
0
 
4
 
! Отговори
Така се прави! преди 2 години
Хората и компаниите отстояват правата си срещу говернамента, защото има поправки в конституцията които им дават тези права.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е човека с най висока заплата в света , естествено е да защитава интересите на компанията която му дава тази заплата а не на правителството на САЩ.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
виждате ли как е в правовите държави ?