BulgariaSat-1 се позиционира успешно в орбита

Спътникът ще има живот и гориво за над 20 години
Обновена: 5 юли 2017 14:46 | 5 юли 2017 14:30, Елка Василева
48
BulgariaSat-1 се позиционира успешно в орбита
Снимка: БТА

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 достигна българската позиция на геостационарната орбита на 3 юли в 9:30 часа, съобщиха от "Интелдей солушънс".

В процедурите по достигането до орбиталната позиция участваха българските екипи в София и Пало Алто. Екипът на България Сат потвърди, че сателитът ще има живот и гориво за повече от 20 години.

Още по темата

"Успешното позициониране на BulgariaSat-1 е още едно голямо постижение за екипа ни, но и за България, и за нашите клиенти. Ако всичко върви по план, BulgariaSat-1 ще започне да излъчва в началото на август", каза Максим Заяков, изпълнителен директор на България Сат и Булсатком.

BulgariaSat-1 бе изстрелян от "Спейс Екс" на 23 юни в суперсинхронна трансферна орбита, която позволи на сателита да използва по-малко гориво за достигането на позицията си.

Спътникът ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Освен за телевизионни и комуникационни услуги BulgariaSat-1 може да се използва за осигуряване на пренос на данни към мобилни мрежи, както и при форсмажорни обстоятелства - аварии, вследствие на природни бедствия - земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22-това че имаш регистрирана търговска марка като "Bulgaria Sat " , "Bulgaria Air" ,"BulgarTabac" , "BulgarPlod", или пък " Turk Telekom" , ти дава правото да слагаш въпросната марка върху сателити , камиони или пък щайги с домати . Не мога да си обясня подобни коментари , иначе браво на българската компания и дано имаме повече такива , които не печелят от залагания и билетчета .
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментари както винаги отчайващи...
23
2
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Това добре, ама Тypкeй сат2. ...когааа????
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22 - а ти какво плащаш за държавния символ "знаме" , произведено в Китай , който си окачил на огледалото в колата си ?
21
0
 
16
 
! Отговори
niki преди 6 години
Никой не ти забранява да си кръстиш сателита както искаш.За справка - Hellas Sat която си е частна компания и използва името, което гърците ползват за да си наричат държавата - Hellas
20
32
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Възможността да имаш сателит дава ли право да изпишеш името на държава на него?Това се пита във въпроса.Кой дава право на частна фирма да използва държавен символ какъвто е името на държавата, и дали това право е достъпно за всяка частна фирма която има пари?Просто разсъждавам,а юридически казуса със сигурност е дискусионен!Държавни символи като име,герб,знаме,химн и др.,със сигурност се ползват със много сспециален разрешителен режим
19
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
успех за България е че българска частна компания финансира и работи по проект в сферата на високите технологии , който я прави един от големите играчи в региона през следващите 20 години . И всичко това без да се разчита на държавата . Кой е казал че трябва сами да изработим сателита и да го изведем в орбита , след като има компании , които правят това по-добре и по-евтино , а това все пак е бизнес .
18
5
 
10
 
! Отговори
да видим плановете преди 6 години
Добре, сега чакаме да видим новите предложения на Булсатком за хм, ?сателитен, мобилен интернет?. Какъвто и да е, ако има добро покритие, съм сигурна, че ще има и клиенти.
17
33
 
22
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Какъв успех е това за България, че нещо несхващам ?. Частна фирма си поръчала на друга частна фирма да и направи сателит и да го изведе в орбита, и ? Индия , Китай , Русия , САЩ и др. Сами си правят и изстрелват сателити и даже една изостанала според евроатлантическата пропаганда държава Северна Корея има собствени сателити и ракети.
16
12
 
9
 
! Отговори
Мутра от Банкя преди 6 години
Хмм, трябва да се прати Цецо да проучи въпроса за отчисление от печалбата. Заяков излезе тарикат и късметлия, изтървахме го навремето. Ще съберем групата да помисли дали не може да се национализира сателита.
15
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хейтъри бе. Руските *** не харесват когато България има успехи!!! Напред България!!!
14
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, и кво от тва ?
13
3
 
7
 
! Отговори
гого преди 6 години
и западна
12
4
 
14
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
е напишете му позицията де, 1,9Е и всички които са без южна тераса да му мислят :)
11
33
 
15
 
! Отговори
DarkLord преди 6 години
Аз си купих мерцедес по поръчка, тунинговах го малко, залепих му лепенка БългарияМерц и сега имаме първия български мерцедес ..
10
3
 
39
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Плащаш / произвеждаш / закупуваш сателит и си го пускаш в орбита по надлежния ред. Другите да си съберат парички или да привлекат инвеститори и да направят същото. Ама то не е като да изнасяш винкела от Промет, нали!?
9
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
кога ще го видим надписан на хд
8
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еии само омраза... Ама нищо с гадния американски сателит ще си имате обхват и по селата да хейтите в гадния американски интернет.
7
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това значи ли че всяка частна компания може да пуска сателити с името България?Кой дава разрешение за това?Кой е дал това предимство на Булсатком пред другите?
6
14
 
36
 
! Отговори
tt преди 6 години
До Български?- Ами ти на американска ракета носител руски флагове ли очакваш да има бе подлого кремълска???