Запознайте се с Аи-Да: Тя е роботът художник, добър колкото великите творци

Хуманоидът е готов да представи първата си изложба
5 юни 2019 18:37, Нели Христова
23
Запознайте се с Аи-Да: Тя е  роботът художник, добър колкото великите творци
Снимка: The Telegraph

На Роден му отнема четири десетилетия да завърши великата си скулптура "Портите на Ада". На Леонардо да Винчи – 14 години, за да приключи шедьовъра си Мона Лиза, макар и според експертите, тя така и да не е завършена. Аи-Да може да завърши сложен портрет само за 2 часа. А съвсем скоро ще представи и първата си изложба в Оксфорд.

Предимството, което Аи-Да има, а великите майстори нямат, е фактът, че тя е хуманоид - изкуствен интелект, който може да рисува лица на хора, използвайки очите си и молив в ръката си.

Според нейните създатели творбите й са на нивото на много съвременни автори. Аи-Да може да нарисува портрет само от бегло наблюдение, може да създаде красива концептуална картина, пълна с политически мотиви и напоследък навлиза и в света на скулптурата.

Кръстена на легендарния математик Ада Лъвлейс, Аи-Да има красиво лице, може да ходи и да говори, както и да държи молив или четка.

Но дали машината не поставя света на изкуството пред колапс? Тя може да се учи всекидневно на нови, изключително сложни методи на рисуване.

Аи-Да започва с базови знания, които включват фотографии на дървета и пчели. По-късно те се развиват до такава степен, че тя създава картина, която представлява разбито стъкло рефлектиращо крехкостта на природата.

"Не можем да предположим какво ще създаде, какъв е лимитът на таланта й", казва Ейдън Милър, куратор на изложбата Unsecured Futures, която ще бъде открита съвсем скоро в Оксфорд, пред The Telegraph.

"На прага сме на нова ера за изкуствения интелект и ще бъде впечатляващо да видим какво може да промени това в изкуството", добавя той.

Но е категоричен, че не би искал да замени живите артисти.

Всъщност Милър свърза възхода на ИИ с появата на фотографията.

"През 1850-те, всички са си мислили, че фотографията ще измести художниците и изкуството им, но тя го допълни – превърна се в нов жанр и отвори място за много нови творци", мотивира се той.

Милър се надява и на още нещо – че вниманието, което привлича неговият робот ще насърчи обществения контрол над технологиите и най-вече изкуствения интелект. Това включва опасността, на която те поставят природата, като например смъртта на прилепи и насекоми заради 5G мрежата.

Аи-Да идва от фирма за роботи в Корнуол, а специалисти от Лийдс са изработили специалната ръка, с която машината държи четката.

Заплахата за природата ще е основна тема в цялата изложба, като тематиката ще се открива дори в дрехите на Аи-Да, които са създадени изцяло от опасни отпадъци, като пластмаса и мрежа, извадена от морето.

Творбите на Аи-Да също включват и почит към известни учени, като нейната кръстница Ада Лъвлейс и Алън Тюринг.

Тя също така взима участие в пърформънси, като четене на поезия.


23
Още от НОТИФИКАЦИИ
Нов проблем за Boeing – дефектни крила
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"добър колкото великите творци"
---
Интересно, дали може да нарисува "Слънчоледите" или накоя таитянака (както Гоя), или Палома, Герника ... Да създаде?
Защото съсм съгурен, че може да повтори всичко, по-точно и най-добрия фалшификатор, но не може да създава нищо! За създаване трябва душа, чувства и въобще човещина!
Така, че - "а у лево" с тоя AI!
15
0
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 2 седмици
а и - да! имаш и още едно предимство. силиконови имплантатни и инжекции с ботокс няма да са съвсем чуждо тяло за твоята конструкция... ;-)
14
0
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 2 седмици
Hallo baby!
представа си нямаш колко много се радвам, че произведенията ти ще се ценят от "филантропите", които печелят милионите си много, много по-бързо отколкото ти ще можеш да прерисуваш джокондата... така най-после ще се получи баланс между изкуствения интелект, изкуството, притежателите на парите и липсата на всякакъв интелект у последните... :-))) (това бе един кратък, виртуален, междуинтелектуален разговор :-)))
13
0
 
1
 
! Отговори
снайпера преди 2 седмици
До V

И що си мислиш, че ми дреме за некво си домино
Вече и света да се срине, не ми дремее
12
0
 
1
 
! Отговори
V преди 2 седмици
Един ще падне, само един да падне и доминото е наредено ... И ефекта на доминото ... Продължавайте да ровите ...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 5 иска се на всеки да така е ,че има много кукли но тази я рекламират
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 2

Еш па тоя... Ко им на картинката? Става!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То, съвременните "художници, артисти, певци и писатели" не е много трудно да ги надминеш, даже и да си без искуствен интелект. Дори и без никакъв интелект не никак трудно.
Аз проглрамирам CNC-металообрабоващи машини. Мога да накарам машината от метал да направи каквато си искате скулптура, но аз не съм скулптур. Аз съм "карач" на машина! Моето не е изкуство. Същото е и с тази кукла с "изкуствен интелект"- фотография през филтри и малко по по-друг начин. Ама е фотография!
8
0
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 седмици
Отдавна си сглобявам една, подобна, че и по учена . Лошото е, че бавно става и търпението ми се иэчерпва.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хехее, отново 5G. Пропагандата върви с пълна сила.

Няма страшно, като изхвърлят Хуаявея, извъднъж ще се окаже, че заради 5Г-то ще опазим природата. Подковано със 100 довода.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Маестрото от Банкя е недостижим.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 4

Човек има супер реалистични кукли за по 2-3000 леа като толкова ти се иска...
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Народа я иска не за тия неща в статията а за пълна програма да каже цена на робота
3
0
 
12
 
! Отговори
ДГД преди 2 седмици
А докато си почива, може ли да свири... на флейта?!?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може би, за тези за които картина, е фотография с различна техника, и да рисува добре робота. За останалите, този проект е анти изкуство.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ай Да одим у нас!