Apple и порочният кръг на парите в зелено

Компанията има кеш за над $200 млрд., но продължава да взима дълг
Обновена: 28 мар 2016 17:03 | 28 мар 2016 17:00, Бойчо Попов
19
Apple и порочният кръг на парите в зелено
снимка: Ройтерс

 Сензационно... Apple представи нов iPhone. Но той нито е по-голям от предпоследния, нито има забележителни иновации. Въпреки това Apple е култ и затова клиентите ще купуват отново и отново продуктите му. И, разбира се, ще плащат с удоволствие повече спрямо конкурентните устройства въпреки обективно една и съща мощност, която предлагат. Hidden Field

Най-скъпата компания в света е концентрирана над това как парите в ерата на евтините пари привличат повече пари и произвеждат безидейност. А това, в крайна сметка, представлява ленивост в сегашната форма на капитализъм. Високите цени (заради така желаните високи маржове) и ниските разходи (заради максималния аутсорсинг на производството в страни с ниски заплати) водят до огромни печалби. Именно това уравнение успя да усъвършенства Apple.

И още нещо, което американската компания владее перфектно - печалбите се прехвърлят на онова място, където те са облагани най-малко. Европейският съюз вече издига общ фронт срещу тази практика, но все още страните, чиито таланти компанията назначава и чиято инфраструктура използва с удоволствие, все още са пас.

А излишъците и печалбата се трупат в сметките на Apple. Тъпото в цялата ситуация е, че нито могат да се инвестират в нови продукти, нито може да се върнат към акционерите. Защото в такъв случай те би трябвало да бъдат върнати в САЩ, където обаче подлежат на данъчно облагане. А то е скъпо. Така че Apple ги оставя там, където са.

Паричните резерви, макар че Apple не може да ги докосне заради данъците, будят много желания у инвеститорите. За да може да го погасява, Apple взима дълг. С над 200 млрд. долара в брой и предвид света на ниските лихвени проценти това не е проблем.

В своето безумие да намалят лихвените проценти централните банки започнаха да купуват и облигации, издадени от компании. Европейската централна банка купува такива само от базирани в еврозоната корпорации, но това, което още не е факт, може да стане на по-късен етап. Така че Apple не плаща почти нищо за парите, които заема. Ако централните банки продължават по този начин, то скоро спестителите ще трябва да плащат, за да може да предоставят на компаниите заеми.

Но цикълът продължава. С цел да задоволи инвеститорите поне до известна степен, Apple придобива отново свои акции с евтините пари на кредит. Така създаденото търсене на акции поддържа курса, а позицията на най-ценната компания в света бива защитена. Но на каква цена?

В този нездрав кръговрат Apple, концернът с така обичаните продукти, оставя много губещи:

- потребители, които може да намерят другаде готина техника на по-ниски цени;

- китайски доставчици, които касират само дъмпингови заплати;

- държави, които не получават данъците, които им се полагат;

- инвеститорите. Защото обратното изкупуване на акциите с бързи темпове не е устойчив модел. Дозата от наркотика „евтини пари“ не може да се увеличава завинаги и след това ще си отмъсти за това, че Apple не е използвала парите си, за да разработва наистина нови продукти.

Едно е сигурно – за този странен паричен кръговрат вина няма Apple. Компанията просто печели от това, че централните банкери не виждат друг начин, по който да помогнат на света да излезе от кризата, освен да печатат още евтини пари. В Apple обаче изкристализират последиците от тази политика – перверзия на капитализма, каквато не искаме да виждаме. Защото след себе си оставя и много губещи.

Още технологични новини - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Скоро Европа ще фалира, Азия ще фалира, САЩ ще фалират и други ще фалират. В една голяма война всички фалирали и тези които са взимали заеми ще си заметат следите. После ще има мир. Богатите ще са станали свръх богати-ще им викат богове, раята-бедните ще имат чипове, другото ще са останки, пепел, тру.пове, пясък, замърсена вода, изсечени гори, избити животни. Правете деца, за да бъдат страдащите повече, а картината по-апокалиптична.Новото време идва уважаеми дами и господа!Coming soon!
14
5
 
7
 
! Отговори
zmei преди 8 години
До редакторите:Не давайте на тоя младеж да пише статии НИКОГА ПОВЕЧЕ!Тъпо е :) Нека вземе парцала, каквато е дарбата му и нека търка в ***
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Излиза, че ябълката трупа все повече по-евтини пари. Но пък и баси къмпанито! Бега от данъци като квартален бакалин. Айде! Какво толкова? Що не си плаща данъка или що не дава за благотворителност? Бил Гейтс и неговата фондация са точно на другия полюс. Смятам че това е по-правилно. Парите иззети от обществото следва поне частично да му се върнат.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това което направиха Apple се нарича постиндустриално общество. Общество в което единственото ценно е сивото вещество на хората и благодарение на него се печелят баснословни суми. Какво че Китай произвежда телефоните им щом взема само 1% от съвкупната печалба, важното е кой ги разработва и на кого е програмното обезпечение и 99% от печалбата. Това което САЩ дава на Китай като материален продукт за производството на айфоните е сапфиреното стъкло за предния панел останалото е нематериален продукт.
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещастниците завиждат на Apple затова са тези тиради. Щом има кой да им купува гаджетите ще ги продават на максимално възможната цена. Доколкото знам от 1 телефон произведен в Китай американците прибират 500 долара горница а китайците 5 долара горница, така че Apple e една печатница за пари.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаш налични пари и теглиш заем, които вадиш от наличността и си намаляваш законно данъците. Така дори на загуба можеш да излезеш, при яка печалба.
9
1
 
1
 
! Отговори
До №2 преди 8 години
Точно така, що не вземат да напишат нещо за другаря Ким напромер?
8
2
 
3
 
! Отговори
да преди 8 години
тази легенда за 200млрд в брой е за палавниците
7
14
 
13
 
! Отговори
BBB преди 8 години
Който разбира от програмиране знае че Android е основно писан на Java, а Java-та е *** поради много причини една от които е че върви на виртуална машина която забавя още един път цялото изпълнение на операционната система. Затова почти всеки 2ри андроид насича като слайдваш или правиш нещо друго, а ако говорим за първите андроиди всеки първи засича. iOS е native платформа целия код на операционната система се пише и се компилира до binary code което го прави директно четим от процесора...
6
0
 
5
 
! Отговори
Austin Powers преди 8 години
Проблема на САЩ е че техния корпоративен данък е един от най-високите в света - около 30%. Точно по тази причина въпреки, че Apple имат $200 милиарда кеш (повечето от които извън Щатите) тегли кредити при 2.5-3% лихва за да изплаща дивиденти.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
балона се надува,надувайте момчета,да стане на парчета,бум!
4
14
 
6
 
! Отговори
помня.... преди 8 години
перверзия на капитализма, каквато не искаме да виждаме...цитат...само да обърна внимание, че перверзията на комунизма я изпитах на свой гръб и ще продължават поколенията след нас да я изпитват----
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, как г-н Бойчо ще коментира простичкия факт, че парите на Apple седят в Европейски банки, които от своя страна дават ниско лихвени заеми?Тези $200 милиарда не са блокирани за световната или европейска икономика, дадени са на банки, които раздават кредити.Apple нямат интерес да продават облигации в Еврозоната, тук имат над $170 милиарда. Взимат заеми в САЩ, където парите им трябват.
2
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ни занимавате с упадъщи илюминатски, слугинарски компании, затъващи неизбежно в собствената си фeкaлна тиня...
1
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съветофилите е важно да нямаш дългове. Тея $200 млрд. не се броят.