Астероид с размер на автобус се размина със Земята

Специалисти следят за приближаването на друг - 2012 ТС4
3 окт 2017 10:51, Петя Славова
29
Астероид с размер на автобус се размина със Земята
Снимка: архив, Reuters

Астероид с размер на автобус премина на сравнително близко разстояние край Земята, но без да създаде заплаха за стълкновение с нея, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на НАСА, според което астероидът се е приближил до нашата планета на разстояние от 87 хиляди километра. Това е станало в понеделник в 13:20 часа българско време. Небесното тяло, чието официално наименование е 2017 SX17, е прелетяло между Земята и Луната, която е отдалечена от нас на 384 хиляди километра.

Астероидът е бил открит на 24 септември. По изчисления на учените той извършва една обиколка около Слънцето за 467 дни, пише БТА.

Сега специалистите от НАСА  следят за приближаването на друг астероид - 2012 ТС4.

Той ще премине край Земята на 12 октомври на разстояние от 43,5 хиляди километра. Диаметърът на небесното тяло е между 12 и 27 метра. Той е близък по маса с Челябинския метеорит, който навлезе в земната атмосфера на 15 февруари 2013 година със скорост 18 километра в секунда.


29
Още по темата: астероидНАСАземя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
сащ суперсила ,хаха преди 1 година
Защо не падна в сащ ма..мицата му ?
26
0
 
5
 
! Отговори
Кеплер преди 1 година
Спрямо космическите мащаби това е все едно две коли движещи се със 120 км/ч. да се разминат на 4 см.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я

Най-голямата заплаха идва от масивните метеорити и комети намиращи се в пояса на Кайпер и облака на Оорт, но за наше щастие за да ни достигнат трябва да преминат между масивните газови гиганти с колосална гравитация Нептун, Уран и най-вече Сатурн и Юпитер. Тоест необходим е много точен изтрел за да бъде улучена Земята. Така че сблъсък с масивен метеорит като онзи причинил измирането на динозаврите е по-скоро теоретична, отколкото реална заплаха.
24
3
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 1 година
Ще каца в чинията на Бузлуджа !
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я

Космически билярд не съществува, има изчислими траектории на небесните тела. Важно е да се знае какво представяват метеоритите и кометите, а именно те са остатъчен материал от формирането на слънчевата система. Тоест в "бебешката" си възраст в слъчевата система е имало много масивни сблъсъци, но след това наличната материя се оформия в по-големи тела като планетите и по-малки като спътници, метеорити и комети, със свои собствени стабилни орбити, вероятността от сблъсъци намалява.
22
0
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Да Луната се отдалечава от Земята, това е лесно измерим факт, но реално тя ще се откъсне от орбитата на нашата планета, дълго след като Слънчето се е превърнало в червен гигант и ние е погълнала или изтласкала в междузвездното пространство, което най-вероятн ще се случи след между 1 и 2 милиарда години. Има много спорове как се е формирала Луната, но според доста теоретични модели, тя е възникла в резултат на титаничен сблъсък между Земята и друга планета.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я

По принцип такава програма трябва да е приоритет на всички правителства на планетата, но за съжаление не живеем в перфектен свят.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я

Всъщност в момента мислят че в MIT се разработва сонда която всъщност ще може да обработва подобни астероиди и да извлича рудата от тях. Което пак включва отклоняване на орбитата нали до безопасна такава при която да се действа спокойно.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17

Нищо, какво. Просто колкото повече се отдалечава толкова влиянието и върху Земята ще намалява. Но това няма да стане за година две, а за милион години. Знам, че не ви засяга понеже вие живеете ден за ден и такива факти слабо ви касаят.
18
1
 
10
 
! Отговори
Я преди 1 година
Космическият билярд продължава от зората на времето и няма да спре затова, че на хората така им се иска ! Един разумен вид би вложил ресурсите си в средство за разбиване или отклоняване на астероиди, а не в оръжия за масово изтребление ...
17
2
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
И какво като се отдалечава!Ако Луната се отдели от Земята пак на чака смърт!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8

"Дали се отдалечава може би знам по-добре и от теб"

Ама естествено, че знаеш по-добре не съм се и съмнявал, че българина е вещ по всички въпроси.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13

Така да, но реално Луната се отдалечава от Земята от момента на нейното създаване.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човеците започват да виждат "Краят" на хоризонта..........
13
0
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Теоретично е възможно Луната да се сблъска със Земята, например ако голяма комета или астероид я удари и промени траекторията й, но това са само хипотези.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива метеорити, дори и два пъти по-големи не са опасни, те обикновенно изгарят в атмосферата, в замисимост от това под какъв ъгъл навлизат, от какво са изградени и т.н. Опасността от метеоритите е малка, като остатък от формирането на слънчевата система с времето опастността от сблъсъци на небесни тела със Земята прогресивно намалява.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ни пропусна но все някой ще ни уцели.
И тогава ................мачът свършва, завесите падат и както казват американците "All Bets OFF"
10
0
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Отляво или от дясно мина ?
9
7
 
0
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Жалко. Дано следващия път да удари и унищожи комунистите!!!
8
3
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Пак ти казвам колкото Луната ще се сблъска със Земята толкова и някой астероид ще ни удари. Дали се отдалечава може би знам по-добре и от теб и не ми докай ами чети какво ти пиша.