»зкуствени€т интелект разтърсва журналистиката

ўе причини промени в новинарската среда
20 апр 2024 21:20, —тела —то€нова
38
»зкуствени€т интелект разтърсва журналистиката
—нимка Ѕ√Ќ≈—, архив

»зкуствени€т интелект разтърсва журналистиката и в краткосрочен план ще причини "основна пром€на в новинарската среда", каза медийни€т експерт ƒейвид  асуел пред ј‘ѕ.  ато бивш служител в Yahoo! и BBC News Labs, клонът за иновации на британски€ телевизионен оператор,  асуел говори пред лидери в индустри€та, събрани в италиански€ град ѕеруджа, за да обсъд€т най-големите въпроси пред техни€ сектор.

 ак виждате журналистиката на бъдещето?

„Ќе знаем. Ќо това, което се опитваме да направим, е да разберем всички възможности или колкото можем повече от възможностите. Ќо мисл€, че има н€кои неща, които стават по-€сни: едини€т е фактът, че повече медии веро€тно ще бъдат създадени и генерирани от машини. ѕо този начин машините ще събират повече информаци€ в журналистиката, ще се занимават повече с продуцирането, с аудиото, видеото и текста и ще създават онзи вид потребление, който ще се хареса на потребителите. “ова е много фундаментална пром€на в информационната среда като ц€ло и в новинарската среда в частност. “ова е структурно различно от това, в което се намираме сега. Ќе знаем колко време ще отнеме - може да са две, четири, седем години. ћисл€, че ще бъде по-бързо, защото има много малко съпротивление. ’ората н€ма да се нужда€т от новинарски устройства, от нов хардуер, те като производители н€ма да се нужда€т от много пари, от технически опит. ¬сички тези неща, които са били бариери в предишното поколение на изкуствени€ интелект (»» или AI), вече не са бариери, благодарение на генеративни€ »»".

 акви са последните събити€ в редакциите?

„≈дин вектор на развитие са новите инструменти, които позвол€ват работни€ процес с »», например в Politikens в ƒани€, да се фокусира върху това да направ€т съществуващите продукти и дейности по-ефективни. Ќо това също е основа за прехода на техните продукти, т€хната работна сила и дейностите в тази нова среда. »ли в света на »». »ма инструмент, който Google е създал -- кодовото име е „Genesis” -- който се тества с издателите. Ќ€кои издатели изграждат свои собствени. ўе има платформени версии на тези инструменти. “ова са инструменти, при които вие пренас€те събирането на вашите новини от л€вата страна: файлове, преписи, аудиозаписи, видеоклипове,... примерно. “ова ви помага да правите неща като анализи, резюмета, превръщане в скриншотоне, аудиозаписи. “е са оркестрирани от инструмента. “ова, което журналистът прави, е да координира инструмента, да провер€ва съдържанието докрай и да редактира. –аботата се превръща в използване на инструмента като редакционен мениджър, което е плод на »». “ехнически това работи. Ќо е съвсем различно да го задействате в нюзрума, в една гол€ма редакци€ и да го използвате ден след ден, месеци след месеци. “ова е гол€м въпрос: ще бъде ли възприето с ентусиазъм, ще се използва ли по начин, който не е много продуктивен в дългосрочен план, или това ще повиши драстично производителността на редакци€та?“

 аква е цената?

„ѕрез последното десетилетие беше много скъпо. Ѕеше много трудно: имате нужда от данните, тр€бваше да изградите хранилище за данни, да сключите бизнес сделка с облака Amazon или Google Cloud, тр€бваше да наемете специалисти по данни, да имате екип от инженери по данни. “ова е гол€ма инвестици€. —амо BBC, New York Times или медии от такова ниво можеха да си го позвол€т.

“ова н€ма да бъде така с генеративни€ »». ћожете да управл€вате работни€ процес с новини чрез интерфейси, за които плащате 20 долара на месец. Ќе е задължително да бъдете програмист. ¬сичко, от което се нуждаете, е мотиваци€, ентусиазъм и любопитство. »ма много хора в новинарските организации, които не са се занимавали с »» в миналото, защото не са имали техническа подготовка, но сега просто ще могат да го използват. “ова е много по-отворена форма на »»: както по-малките редакции могат да направ€т много, така и по-младите индивиди в по-утвърдените редакции могат да направ€т много. ћисл€, че това е хубаво нещо, но е и разрушително нещо. „есто вътрешната политика в редакциите се нарушава от това.

Ќа какъв етап от »» сме?

„»» съществува от 50-те години на минали€ век. Ќо »» за практически цели се по€ви с ChatGPT. ўе мине доста време – години – преди наистина да разберем как да ги използваме за ценни неща. »ма толкова много неща, които можете направи с т€х. –искът за журналистиката е, че други организации, стартиращи фирми, технологични компании ще прав€т нещата в новините по-бързо от сами€ св€т на новините. ћного стартиращи фирми изобщо н€мат редакционен компонент. “е крадат съдържанието на новинарските организации, н€кои покриват ниши: след€т прессъобщени€, канали в социалните медии, PDF от доклади.

 акви са рисковете?

„∆урналистиката не се справ€ добре през последните 10 или 15 години, всъщност н€ма надеждна визи€ за бъдещето за това как това ще се случи само в света на социалните медии. “ова, което AI прави (е), че дава новинарските организации имат шанс да промен€т тази ситуаци€, да участват в нова система. ’убаво е да сте оптимисти, да се ангажирате, да проучвате, да правите проекти, да експериментирате, може би да промен€те начина си на мислене, това е положително.  акто ƒжелани  об, декан на  олумбийското училище по журналистика, казва: „+»» е непреодолима сила, около ко€то журналистиката ще тр€бва да се организира“. Ќ€ма как изкуствени€ интелект да се адаптира към журналистиката. /Ѕ√Ќ≈—, ј‘ѕ
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


38
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
30
0
 
1
 
! ќтговори
ћъск преди 1 месец
јнтропогенен експеримент за „ипиране на примитивни форми от сибир , се оказаха неуспешни .»нстинктът ,,водка,, разрушава всички настройки .
29
2
 
2
 
! ќтговори
»“тата обраха народа преди 1 месец
ѕрограмистите прав€т изкуствени интелект и които остав€т млади журналистки без работа и после да ги подмам€т за женен е защото програмиста има пари. «ащо не прав€т изкуствени интелект и които да смен€т тираджиите? «ащото си падат по млади журналистки а не по потни тираджии. ћного е просто всъщност
28
1
 
1
 
! ќтговори
’ранилка за мисирки преди 1 месец
Ќищо не промен€ »», пак кълват на *** и фейк.
27
1
 
1
 
! ќтговори
 акто пее —лавун преди 1 месец
ќще не се е качила в джипа и ву е свалила ципа и му е лапнала микрофона и прави Nom Nom Nom
26
0
 
7
 
! ќтговори
«а да бъдем честни преди 1 месец
»ма по ƒарик един двама които коментират политика късно вечер когато почти всички сп€т и критикуват свободно политици говори за мафи€ абе както си е в реални€ живот.Ќе мога да пов€рвам.„е се случва това в Ѕългари€ н€кой да посмее.Ќо те бих казал че са истински журналисти.ќстаналите са фълшиви.»мало и друг живот не саво като ” рва на Ѕойко пробити служби и комунисти.
25
2
 
3
 
! ќтговори
Ѕе√е ƒжурнаглистика преди 1 месец
ѕо добре да служиш на сатаната отколкото на ƒ— агент Ѕуда.» други подобни мутромилицюнери които ощетиха Ѕългари€ с мил€рди.» по добре изкуствен интелект отколкото никакъв.
24
0
 
2
 
! ќтговори
—то€н —телий преди 1 месец
Ќие с колежките »ван јнисий,—ашка ѕопова,ѕепа Ѕойчева, раси јнгелова, укунела —найпера ’ристовЏ и ÷ветан  амелий сме разтърсени от изкуствени€ интелект! ¬се още се опитваме да се преборим граматиката и с непосилно трудни€ за изучаване български език в редакци€та на донос.бг... Ќе сме сигурни как ще се справим с »». ўе чакаме инструкции,както обикновено. ¬ажното е да си получим грантовете за нашата обективна и правилна журналистика!
23
0
 
8
 
! ќтговори
–азтърсва ви, преди 1 месец
защото вие не сте журналисти. ¬еро€тно масово дори не сте завършили нещо близо до журналистика или българска филологи€. ƒа не говорим, че логиката за вас е недостижима. јко добавим и липсата на интелект... как искате да сте над изкусвени€ интелект? ћи не можете! ѕросто н€мате естествен!
22
1
 
0
 
! ќтговори
Ѕлижете ми мъдете преди 1 месец
Ќо първо ми се поклонете , клан€ите ми се слуги! ƒа за теб става дума *** точно ти ,който четеш!
21
0
 
6
 
! ќтговори
 аскетя преди 1 месец
Ќачи за наЎте ƒжурналисти нема страшно,те и в училище са преписвали и сега преписват! »наче са мнооо ≈нтел≈гентни и пјнимаёт всичко!
20
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
–азтърсва €, тъй като там никога не е имало естествен интелект.
19
1
 
1
 
! ќтговори
Ѕонго Ѕонго преди 1 месец
јми копа немой да лъже.
18
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
–азтърсва той . ќн€ ден един електробус с пътници и »» се блъсна в –уси€ ;) ћай изкуствени€ интелект не толкова интелигентен .
17
0
 
1
 
! ќтговори
“ангара в дупара преди 1 месец
“ам има остра нужда от интелект, затова не ги оплаквайте. »зкуствени€т ще им дойде добре;))) ƒе, вика, мо€т при€тел либерал, искам едно чипче на ћъск да ми заби€т в кратуната, че одъртех и почнах да забравам много;))) —ъщата такава нужда, от просто н€какъв интелект в главата, имат джурнал€та!
16
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕутин е 1.60
15
1
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒрън дрън. ¬ момента половината статии тука ги превеждат с гугъл транслейт и са абсолютно нечетими, колко по-зле може да стане с »»?
14
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ѕг вече имат ѕѕ та сега и »».
13
1
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕоловината драскачи са неграмотни, съдейки по днес. бг.
12
1
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
√лаааад мори мисирките!!!!!
11
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо ќбъркан ѕиши се многополов »» че не се знае