Какви са предимствата на умния хладилник?

Хладилникът отдавна надскача традиционната си роля, а Family Hub на Samsung е пример за това
Обновена: 16 апр 2024 10:33 | 16 апр 2024 10:32, Александър Попов
Какви са предимствата на умния хладилник?

Интелигентните устройства стават все по-обичайна част от живота ни, но малцина се замислят колко е полезно например да имаш умен хладилник. И какво точно значи умен? Най-често интелигентните уреди са т.нар. свързани такива – устройства, които имат връзка с интернет и функциите им могат да бъдат управлявани от дистанция през смартфон или таблет. Същевременно те дават по-големи възможности за контрол – кога и как да работят, кога да пестят енергия и как да правят живота ни по-лесен. Говорейки за хладилници, нека обърнем внимание защо е по-добре да изберем умен хладилник, отколкото обикновен.

Лесно управление

Едно от основните предимства на интелигентния хладилник е, че има много повече функции от традиционния, но също така може да се управлява по-гъвкаво и по-удобно. Например хладилникът Side by Side Family Hub на Samsung ползва платформа, която дава достъп до множество опции – от управлението на хранителните продукти у дома, през пускането на музика, поставянето на съобщения, гледането на снимки, до създаването на графици и добавянето на различна информация. Всички тези функции се визуализират на дисплей на едната врата на уреда. Всичко е на една ръка разстояние и може да се управлява от едно място.

Без колебания какво да сготвиш

Вечният въпрос, който терзае всеки, грижещ се за храната вкъщи, е „Какво да сготвя довечера“. Умният хладилник на Samsung помага за справяне с моментите, в които идеите са изчерпани, а наскоро сте сготвили повечето си любими ястия. За целта южнокорейската компания е използвала изкуствен интелект и изготвя специални хранителни профили в приложението Recipes чрез своя Meal Planner. Неговата задача е да анализира потребителските нужди и може да изготви цял седмичен план за хранене. По-интересното е, че рецептите са с продуктите, разположени в хладилника, а идеите какво да се сготви са наистина много и разнообразни.

Винаги знаеш с какво разполагаш

Едно от най-големите удобства конкретно на този хладилник е, че за разлика от традиционния, може по всяко време да информира домакинството какви продукти има вътре. Това се случва през специално приложение за смартфон или от началния екран. Samsung е нарекла тази функция View Inside. Тя работи с камери, които са вградени вътре в хладилника, а благодарение на интернет свързаността, потребителят може да провери съдържанието дори когато е навън.

Без изхвърлена храна

View Inside е опция за добро планиране и е отговор на една тревожна тенденция. Около една трета от произвежданата в света храна се изхвърля, което се равнява на около 1,3 млрд. тона на година, сочат данни на World Food Programme. До голяма степен за това са отговорни домакинствата, които често не се съобразяват с нуждите си и трупат излишни хранителни продукти, които бързо се развалят. Производителите на умни хладилници търсят начини как да ограничат количеството хранителен отпадък и предлагат алтернативи за потребителите. Family Hub на Samsung например позволява по-лесно планиране на това какво да се сготви и как да се купуват само продукти, които са наистина необходими. Тази задача е поверена на функцията Shopping list. Както подсказва и името ѝ, тя служи за съставяне на списък за пазаруване, като за написването му може да се ползва докосване или още по-бързо – гласова команда. Този списък може да се синхронизира със смартфона, т.е. може да се проверява и редактира в движение или у дома на самия хладилник. Подобна възможност при обикновените хладилници не съществува.

Работа с други устройства

Удобството на умните устройства се крие в едно основно нещо – свързаността. Идеята зад това е уредите у дома да формират цяла екосистема, която да си взаимодейства и да облекчава затрупания със задачи потребител. Пример за това е функцията Recipe to Oven на Family Hub, която препоръчва рецепти за умни фурни и същевременно може да следи процеса на готвене. Това означава, че хладилникът не само може да разбере с какви продукти разполагате, но и да предложи рецепта с тях, а на финала да даде най-подходящите настройки на фурната, на които да бъде приготвена храната. Процесът е максимално улеснен. Умните уреди не просто се управляват добре, но могат да бъдат и добри съветници.

Интерактивност

Умните хладилници предлагат не само опции за добро планиране. Те имат редица допълнителни опции, свързани с доброто прекарване на времето у дома. В този смисъл хладилникът излиза от традиционната си функция и включва нови. Family Hub например може да се свързва със Spotify или да стриймва подкасти, новини и предавания в TuneIn. На дисплея върху една от вратите също така можете да виждате изписани рецептите, които хладилникът препоръчва. Това улеснява допълнително процеса на готвене, защото не се налага да гледате рецептата с малък шрифт в книга или на смартфона. Същевременно свързаността с други устройства позволява получаването на огледален образ на екрана на телефона и дори на телевизора чрез функцията SmartView. За част от тези функции Family Hub използва вградения си уеб браузър и домашната интернет връзка. Не на последно място трябва да отбележим и наличието на т.нар. Family Board. Чрез него началният екран на хладилника може да се използва за рисунки, снимки, стикери и други послания към останалите членове на семейството. Екранът позволява пускането на видеоклипове, воденето на бележки и дори споделянето на графици.

Хладилникът отдавна започна да надскача добре познатите си функции за съхранение на продукти на студено. Вместо това се превръща в уред, около който се върти животът у дома и то по смислен и удобен начин. Всичко това се случва без фиксация върху прекомерното трупане на продукти и с повече мисъл за това от какво имат нужда членовете на домакинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase