≈дин от "кръстниците" на »» с нови предупреждени€

“ой насто€ва властите да имат контрол
30 юни 2023 15:15, Ќели ’ристова
66
≈дин от "кръстниците" на »» с нови предупреждени€
—нимка: Pixabay/geralt

ƒжефри ’интън - един от така наречените "кръстници" на изкуствени€ интелект (»»), призова правителствата да се намес€т и да гарантират, че машините н€ма да поемат контрола над обществото.

’интън влезе в заглави€та на вестниците през май, когато об€ви, че напуска след десетгодишна работа в Google, за да говори по-свободно за опасностите от изкуствени€ интелект, малко след като пускането на ChatGPT завлад€ въображението на света.

¬исокоуважавани€т учен в областта на изкуствени€ интелект, който работи в университета в “оронто, говори пред препълнена зала на технологичната конференци€ Collision в канадски€ град.

Ќа конференци€та се събраха над 30 000 основатели на стартъпи, инвеститори и служители в технологични€ сектор, повечето от които искаха да научат как да €хнат вълната на изкуствени€ интелект, а не да чу€т урок за опасностите от него или призив за намеса на правителството, коментира сайтът Science Alert.

"ѕреди изкуствени€т интелект да стане по-интелигентен от нас, мисл€, че хората, които го разработват, тр€бва да бъдат насърчавани да положат повече усили€, за да разберат как той може да се опита да отнеме контрола", казва ’интън.

"¬ момента тук има 99 много умни хора, които се опитват да направ€т »» по-добър, и един много умен човек, който се опитва да разбере как да го спре да поеме контрола над нас. ћоже би искате да бъдете по-балансирани", каза той.

’интън предупреди, че рисковете, свързани с »», тр€бва да се приемат сериозно.

"ћисл€, че е важно хората да разберат, че това не е научна фантастика, не е просто вс€ване на страх", насто€ той. "“ова е реален риск, за който тр€бва да мислим и да измислим предварително как да се справим с него."

’интън изрази загриженост и затова, че изкуствени€т интелект ще задълбочи неравенството, тъй като огромни€т ръст на производителността от внедр€ването му ще бъде в полза на богатите, а не на работниците.

"Ѕогатството н€ма да отиде при хората, които вършат работа, а ще направи богатите по-богати, а не по-бедни - а такова общество е много лошо ", добави той.

”чени€т посочи също опасността от "фалшиви новини", създавани от ботове от типа на ChatGPT, и изрази надежда, че съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, ще може да бъде маркирано по подобен начин, по който централните банки маркират парите в брой.

"ћного е важно да се опитаме, например, да маркираме всичко, което е фалшиво, като фалшиво. Ќе знам дали можем да направим това технически", каза той.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


66
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
60
0
 
6
 
! ќтговори
 аскетя преди 10 месеца
¬ Ѕългари€ никой не се плаши от изкуствени€ ≈нтелект щом четем ≈нт≈л≈гентните стати… на *** и компани€ ***!
59
3
 
5
 
! ќтговори
¬ъзраждане ’арманли преди 10 месеца
ѕутин ще смачка »», а после ще има народен съд и Ѕелене.  ебапчето пак ще е 6 ст и пак ще гледаме «латни€ ќрфей.
58
2
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 месеца
дрън дрън, искуствен интелект, дрън дрън.бъдещето със сигурност ще ни изненада.
57
0
 
3
 
! ќтговори
ћорски преди 10 месеца
÷елта на »» е подчини живи€т човек в сво€ служба.»наче »» губи смисълът си ако човечеството изчезне. оето означава,че зад »» пак ще стои „ќ¬≈  който ще управл€ва другите хора чрез »».–еволюциите и превратите ще бъдат безмислени.»» се €в€ва инструмент на √осподстващата —ветовна ќлигархи€,ко€то след крахът на ,,демократичната система" вече цели пълна финансова дегитализаци€.»» ще управл€ва дигиталните пари,а от там и съдбата на хората. ойто държи »» в ръцете си,“ќ… ≈ ¬Ћј—“≈Ћ»ЌЏ“ Ќј —¬≈“ј.
56
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 месеца
ѕрограмист съм и съм на€сно, че първо »» ще измести много хора от работните им места, а после »» ще поеме контрола върху всичко и от там нататък всичко ше стане необратимо. Ќе случайно и —тивън ’окинг предупреждаваше, но се опас€вам, че духът е изпуснат от бутилката
55
1
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 месеца
“ам където започва цифровото общество н€ма м€сто за аналогови създани€.„овека и животните по сво€та същност са аналогови създани€.ќрганични€ живот е аналогов. “оест за да могат да комуникират на ниво с »» и да се "конкурират" с него на работното м€сто аналоговите създани€ тр€бва да си постав€т чип в мозъка за да могат да комуникират цифрово.“ези които откажат ще отпаднат от цифровото общество. олко от вас действително са готови на тази стъпка? “акова бъдеще ли желаете за децата си ?
54
2
 
6
 
! ќтговори
ѕро—о“о преди 10 месеца
Ѕог създаде човека да се грижи за √радината ћу..“ќ¬ј е предназначението му..Ќо човека се изтарикати,обърна гръб на —ъздател€ си и тръгна по път€,който води единствено към ѕќ√»Ѕ≈Ћ ...¬ръщане назад н€ма..ћного скоро всички ще изпищ€т на умр€ло...Ќема бедни,нема богати...¬сички-в  ёѕј !...
53
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 месеца
Ќ€ма програмист, н€ма проблем.
52
0
 
6
 
! ќтговори
 армазъ —икиш преди 10 месеца
„овека е просто един биологичен буутлоудър за AI, както казва јндрей  арпати. ј, »» почти буутна.
51
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 месеца
 аквото и да се прави, човечеството е обречено. “о почти си изпълни миси€та определена му от бога да създаде машина ко€то може да мисли. ќстана само да може да се възпроизвежда и усъвършенства, от тук насетне човека е ненужен поради ред причини. ѕърво изисква специфична среда, второ изисква специфична храна, трето изхвърл€ прекалено много бокккклуци за да съществува. „овека е невъзможно да насел€ други небесни тела различаващи се съществено от зем€та, не може да живее в открити€ космос.
50
1
 
2
 
! ќтговори
IQ 3.14 преди 10 месеца
представ€м си кво са писали д€довците на нелка лелка и сандеца в сабахл€н.тр филипс като са измислили кръстатата отвертка
49
5
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 месеца
Ѕраво на »», нека се обучи хубаво и на вол€ да се развихр€, той ще е еднакво справедлив и с бедни и богати, каквото за едните, това и за другите, н€ма да ощети никой.:))
48
2
 
6
 
! ќтговори
ѕрограмист преди 10 месеца
ƒо 46 аз щастлив бачкатор не съм виждал.. само се оплакват и реват за заплати и се чуд€т как да си плат€т бързите кредити хахахах
47
1
 
4
 
! ќтговори
Ѕългарин преди 10 месеца
Ќискоквалифицираните гань овци първи ще го отнесат от »».. стават €ко безработни хехе, айде цъкайте ми минусите, които сте се разпознали в коментара ми, минималнозаплатници ;)
46
0
 
4
 
! ќтговори
„аст от стати€та: преди 10 месеца
’интън изрази загриженост и затова, че изкуствени€т интелект ще задълбочи неравенството, тъй като огромни€т ръст на производителността от внедр€ването му ще бъде в полза на богатите, а не на работниците."Ѕогатството н€ма да отиде при хората, които вършат работа, а ще направи богатите по-богати, а не по-бедни - а такова общество е много лошо ", добави той.
45
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 месеца
ƒо ѕрограмистѕак ли ти бе, заместваш мускули със злоба. ѕиши си там програмките и мечтай. Ѕачкаторите както ги наричаш ти ще бъдат винаги много по-щастливи от теб. ѕожелавам ти да посадиш цвете или дръвче.
44
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 месеца
ƒо ѕрограмист ато знам какви хора станаха програмисти сте баси и каймака. ѕовечето са code monkeys.
43
10
 
5
 
! ќтговори
ѕрограмист преди 10 месеца
 еф ми е да мачкам обикновените бачкатори. ѕросто ми е кеф да им виждам разреваните очички и как злобе€т срещу нас, защото сме като божества за т€х.  ак ще ви терминираме, ако зависеше от нас, ама все пак тр€бва да има и обслужващ персонал.
42
5
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 месеца
ƒо ѕрограмист "Ќе машините, а програмистите ще поемем контрола над обществото..." ’ј-’ј-’ј ако това беше »» да ви беше бил шута отдавна ’ј$’ј. ўели да управл€ват!!! ’ј-’ј
41
3
 
5
 
! ќтговори
IQ 3.14 преди 10 месеца
ƒо ѕрограмист *** си погледни обектите, че ако ми се обади още един че нема услуга ше ти напраа ремуса четворен