Застрашено ли е бъдещето на Apple?

Най-високооценената компания в света спешно се нуждае от нов хитов продукт
1 май 2016 18:40,
79
Застрашено ли е бъдещето на Apple?
Снимка: архив Reuters

Имаме невероятни иновации, които тепърва ще се развиват”, заяви босът на Apple Тим Кук през миналата седмица. Изявлението трябваше да прозвучи окуражаващо, след като компанията му обяви първи спад в приходите за тримесечие от 2003-та година насам. За сп. “Икономист” Кук не е достатъчно убедителен. 
 
Резултатът се видя мигновено. Акциите на Apple паднаха с 8% и за часове пазарната стойност на технологичния гигант падна с 46 милиарда долара.
 
Основното притеснение на инвеститорите е популярността на емблематичния продукт на Apple –  iPhone. Именно продажбите на смартфона са главното перо в приходите на компанията. Но тази година беше регистриран спад от 18%. Кук разясни, че такава е тенденцията на целия пазар, не само що се отнася до iPhone.

От Apple се надяват, че екстрите в iPhone 7, който трябва да бъде представен през септември, ще убедят потребителите да сменят старите си модели с новия. Дотогава почти сигурно ще има нови спадове в продажбите.
 
По-големият въпрос през Тим Кук е дали компанията му някога ще успее да произведе продукт толкова успешен, колкото iPhone. Ентусиазмът постепенно утихва, предвид факта, че новите предложения са много далеч от флагмана. 
 
Дългочаканият Apple Watch отбеляза първата си пълна година на пазара преди около седмица. Истината е, че продажбите са по-добри в сравнения с дебютната година на iPhone (2007-ма г.). Но потребителите днес са далеч по-склонни да дават пари за технологични “джаджи” и продадените бройки от смарт часовника трябваше да са много повече. 
 
Високата цена за базовия модел, както и задължителната му връзка с iPhone за голяма част от основните функции отблъснаха немалка част от потенциалните купувачи. Да, цифрите са впечатляващи на пръв поглед – 8 милиона продадени часовника на обща стойност 4 милиарда долара, но експерти са категорични, че това е временно явление.

Светлият лъч за Apple към момента е бизнесът с услуги – музика, приложения и други. Тук компанията има приходи от 6 милиарда долара, което е повече от продажбите на компютри или таблети.
 
Какво друго можем да очакваме от  Apple? Компанията от известно време работи върху електрическа кола. Говори се за неразбирателство с германски автогиганти по отношение контрола на потребителските данни и това спира евентуално партньорство, забавяйки целия процес.

Мнозина очакваха Apple TV да промени изцяло телевизионния пазар. Това обаче изглежда няма да се случи.

Най-големият проблем на технологичния лидер в немалка степен е огромният му успех в миналото. Това е компанията с най-висока пазарна стойност в света, главно защото инвеститорите вярват в способността на Apple да прави иновациите популярни.

Тим Кук, който пое контрола върху Apple през 2011-та година, малко преди смъртта на незаменимия Стив Джобс, демонстрира компетентно управление. Но възникват все повече въпросителни около възможностите му да се доближи до нивото на Джобс по отношение на визията за иновативни, революционни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: iPhoneappleхитов продукт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румънците днес правят мобилни телефони - дали са взели лиценз от някой - съмнявам се.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе що за "селтако" няма звездички?
41
0
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
***, нищо не сравнявам - просто казвам как беше! А колко игри съм играл на Правец - без изобщо да подозирам как са го направили.... :-)
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде си тръгнал да сравняваш Китай с България, селтако. България първо има подписани споразумение и договори с ЕС, следователно и със САЩ. Китай нямат, а и в Китай е като на друга планета. Ти знаеш ли какво означават 1 милиард и 400 милиона население. Всяка година в Китай се раждат по 16-17 милиона деца на година, колкото 3 Българии.
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега китайците крадат и копират на поразия и никой не смее и дума срещу тях да каже, а ако ние го направим ще ни смачкат...
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За да се преодолее ограниченията върху трансфера на технологии от западни страни наложени от COCOM през 1964 г. към Държавна сигурност е създадено Управление за научно-техническо разузнаване (УНТР), което на практика се занимава с промишлен шпионаж като тайно закупува ембаргови образци, технологии и елементи. Разузнаването използва за прикритие външнотърговските организации и задграничните им дружества, а има и свои фирми. Политиката на безогледно използване на всички средства за развитие на технологиите е одобрена от най-високо ниво."- С други думи - едно време копирахме като китайците..
37
1
 
10
 
! Отговори
biturbo преди 8 години
Епъл винаги е бил имиджов аксесоар, но при тази честа смяна на моделите таргет групата на потениалните потребители започна да се задъхва със събирането на средства за закупуване на новия модел. Особенно очевидно е това в бедни държави като България.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Правец е серия български персонални компютри, създадени от Иван Марангозов и разработени в ИТКР, БАН, произвеждани основно в ЗИМ, Правец и други заводи в България. През осемдесетте са използвани компютърни архитектури на Епъл (при Правец 8x, с изключение на Правец 8Д) (Apple I, Apple II) и IBM PC (при Правец 16). Всички 8-разрядни компютри Правец са с процесор 6502 с работна честота 1,018 MHz или българското му копие СМ630. Производството на всички модели е прекратено в началото на 90-те го
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китай е голяма държава и американците не смеят и грам да им се противопоставят!Едно време по времето на социализма и нашите служби откраднаха технологията за компютъра от епъл и произвеждаха компютри правец, но тогава бяхме по-силна държава и можехме да си го позволим....
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Епъл не е нищо особено само актьорското майсторство и маймунджалъците на Стив Джобс ги крепяха, но вече ги няма. На iСектата обаче не им пречи вече почти десетилетие да са зомбирани.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китайците отдавна продават телефони с ретина дисплей като на айфона, с многоядрени процесори - и то на цени много по-ниски от телефоните на епъл! И даже китайските имат някои екстри от които са лишени епълските телефони..
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китайците са копирали почти всичко от скъпите епълски телефони - и ги продават 5 пъти по-евтино! Да не забравяме че тези "невероятни" айфони също се произвеждат в Китай!
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И "супертелефоните" на епъл струват над 1000 лв, а с почти нищо не превъзхождат китайските телефони за по 200 долара - някои от които са даже по-добри.
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За по 160 долара има китайски телефони с почти същите качества. 200 долара да сложим за по-хубавите модели - далеч по-евтини са от супергениалните телефони на епъл!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакам с нетърпение тази година да излезе и да си купя НОКИЯ ( НЯКОЯ ) с андроидче без никакъв контакт с микрософтчето и забравям за каквито и да е било марчици , дори и за гаражните супер велики .
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ябълките са прекалено кисели, ако не са достатъчно узрели. Сега на мода са по-евтините азиатски сливи.
27
4
 
10
 
! Отговори
Ханонимен преди 8 години
''Най-високооценената компания в света...'' ...ППФАААХАХАХАХААА... хахаххаааа... Добре, добре ...!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както винаги тука са се събрали най-големите капацитети. Разбират ги нещата. А в това време милярдите в сметката на Епъл капят, управленските нива взимат милиони зплати и бонуси, а минъоните мислят че за интелектуалният им труд 10к в долареси е яката работа. А най странно е да си фен на нещо за което даваш пари а друг печели яко от това.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до ИветаТи сериозно ли имаш ТЕЛЕФОНSamsung Galaxy ultra led !!! :))))))И какво не се СМЕНЯЛО !!! :))))
24
1
 
5
 
! Отговори
42 преди 8 години
Много важно.