ФБР платило над $1 млн. за хакването на iPhone-a

Трета страна "разби" неразбиваемия смартфон
22 апр 2016 10:00,
35
ФБР платило над $1 млн. за хакването на iPhone-a
Снимка: Reuters, архив

Директорът на Федералното бюро за разследване в Щатите, Джеймс Коми, хвърли повече светлина върху това колко точно са платили на предполагаеми хакери, за да получат достъпа до печално известния iPhone на терориста Фарук, който Apple упорито им отказваше.

Смартфонът на стрелеца от Сан Бернардино е предмет на обществен дебат месеци наред, след като ФБР искаше от Apple да разбие сама криптирането му, за да могат властите да разгледат информацията вътре. Така те се надяваха да разберат повече за смъртта на над 14 души от атентата, извършен от Фарук и съпругата му миналата година.

След като Apple отказа, общественото пространство се напълни с мнения на кажи-речи всички технологични компании, които застанаха на страната на Apple, отхвърляйки категорично възможността достъп до устройството да се получи чрез съдебна заповед.

В крайна сметка ФБР съобщи, че е разбила телефона с помощта на "трета страна", която най-вероятно е група от хакери.

Според Джеймс Коми, цената, която Бюрото е платило за тази услуга, е повече от това, което той ще изкара до пенсионирането си след 7 години.

Reuters веднага направи изчисления на база публична информация, че за този период той ще получи сумарно 1,3 млн. долара като заплата, така че платеният хонорар на хакерите очевидно е повече от това.

Въпреки че сумата изглежда внушителна за разбиване сигурността на едно устройство, всъщност тя съвпада с възнагражданието, което се предлага на хакери да намерят вратички във водещите операционни системи като iOS и Android.

Септември миналата година компанията Zerodium предлагаше 1 млн. долара награда за най-добрите хакери, т.е. ФБР явно не подбива цените на "пазара".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: iPhoneappleфбр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
А ти като не разбираш от крипто-анализ, защо се пънеш да пишеш глупости ...."За това една парола СЕ КРИПТИРА С АЛГОРИТЪМ И НЕСИМЕТРИЧЕН КЛЮЧ!"По - голяма безмислица отдавна не бях чел, хубаво е че има ти кви като теб да ме разсмиват в Петък следобед... Прочети моля те дефиницията за Алгоритъм и къкви алгоритми се използват в симетричната и асиметричната криптографията. И не се пъни да пишеш с главни букви, че си смешен...
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11Ако знаеше как действа public-private pair-типът шифриране, нямаше да говориш такива глупости.Шивъра на всеки телефон е уникална комбинация от личен хардуерен код на устройството +256 битов ключ.Двете заедно правят базата за шифъра, който после изисква математически генерирания отключващ ключ за да могат да се дешифрират данните.Това не е нещо, което има декодър. Не живеем в 80те години.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
казвам универсалния код за отключване на iphone.ЧЕТИРИ РАЗБЪРКАНИ НУЛИ.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие въобще чувате ли си. ФБР, ЦРУ, имат такива правомощия в САЩ, че само 3 годишно може да си мислили че са се молили за декодър. В момента в който са енкриптнали устройството, декодъра им е връчен официално. Иначе има затваряне на кепенците и солиден натиск. Това са версии за пубертетите.... Маркетинг за всички.... На сигурните Ай фони ...нов ще излиза скоро...
8
2
 
4
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Хм,най-вероятно са направили нещо много по-просто:ползвали за услугите на бивши или настоящи служители на Епъл,които си имат проблеми със закона или им са създали такива.Нещо като изнудване.Иначе може и да не са научили много нещо от тоя телефон,но от други ще научат!Колкото до финансирането-явно им е най-малкия проблем.
7
0
 
18
 
! Отговори
Минди преди 8 години
Синди, като ти гледам правописа най-вероятно си разбил касата с денвника в училище, за да подправиш оценките си и да завършиш .... поне основно образование.
6
2
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
С Brute Force или Rainbow табели ще разбиеш само остаряла система използващи стари алгоритми от преди 10-15 години! Системите обикновено се разбиват не с отгатване на пароли, понеже е неефикасно, а с търсене на други пропуски. За това има троянъри. А и с елементарен Social Engineering ще постигнеш много по-бързи резултати! А специално за харда на един iPhone ще ти кажа, че тези фирми не залагат много на сигурност. Сигурността струва много пари и изисква много на брой специалисти!
5
2
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Какъв цикъл, ***! Първо паролата сама по себе си НЕ Е СЛОЖНА! Това го знае всеки. За това една парола СЕ КРИПТИРА С АЛГОРИТЪМ И НЕСИМЕТРИЧЕН КЛЮЧ! Второ към тази вече веднъж криптирана парола се добавят допълнителни символи, че да стане по-дълга и по-сложна и този стринг се КРИПТИРА ОЩЕ ВЕДНЪЖ. Самите алгоритми са сложни и не се разшифроват просто ей така. Като не разбираш от криптография, вземи се заври я някоя торба на кенгуру. Кви защити си разбивал пък ти!
4
0
 
12
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Само *** може да вярва, че има "неразбиваеми" неща... няма такова нещо като непробиваема защита. Поне за сега де, кой знае какво ще стане в бъдеще :)
3
0
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
1,4 милиона са нищичко!
2
1
 
14
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Боже мили, замълчи просто! С Brute Force ще хакнеш някоя система точно след 5 години с непрекъснати опити на едни от най-мощните компютри в днешно време. С математика и основни познания по криптография може да си направиш сам алгоритъм за криптиране. Това не е като по филмите. Никой не работи с brute force, освен аматьори надяващи се на успех при аматьорски системи!
1
0
 
18
 
! Отговори
121212 преди 8 години
Или просто всяват смут и паника, че "Уж" са го разбили