51,6% от експертите см€тат, че »» е надценен

«а т€х той е по-скоро е статистически алгоритъм от ново поколение
24 ное 2023 13:32, Ќели ’ристова
12
51,6% от експертите см€тат, че »» е надценен
—нимка: Pixabay/geralt

¬секи ден ни бомбардиран новини, за постижени€та на изкуствени€ интелект. Ќе липсват и апокалиптични прогнози свързани с ц€лото човечество или с изземането на милиони работни места. »зглежда обаче не всички са съгласни с тези прогнози и ги см€та за "шумна реклама", пише Fuurism.

¬ проучването сред 1500 души, работещи в областта на технологиите, анализаторите на Retool установ€ват, че 51,6 процента от експертите см€тат, че AI е надценен. “ова е позици€та на мнозинството, защото останалите 25,1 процента см€тат, че AI е подценен, а други 23,4 процента см€тат, че е справедливо оценен, пишат от Dir.bg.

јнкетираните хора включват ръководители, софтуерни инженери, дизайнери и други позиции в различни индустрии - основно в »“ сектора.

¬ижда се, че хората на мениджърски позиции имат по-висока оценка, докато програмистите и по-тесните специалисти см€тат, че AI е основно PR термин.

Ћесно е да се заключи от новинарски репортажи и прессъобщени€, че AI е готов да промени света, но е показателно, че специалистите, с по-близък поглед върху технологи€та, са скептични.

ћнението на експертите е, че изкуствени€ интелект по скоро е статистически алгоритъм от ново поколение. “ой работи толкова по-добре, колкото по-гол€м е обемът на данните, с които е захранен.

јлгоритъмът н€ма реална представа за човешки€ език или изкуство, но може добре да емулира и генерира резултати, подобни на това в базата му от данни.

ќсвен това алгоритъмът е добър и в анализирането, а пон€кога и във вземането на решени€. “ова обаче отново става въз основа на статистика, свързана с бази от данни. „овешки€т интелект не изисква подобно огромно количество информаци€ и ресурси, за да "генерира" нови идеи или данни

—ъществуващи€т днес изкуствен интелект е различен от холивудската представа за него, см€тат програмистите. ѕоради тази причина те не виждат как AI ще промени коренно човешки€ св€т в близкото бъдеще.

¬сичко това обаче не значи, че не са възможни нови драстични пробиви или че съществуващата технологи€та н€ма да е способна да осъществи трансформации. ’ората едва сега започват да измисл€т нови и нови приложени€ на най-добрите генеративни алгоритми.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


12
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
10
1
 
3
 
! ќтговори
’ейт преди 2 месеца
’м, опитах да го ползвам и не е кой знае какво. “р€бва много да внимаваш какво изплюва като резултат. ѕо-скоро е добър като редактор или семантичен инструмент. Ќо и според мен е надценен.
9
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
ѕроблема на човечеството са другото човечество което разпредел€ блага и налага мнение със сила и тн.т
8
2
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
ѕроблемът за човечеството винаги ще бъде не изкуствени€ интелект , а естествената простоти€ на 80% от човешките същества.
7
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
ƒо 2 - инвеститрите с го надценили Ќј макс. √отв€т трилиони инвестицио в т€зинпосока, а OpenAI за 2 година и нещо след GPT-3, е генерирал 30 млн. долара, което на фона на милиардите налети вътре е смешно и желко.
6
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
јз лично съм отврате от опитите за да се създаде машина със съзнание и човешки разбирани€.  акто и ехидните усмивки на разни жалки гущероподобни, които искат хората едва ло не, да умират от глад, защаради машините ...
5
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
Ќаучно-фантастичните измислици за бунтуващи се роботи само прах в очите на баламурниците пред истинските опасности за обществото от тези алгоритми. “ова дава власт на големи корпорации и институции да определ€т ти колко благонадежден си като кредитополучател, дали си "примерен гражданин" на базата на това колко често си посещавал тоалетната например...
4
1
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
“ова са сложни статистически алгоритми, които обработват огромни обеми данни и на база на т€х постро€ват модел, чрез който се вземат решени€ на специализирани задачи - каква реклама да ти покаже, кое видео да ти препоръча, да ти генерира текст или картинки. √енерални€т изкуствен интелект е много различна концепци€ - това е автономно съзнание, което трупа опит, има вол€, репродуцира се и т.н.
3
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
Ќ€ма »». »ма бази данни и скриптове които ги обработват, без да се самообучава. “и€ бази данни са направени и напълнени от хора. Ќаричат го »», щото иначе ще тр€бва да плащат €ко авторски права за съчетанието пр. от 1000 картинки в една.
2
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
Ќе е надценен, но към момента не представл€ва никаква заплаха за човечеството, и н€ма как да реши да вземе властта в свои ръце, каквито научно - фантастични измислици има... »наче скъпите телфони примерно, могат на базата на алгоритми да вземат собствени решени€, като например към 4-g или 5-g, мрежа да се свържат, в зависимост от качеството на сигнала! јко това им умение (да вземат самосто€телни решени€) се усъвършенства, наистина един ден в далечно бъдеще, може и да гледаме бунта на машините
1
3
 
11
 
! ќтговори
‘ин преди 3 месеца
јз отдавна б€х написал, че »» н€ма, а просто сложна програма. Ѕез ¬ќЋя не можеш да мислиш, а »» н€ма свобидна вол€. Ќ€ма и пон€ти€, пон€тийна система, а просто обработва данни от човека. “ова е все едно да кажеш, че търсачката или преводача на всички езици √ъгъл е »».