AI предвижда усложненията от болести по-добре от лекари

Той е предвидил смъртта на пациенти с 95 на сто точност
10 юни 2023 20:05, Стела Стоянова
30
AI предвижда усложненията от болести по-добре от лекари
Снимка БГНЕС

Изкуственият интелект (ИИ) може да предвижда усложненията от различни заболявания по-успешно, отколкото лекарите, съобщава АФП, цитирана от БТА.  Възможностите на ИИ за образна диагностика вече са доказани. Изкуственият интелект показа, че е способен да издържи успешно изпитите, които полагат студентите по медицина. Сега ИИ демонстрира още една способност – да предвижда риска от смърт, от повторен прием в болница и възможни усложнения. Изследването на тази възможност на изкуствения интелект е публикувано в сп. „Нейчър“ .

Разработката е на екип от факултета по медицина на университета „Гросман“ в Ланген, Ню Йорк. Тестовете на софтуера са проведени с множество болници, с които работи учебното заведение, като целта е била да се предвиди регулярната употреба на ИИ в медицинската практика. Водещият автор на изследването Ерик Орман, който е неврохирург и инженер по информатика, обясни, че възможностите на ИИ да предвижда усложнения съществуват от дълго време, но досега не са използвани много в практиката, тъй като предполагат сериозна работа по събиране и форматиране на данните.

Според Орман „съществува нещо, което е общо за медицинската практика навсякъде по света и това е воденето на бележки от страна на лекарите на база това, което виждат. Лекарите разговарят с пациентите. Следователно нашата идея е да проучим дали можем да използваме тези бележки като източник на данни и да конструираме модели.“

Едно от основните предизвикателства пред софтуера е била интерпретацията на езика, използван от лекарите. Вариациите могат да бъдат големи в зависимост от специалностите, особено в съкращенията.

Тествана е и употребата на ИИ в реални условия. Анализирани са медицински доклади от болница в Манхатън, а впоследствие резултатите са сравнени с тези в болница в Бруклин. Лекарите са успели да установят множество случаи, в които предвижданията на софтуера са били точни.

Софтуерът NYUTron е идентифицирал 95 % от случаите на починали пациенти в партньорските болници и 80 на сто от тези, които са приети отново в болница по-малко от месец след изписване. Резултатите са по-точни от по-голямата част от лекарските прогнози и от информационните модели, които не са основани на ИИ.

Софтуерът е предвидил с точност 79 % от продължителността на болничния престой, 87 % от случаите, в които на пациентите е отказано покритие на болничните разходи от медицинската застраховка, и 89 % от случаите, в които пациентите са страдали от допълнителни патологии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: изкуствен интелект
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
15
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 11 месеца
Разбира се. До 2025 година автоматизираме абсолютно всички професии. Днес благодарение на софтуера, който разработихме от нашата компания, изхвърлихме 1000 бачкатори от работа. Кеф ми беше да гледам как плачат като им казах, че са ненужни за света.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Възможностите на ИИ за образна диагностика вече са доказани. Изкуственият интелект показа, че е способен да издържи успешно изпитите, които полагат студентите по медицина" - Изпитите по медицина са тест за памет и проверка на това, как реагира някого при често срещани случаи. Не нисля, *** след като вкарам мозъпни иноланти, няма д аи а повек, кокто да неги мине
2
0
 
7
 
! Отговори
НъРъБъ преди 11 месеца
Превода на статията ок ли е? При копи- пейст стават грешки. Нещо за морето в Гърция или за нарастващите цени на хралупите няма ли?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И това изненада ли трябва да е?