Новите технологии променят мисленето на бизнеса

Успешните бизнес модели ще променят начина, по който общуваме
19 май 2017 14:07, Екип на Bloomberg
14
Новите технологии променят мисленето на бизнеса
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как новите технологии, паралелната, добавената и смесената реалност променят мисленето на бизнеса. Това бе една от ключовите теми на форума "Клуб Investor.bg – Disruptive Technologies"

Множество са новите пазари, възникващи от появата на новите технологии, защото те не само разрушават вертикали на пазара на труда, но и създават много нови възможности за работа на хората, заяви Виктор Манев, Impetus Capital, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Новите технологии променят начина, по който мислим - социално, икономически и дори политически. Едно от предизвикателствата е да се пренастроим за новото бъдеще. Например автономните коли, при автоматизиране на междуградско пътуване, ще изведат от трудовия пазар на САЩ около 2,2 млн. души. Те няма да работят тази работа, но ще имаме по-оптимизирана и по-евтина доставка на стоки. Това ще създаде възможности за по-евтина икономика и ще добавя стойност".

По думите на Манев българските компании също трябва непрекъснато да се пренастройват. "Българските техонлогични компании изключително активно работят на развитите пазари, а малка част и на далекоизточния пазар. Но има и такави с интереси в Близкия залив, където се очаква бум на електронната търговия".

Манев коментира и въпроса за бъдещето на финтех компаниите в света и по-конкретно на източните пазари и заяви, че "светът е голям, но във всяка държва има контекст и това дава възможност на един или друг вид технологични компании" да навлизат и да се развиват успешно.

Опасни ли са така наречените виртуални пари? Какво е бизнес приложението на добавената реалност?

Успешните бизнес модели - виртуалната, добавената и смесената реалност ще променят начина, по който общуваме. Тази промяна е толкова дълбока, че се докосват индустрии, които са изключително консервативни. Все повече музеи обмислят качването на колекциите си виртуално, например. Това докосва много сериозно ежедневието ни".

Всяка мощна технология може да бъде страшна и ключът е в това дали ще се използва за нещо позитивно или за нещо опасно. Отделно, като самостоен продукт, приложението на виртуалната реалност разширява и подобрява процеси, които вече познаваме, каза от своя страна Момчил Алексиев от VR Express. "В бъдеще ще можем например да браузваме уебстраници, на музеи или магазини например, използвайки технологиите на виртуалната реалност".

По думите на Алексиев приложението на виртуланата реалност става все по-широкоприложимо и достъпно в медицината, архитектурата и образованието.

Какви са основните трендове в развитието на тези нови технологии в момента? Отличава ли се българската среда с достатъчно енергия и има ли "светлина в тунела"?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Променят разбира се - бабите - 60 годишни офис шефки гледат 40 годишните ИТ специалисти и си викат:"тоя требе да го сгърча на максимум, че иначе ще почне да забелязва, колко ми е мъглуво туй компютъра"...
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига е, коча ти и той ли пие? Не го трови така животното, пък и не е хубаво да заносвате алкохола. Кво като сте от село. Има неща, дето и на село не са убави...
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ич не ме грее пия си скоча иси се плискам на село с маркуча че рахат да мие
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига бе а по малките що щото не черпи да е дошъл да плати данък мито че да го черпя покрил се гъзар
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То подпомага големите само които ползва добър иновационен подбор на персонал
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно четвъртия дали прати обслижващия персонал или в момента набира инвестиции т.е подбор на нов персонал
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да неска будното операторче сигорно бе на работа андроида цел ден нее наред семержиев иди одари една мотика бре
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои знае на колко ли ракии е въвел нововъведения в бизнеса и с хората
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ба че тия да не са на 15 бе бро знам ли
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що щотоси неправим кефа зарад това че на.некои не му е кеф ми и на мен не мие кеф много неща които виждам ма съдба
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти пък то нее оттия то е тиражирано от някои та да му е кеф тоя дали знае оня го прави с цел завист благодаря приятелю
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е не като оня де си споделя клип във феисбук и го е изтрил по това си личи какъв е феисбук споделл ще споделям каквото си искам аман от смотани дижеи в ловеч
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
)))))
Kak tehnologiite shte promeniat ALCHNOSTTA,ZAVISSTA I BEZBOJIETO VUV BIZNESA???