Най-необичайните предмети, които астронавтите носят в Комсоса за късмет

Плюшен динозавър прелетя по време на излитането на Falcon 9
10 юни 2020 19:36, Нели Христова
9
Най-необичайните предмети, които астронавтите носят в Комсоса за късмет

Когато тръгват на приключение, хората не взимат само най-важното, но и предмет или тотем, който им носи късмет. За вярващите това може да е разпятие, броеница или дори корана. Суеверните моряци носят амулети, за да си осигурят "спокойно плаване". Войниците пазят снимките на семействата си, а още преди да е измислена фотографията, те имат навика да носят със себе си кичур от косата на любимата си.

А когато преди няколко седмици двамата астронавти на SpaceX излетяха с ракетата Falcon 9, техният тотем бе плюшен динозавър, оставен от децата им. По-наблюдателните зрители успяха да го забележат как той прелита спокойно по време на изкачването към МКС.

През годините, астронавтите взимат със себе си най-различни причудливи предмети, които в последствие остават да се реят над главите ни. По времето на мисиите Аполо е имало сериозни ограничение за това, какво мъжете могат да вземат със себе си - всеки от тях имал "малко пликче с лични вещи".

Разбираемо, най-често астронавтите се спирали на снимки на семействата си. По време на мисията на Аполо 16 през 1972 г. Чарлз Дюк решава да остави своите фотографии на лунната повърхност, с ръчно написано послание за онези, които ще се качат на спътника след него. Тогава той още не знае, че слънчевата радиация ще заличи както семейството, така и посланието му. 

А когато на 20 юли 1969 г.  лунният модул "Орел", който носи астронавтите от мисията Аполо 11, набожният Бъз Олдрин носи със себе си чаша, вино и парче хляб. Преди Нийл Армстронг да стъпи за първи път на Луната, Олдрин настоява за минута мълчание, за да прочете част от Евангелието от Йоан. Първата течност, разлята на Луната, е в знак на причастие.

През 1971 г., Алън Шепърд от Аполо 14 успява да убеди НАСА да му позволи да вземе стик и топка за голф. Той прави може би най-странния удар в историята на този спорт, а топката остава на лунната повърхност.

Ала най-необичайно от всичко е малката керамична пластина, която съдържа шест произведения на изкуството. Тя се озовава на Аполо 12 нелегално. Творбата, наречена "Лунен музей" е създадена от артиста Форест Майерс от Ню Йорк. Той имал съучастник - един от инженерите, който му бил близък приятел. Пластинката, която съдържала творби както на Майерс, така и на други автори, включително Анди Уорхол, била скрита в краката на лунния модул от съучастника на артиста. Те останали завинаги на Луната, както и първата лунна арт галерия.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руските космонафти носят задължително със себе си икони на Путин и Сталин осветени със светена вода от православен отец член на ФСБ-КГБ.
6
2
 
35
 
! Отговори
мдаа преди 4 месеца
Гледах телевизонно интервю с един американски астронавт с много полети , който каза че вай-важното било да не пърди в скафандъра ,защото няма къде да отиде.
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ДО МОДЕРАТОРИТЕ;КОМЕНТАРИ КАТО НОМЕР 5 ЗАЩО НЕ ГИ ИЗТРИВАТЕ НЕ ОБРЪЩАЙТЕ САЙТА В ПОРНО
4
0
 
37
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 месеца
Аз ако...стартирам в Космоса,ще си взема един буркан компот от...дренки,та ако се...поразхлабя,да не...***ра кораба.Дренките винаги...затягат,от мен да го знаете.
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя Комсос некъв ресторант ли е, ко е?
2
1
 
35
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 месеца
Най-необичайните предмети са патрончетата "Столичния" на руските космонавти. На останалите Астронавти им е забранено да се квасят с алкохол!
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имаше още по-интересна статия.
Без разлика в нацията, както руски така и американски космонавти крият някъде в космическия кораб пиячка и след това се напукват като талпи в космоса.
Имаше една американска астронавтка лесбийка, която шпионираше любовницата си от космоса и направи някакви мушенгии с банковата й сметка.
Друга американка пък повреди тоалетната в станцията.
Откачалки в космоса.